logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator Temperatury RTp 002x0 - Wymiana uszkodzonego czujnika temperatury

luk1401 06 Maj 2007 15:58 4193 6
REKLAMA
  • #1 3854879
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam!

Mój dziadek zwrócił się do mnie o pomoc ponieważ w jego ok. 20 letnim regulatorze temperatury zepsuł się czujnik. Regulator zajmował się włączaniem i wyłączaniem grzałki elektrycznej w bojlerze. W zasadzie był taki termostat.

Czujnik był zrobiony z czegoś co wyglądało mi na kawałek węgla lub grafitu o kształcie małego koła. Z obu stron w jakiś cudowny sposób były przylutowane przewody. Problem z tym, że tam dostała się woda i jeden z przewodów oddzielił się od krążka. Nie idzie tego przylutować. Mam problem co wstawić zamiast tego.

Niestety google nie znają aż tak starego sprzętu. Jedyne co mogę powiedzieć o tym urządzeniu to to co było napisane na jego tylnej części obudowy:

Regulator Temperatury
    Typ RTp 002x0

czujnik T
    max 95°C

x- oznaczyłem miejsce nieczytelne.

Z góry dziękuje za pomoc w doborze nowego czujnika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3855031
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    Prawdopodobnie był to termistor NTC takie cudo podobne do kondensatora ceramicznego.
    Możesz w takim wypadku podebrać cos takiego jak NTC20 .
  • REKLAMA
  • #3 3855087
    luk1401
    Poziom 16  
    To ma być TERMISTOR NTC 20R?
  • #4 3855145
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    Tak przypuszczam sugerując się twoim opisem.
  • REKLAMA
  • #5 3855569
    marekfr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Możesz wstawić nowy termostat zakupiony w sklepie AGD (termostat do bojlera) cena około 50 zł. , byle mechanicznie pasował do starej obudowy, tylko uważaj na rurkę wychodzącą z niego – jest to czujnik (tak zwana kapilara).
    Tutaj masz przykładowy link z termostatami:

http://www.apar.pl/index.php?option=com_virtu...&category_id=157&Itemid=10&vmcchk=1&Itemid=10

Jeżeli się zdecydujesz to:
    Powodzenia.

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz wstawić nowy termostat zakupiony w sklepie AGD (termostat do bojlera) cena około 50 zł. , byle mechanicznie pasował do starej obudowy, tylko uważaj na rurkę wychodzącą z niego – jest to czujnik (tak zwana kapilara).
    Tutaj masz przykładowy link z termostatami:

http://www.apar.pl/index.php?option=com_virtu...&category_id=157&Itemid=10&vmcchk=1&Itemid=10

Jeżeli się zdecydujesz to:
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 3878685
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    jesli jest to termostat elektroniczny z termistorem to wstaw potencjometr ok 50 k i regulujac potencjomertem zobaczysz kiedy zacznie przełączac styk przy zadanej temp na regulatorze ,zmierz opór i taki termistor zastosuj
  • #7 3878791
    luk1401
    Poziom 16  
    Marksrz napisał:
    jesli jest to termostat elektroniczny z termistorem to wstaw potencjometr ok 50 k i regulujac potencjomertem zobaczysz kiedy zacznie przełączac styk przy zadanej temp na regulatorze ,zmierz opór i taki termistor zastosuj

Bardzo dobry pomysł. Dzięki za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonego czujnika temperatury w około 20-letnim regulatorze temperatury RTp 002x0, który sterował grzałką elektryczną w bojlerze. Uszkodzony czujnik miał postać małego koła wykonanego prawdopodobnie z grafitu lub węgla, z przylutowanymi przewodami, które uległy rozłączeniu wskutek dostania się wody. Sugerowano, że oryginalny czujnik to termistor NTC, możliwie NTC 20Ω. Wskazano możliwość zastąpienia go nowym termistorem o podobnych parametrach lub zakupem nowego termostatu mechanicznego do bojlera, zwracając uwagę na kompatybilność mechaniczną i obecność kapilary (rurki czujnika). Zaproponowano także metodę diagnostyczną polegającą na użyciu potencjometru około 50 kΩ do symulacji termistora i określenia punktu przełączania regulatora, co pozwoli na dobranie odpowiedniego termistora o właściwym oporze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA