logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapowietrzone kaloryfery na 10 piętrze - czy automatyczne odpowietrzanie działa?

rylskiszymon9 18 Paź 2024 20:14 267 3
REKLAMA
  • #1 21268443
    rylskiszymon9
    Poziom 1  
    Witam
    Mieszkam na 10. piętrze w bloku i mam cały czas zapowietrzone kaloryfery, każdego dnia mogę śmiało odpowietrzać. Odpowietrzam zasilanie, potem powrót. Odkręcam wszystkie zawory, ustawiam głowice na 5 i zaczyna grzać, ale jak już obniżę na 3, to się wychładza. Zamontowałem nawet automat, ale grzejnik jest dalej zimny. Czy ta opcja z automatem to dłuższy proces, czy od razu powinno zacząć grzać?
  • REKLAMA
  • #2 21268561
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Może temperatura jest na tyle wysoka, że głowica ustawiona na 3 interpretuje, że pomieszczenie jest już nagrzane i odcina dopływ czynnika grzewczego. Można sprawdzić głowicę - wtedy, gdy na zewnątrz jest zimno (np. 0 stopni) otworzyć okno, potrzymac otwarte i obserwować, czy kaloryfer zacznie po pewnym czasie grzać. Jeśli tak, to znaczy, że głowca działa. Może być też niedostosowana do zaworu, przez co wyczuwa fałszywą temepraturę. Także NIE MOŻNA zasłaniać głowicy kotarą, firaną, meblami, gdyż wtedy ona wyczuje temperaturę nie w pokoju, lecz pomiędzy ścianą (oknem) a zasłoną, gdzie jest uwięzione ciepło z grzejnika (nie rozchodzi się do pokoju, gdyż zasłona to utudnia). Tak więc nie musi to być zapowietrzenie (chociaż na wysokich piętrach często się zapowietrza). Może być także niedostateczne ciśnienie w instalacji (stąd też się zapowietrza). W większości głowic ustawienie 3 oznacza temepraturę ok. 20 stopni (jest pewna histerezja), a na 5 to zwykle jest - w zależności od marki glowicy - ok. 26 stopni.
  • REKLAMA
  • #3 21268577
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Nie wiem jak jest prowadzona instalacja, że jest odpowietrzanie powrotu. Nie wiem również jaki automat zamontowałeś i miałoby być jego działanie. Wg mnie w instalacji jest za niskie ciśnienie, mierzone w węźle ciepłowniczym, nie na rurociągu tłocznym, ale na rurociągu powrotnym, bo to ciśnienie decyduje o tym czy grzejniki na najwyższym piętrze będą zawsze zalane wodą. Jeżeli ono jest niewystarczające to grzejniki na najwyższych piętrach będą grzały, albo nie. To będzie zależało od sytuacji w sieci cieplnej, a ta zmienia się dynamicznie.
  • #4 21268704
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Na powrocie musi być takie ciśnienie, by czynnik grzwczy dotarł do najwyższgo punktu instalacji, a na zasilaniu jest zawsze nico wyższe (by zapewnić obieg), przy czym im większa różnica ciśnień pomiędzy zasilaniem a powrotem, tym większy jest przepływ czynnika grzewczego i - automatycznie - skuteczność ogrzewania. Przyjmuje się, że jedna atmosfera podnosi wodę na 10 m., jeśli budynek ma 10 pięter (czyli 11 kondygnacji), to jest to 33 m. (= ze 2 m. piwnica - zależy, jak głęboko jest węzeł czy przyłącz C.O.), co oznacza, że ciśnienie na powrocie musi wynosić ok 3,5 atm. (nie mniej).
REKLAMA