logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz samochodowy z Aliexpress - jak zasilić z kabla bez baterii 18650?

nycticorax 18 Paź 2024 13:22 237 7
  • #1 21267941
    nycticorax
    Poziom 2  
    Dzień dobry!
    Jestem żółtodziobem w temacie, ale chciałbym samodzielnie wykonać temat. Prośba o pomoc.
    Odkurzacz samochodowy (aliexpresowy) zasilany dwoma ładowanymi akumulatorkami 18650 - 7.4 V 14.8Wh (takie oznaczenia na akumulatorach).
    W instrukcji: Rated voltage: 7.4 V. Rated input: 5V 2A
    Chcę to zamienić na zasilanie z kabla bez baterii. Wyciąłem baterie, podpinam różne zasilacze i ładowarki zgodne z powyższymi parametrami, a urządzenie tylko "cyka" rytmicznie i dioda na wejściu miga w rytm tego cykania.
    Pomóżcie proszę, co powinienem jeszcze zrobić, zmodyfikować, dodać, żeby działało.
    Z góry przepraszam, jeżeli coś niewłaściwie opisałem, słabo się znam, a jak widać mam większe ambicje niż wiedzę i chciałbym ją poszerzyć.
    Jeżeli zdjęcia pomogą, oczywiście mogę dołączyć.
  • #2 21267967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21267999
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Kup 5 baterii 1,5 V AA, połącz je w szereg i uruchom na chwilę urządzenie. Jak zadziała, amperomierz w obwód i zmierz prąd. Jak nie zadziała to woltomierz do baterii i zmierz napięcie, możliwe, że za duży prąd. Z nowych baterii możesz ciągnąć przez chwilę około 5 A. Jak bierze więcej, spadnie Ci napięcie dość znacznie.
    Generalnie powinno działać.
    Możesz użyć zasilacza np. na LM 317, dodatkowo dając tranzystor mocy, bo LM ma 1 A(tak coś mi się kojarzy). Generalnie będziesz musiał dać radiator, wyjdzie kobyła.
    Wtedy możesz wykorzystać przetwornicę do np. LED zmniejszając jej napięcie. Ja tak czasem kombinuję. Ewentualnie możesz "za śrubki" kupić zasilacz od starego laptopa i też przerobić na niższe napięcie. Zmniejsza się tam napięcie rezystorami, są w necie podpowiedzi.
    Jeśli Ci pulsuje ta dioda o jakiej piszesz może oznaczać, że masz jakieś pulsujące, słabo filtrowane napięcie, albo zasilacz z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym. Czyli daje napięcie, jest za duży pobór prądu, więc wyłącza się. Silnik się rozłącza, brak obciążenia, zasilacz mówi dam radę, daje prąd, odkurzacz zaczyna doić, zasilacz mówi wtedy- jednak nie dam rady. No i sytuacja się powtarza..
    Podstawa- zmierz napięcie i pobór prądu.
  • #4 21268012
    nycticorax
    Poziom 2  
    >>21267967 Dziękuję. A czy jak podłączę zamiast 7,4 V 19 V to będzie porażka? Spalę? Czy mogę próbować? Bo taki mam z laptopa.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21267999 Dziękuję bardzo. Działam.
  • #5 21268293
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Ładowarka z laptopa to kłamstwo. Jest to zasilacz, bo zasila laptop. Ładowarka jest we wnętrzu laptopa. Co sprytniejsi wymyślają nowe nazwy żeby podtrzymać zasadność istnienia starych i wadliwych.
    Zasilacz 19 V będzie usiłował utrzymać napięcie 19 V jeśli prąd będzie mniejszy niż maksymalny. Podłączenie zasilacza do baterii 7,4 V spowoduje jego przeciążenie. Lepiej kupić ładowarkę 2 S (3,6 V x 2, lub 3,7 V x 2).
    Jako proteza ładowarki może posłużyć zasilacz regulowany z regulowanym ograniczeniem prądu wyjściowego.

Zastąpienie baterii akumulatorów zasilaczem jest możliwe. Zasilacz musi mieć napięcie z zakresu dopuszczalnych napięć baterii i prąd wyjściowy nie mniejszy niż bateria może oddać do obciążenia. Być może jest to wspomniane 30A. Zasilacze o napięciu ok. 8V i prądzie 40 A nie są popularne, więc trzeba przerabiać zasilacz o innym napięciu.
    Bateria może mieć wbudowany tzw. BMS, który komunikuje się z czymś w odkurzaczu i bez tego odkurzacz może nie ruszyć. Trzeba namierzyć układy scalone w baterii i ich dokumentację. Na tej podstawie ocenić czy uda się uruchomić odkurzacz bez ingerencji w jego wnętrze. Może prościej kupić odkurzacz zasilany kablem?
  • #6 21268358
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    Prąd rozruchowy jest znacznie wyższy od dopuszczalnego maksymalnego prądu tych zasilaczy i zabezpieczenie odłącza wyjście zasilacza, a potem zasilacz znów próbuje zadziałać i tak to się powtarza "w kółko".
    Zasilacz od laptopa, na tę chwilę, odpada.
    Jeśli jest tu najprostsza sytuacja zasilania z akumulatora bezpośrednio silnika, to celem rozeznania się proponuję spróbować z żarówką wpiętą w szereg.
    Można spróbować z modelami 12V/21W czy może i 10W, choć trzeba uważać na nagrzewanie się tychże żarówek i zapobiec oparzeniu się.
    Zdjęcia będą pomocne, bo rodzai konstrukcji jest wiele różnych.
  • #7 21268380
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21270435
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Jarząbek, coś czuję, że pijesz do mnie :-P. I tak bym spróbował, bo co szkodzi.. Nie mierzyłeś nigdy baterii?No sorki, musiałem warknąć.. :-P

Nyc nie zmierzył prądu, a jush się wojna szykuje 🤣

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zasilenie odkurzacza samochodowego z Aliexpress bez użycia akumulatorów 18650. Odkurzacz wymaga zasilania 7,4 V, a użytkownik próbował różnych zasilaczy, jednak urządzenie tylko "cyka" i dioda miga. Odpowiedzi sugerują, że zasilacz powinien mieć napięcie około 7,4 V i prąd co najmniej 20 A. Wskazano na możliwość użycia zasilacza regulowanego lub przetwornicy, a także na konieczność pomiaru prądu rozruchowego. Użytkownik rozważał użycie zasilacza 19 V z laptopa, co może prowadzić do przeciążenia. Wskazano również na możliwość zastosowania żarówki w celu testowania obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA