logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić cyrkulację ciepłej wody bez dodatkowych rur? Pompa i automatyka

eryk.tomaszewski 19 Paź 2024 17:08 1275 17
REKLAMA
  • #1 21269465
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam. Mam pytanie. Chciałbym poprawić dopływ ciepłej wody do kranów. Nie mam drugich Rur do cyrkulacji. Ale wymyśliłem sobie coś takiego.

Mam nadzieje ze ktoś pomoże. Mianowicie:
    Po kolei Mam pierwszy punkt kran w kuchni później lazienka wanna umywalka, prysznic i umywalka toaleta. Za ścianą toalety Mam kotłownie. I tu moje pytanie. Czy mogę od rurki z ciepła woda z toalety pociągnąć druga rurkę do kotłowni tak jakby zamknąć obieg?. Chciałbym dołożyć pompkę cyrkulacyjna. I też chcę wiedzieć czy to miało by ręce i nogi. Chciałbym ta pompkę też uruchamiać klawiszem dzwonkowy w lazience. Żeby pod prysznicem nie spuszczać 2 wiader zimnej wody. Tylko nacisnę klawisz i przez minute pompka gonilaby wodę ciepła. W kotłowni jeszcze Chciałbym dołożyć automat schodowy żeby się po minucie czy dwóch się automatycznie pompka wyłączała. Ewentualnie drugie wersja z czujka ruchu w lazience.

I drugie pytanie czy ta rurka z toalety do kotłowni wystarczy do wmiare poprawnej cyrkulacji.
  • REKLAMA
  • #2 21269622
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Pytanie psycholgiczne: czy ktokolwiek z domowników podporządkuje się temu stylowi użycia ?
    Czy będzie "po staremu" spuszczał dwa wiadra ?

A może jakiś timer dzialajacy "o ile ktokolwiek jest w domu"

Nie wypowiadam się na zagadnienia hydrauliczne
  • #3 21269627
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    JacekCz napisał:
    Pytanie psycholgiczne: czy ktokolwiek z domowników podporządkuje się temu stylowi użycia ?
    Czy będzie "po staremu" spuszczał dwa wiadra ?

A może jakiś timer dzialajacy "o ile ktokolwiek jest w domu"

Nie wypowiadam się na zagadnienia hydrauliczne

A mi chodzi o zagadnienie hydrauliczne właśnie bo z użytkowaniem nie będzie problemu
  • #4 21269643
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    eryk.tomaszewski napisał:
    Czy mogę od rurki z ciepła woda z toalety pociągnąć druga rurkę do kotłowni tak jakby zamknąć obieg?. Chciałbym dołożyć pompkę cyrkulacyjna. I też chcę wiedzieć czy to miało by ręce i nogi

Będzie miało bo tak działa cyrkulacja.
    Pytanie czy warto oszczędzać na zasilaniu pompki czy lepiej utrzymać cyrkulację non-stop aby nie czekać aż napłynie ciepła woda.
  • #5 21269906
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    vodiczka napisał:
    Czy mogę od rurki z ciepła woda z toalety pociągnąć druga rurkę do kotłowni tak jakby zamknąć obieg?. Chciałbym dołożyć pompkę cyrkulacyjna. I też chcę wiedzieć czy to miało by ręce i nogi

Będzie miało bo tak działa cyrkulacja.
    Pytanie czy warto oszczędzać na zasilaniu pompki czy lepiej utrzymać cyrkulację non-stop aby nie czekać aż napłynie ciepła woda.

Też o tym myślałem, albo na jakimś zegarze astronomiczny zrobić żeby co godzinę np goniło ciepła wodę
  • REKLAMA
  • #6 21269931
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Do sterowania cyrkulacją dobrze nadają się czujki ruchu od alarmu. Jak ktoś się rusza, to działa cyrkulacja, jak nie to nie działa. Ja ustawiam czas działania pompki na 30s do 2 min., a potem daję 2 min. przerwy i jest dobrze.
  • #7 21269982
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    panzewsi napisał:
    Do sterowania cyrkulacją dobrze nadają się czujki ruchu od alarmu. Jak ktoś się rusza, to działa cyrkulacja, jak nie to nie działa. Ja ustawiam czas działania pompki na 30s do 2 min., a potem daję 2 min. przerwy i jest dobrze.

Coś słyszałem o tym. Nie mam czujek alarmowych w domu. Ale wszystko jest możliwe żeby zrobić.

Mi głównie chodzi żeby mieć ciepła wodę rano tak między 6 a 7 i wieczorem 21-22. Dlatego myślę że dla mnie albo zegar astronomiczny byłby najlepszy, albo sterowana z przycisku dzwonkowego. Głównie pod prysznicem najwięcej wody uzywam. Do kuchni jako pierwszy punkt mam szybko.
  • #8 21269992
    panzewsi
    Poziom 24  
    Najprościej wsadzić gniazdko sterowane zegarem i do niego pompkę, z tym, że jak chodzi cały czas to pompka zużywa energię i wystudza wodę w zbiorniku. Ewentualnie jakieś gniazdko na Tuya albo Supla i tam też można programować timery w aplikacji i je zdalnie włączać. Są do nich też jakieś czujki ruchu, ale osobiście ich nie używałem. Ostatnio zrobiłem facetowi przy okazji modernizacji alarmu sterowanie cyrkulacją przez gniazdko bezprzewodowe Abax od Satela, ale to jest trochę drogawe rozwiązanie - wykorzystałem tu stare czujki ruchu w pomieszczeniach, a do ochrony obwodowej czujki Abaxa i na razie jest super.
  • #9 21270016
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    panzewsi napisał:
    Najprościej wsadzić gniazdko sterowane zegarem i do niego pompkę, z tym, że jak chodzi cały czas to pompka zużywa energię i wystudza wodę w zbiorniku. Ewentualnie jakieś gniazdko na Tuya albo Supla i tam też można programować timery w aplikacji i je zdalnie włączać. Są do nich też jakieś czujki ruchu, ale osobiście ich nie używałem. Ostatnio zrobiłem facetowi przy okazji modernizacji alarmu sterowanie cyrkulacją przez gniazdko bezprzewodowe Abax od Satela, ale to jest trochę drogawe rozwiązanie - wykorzystałem tu stare czujki ruchu w pomieszczeniach, a do ochrony obwodowej czujki Abaxa i na razie jest super.

I kwestie elektryczne/elektroniczne się nie martwię. Ogarnę sobie to. Bardziej chodzi mi o kwestie hydrauliczna. Czy ta jedna rurka na końcu do kotłowni wystarczy.
  • #10 21270095
    vodiczka
    Poziom 43  
    Bardziej chodzi mi o kwestie hydrauliczna. Czy ta jedna rurka na końcu do kotłowni wystarczy.

Dlaczego ma nie wystarczyć o ile nie będzie o bardzo małym przekroju w porównaniu do rury doprowadzającej wodę.

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

panzewsi napisał:
    Ja ustawiam czas działania pompki na 30s do 2 min., a potem daję 2 min. przerwy i jest dobrze.
    Czy róbowałeś z dłuższą przerwą, np. 5 minut? Przez 2 minuty woda w rurze niewiele się wychłodzi.

panzewsi napisał:
    z tym, że jak chodzi cały czas to pompka zużywa energię i wystudza wodę w zbiorniku.
    To czy wychładza wodę w zbiorniku w znaczącym stopniu zależy od tego czy rury są izolowane termicznie czy nie. Może być tak, że zbiornik bardziej wychładza się swoją powierzchnią niż wskutek cyrkulacji wody.
  • REKLAMA
  • #11 21270349
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    vodiczka napisał:
    Bardziej chodzi mi o kwestie hydrauliczna. Czy ta jedna rurka na końcu do kotłowni wystarczy.

Dlaczego ma nie wystarczyć o ile nie będzie o bardzo małym przekroju w porównaniu do rury doprowadzającej wodę.

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

panzewsi napisał:
    Ja ustawiam czas działania pompki na 30s do 2 min., a potem daję 2 min. przerwy i jest dobrze.
    Czy róbowałeś z dłuższą przerwą, np. 5 minut? Przez 2 minuty woda w rurze niewiele się wychłodzi.

panzewsi napisał:
    z tym, że jak chodzi cały czas to pompka zużywa energię i wystudza wodę w zbiorniku.
    To czy wychładza wodę w zbiorniku w znaczącym stopniu zależy od tego czy rury są izolowane termicznie czy nie. Może być tak, że zbiornik bardziej wychładza się swoją powierzchnią niż wskutek cyrkulacji wody.

Rozumiem. Jak wystarczy tak to robię tak.
  • #12 21270475
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jaką pompkę chcesz zastosować? Wystarczy mniejsza moc niż w obiegówkach c. o. Należy zapewnić tzw. minimalne ciśnienie napływu po stronie ssawnej pompy aby nie wystąpiła kawitacja.
  • #13 21270544
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Cyrkulację zamyka się w najdalszym punkcie poboru ciepłej wody i wraca do kotłowni. Nikt z nas nie wie jak jest zrobiona Twoja instalacja.
  • REKLAMA
  • #14 21272379
    panzewsi
    Poziom 24  
    vodiczka napisał:

panzewsi napisał:

Szczerze, to nie miałem gdzie tego dokładnie potestować, bo u siebie na razie nie mam niestety możliwości instalacji cyrkulacji, ale u jednego ogarniętego kolegi zrobiłem na Integrze pompkę na 30s od wykrycia ruchu (kotłownię ma blisko) i potem 2 min. przerwy i twierdzi, że jest super.
    vodiczka napisał:

panzewsi napisał:

Nie wydaje mi się, że zbiornik bardziej wychłodzi wodę niż rurki, bo zbiornik ma przeważnie izolację z 10 cm z piany pur, a rurki mają po ok 1 cm otuliny. Na jakimś zbiorniku 100l kiedyś wyczytałem, że ma straty ok 1KWh/dobę. Teraz na szybko policzyłem, że powierzchnia rury 16mm o długości 100m to 5m2, także chyba jest się o co bić z optymalizacją pracy cyrkulacji.
  • #15 21272656
    vodiczka
    Poziom 43  
    panzewsi napisał:
    Teraz na szybko policzyłem, że powierzchnia rury 16mm o długości 100m to 5m2,
    Raczej nie w przypadku autora tematu, obstawiam nie więcej niż 20mb czyli 1m² powierzchni.
  • #16 21272682
    panzewsi
    Poziom 24  
    >>21272656
    Pewnie jest jak mówisz, chodziło mi o skalę zjawiska.
  • #17 21272705
    vodiczka
    Poziom 43  
    Dla lepszego efektu nieco przeskalowałeś, nie wiemy też jaką powierzchnię ma zbiornik i jaką izolację.
  • #18 21273921
    panzewsi
    Poziom 24  
    >>21272705
    Jeszcze z ciekawości przeliczyłem pierwszy z brzegu bojler 100l i wyszło mi że ma powierzchnię ok. 1,3 m2, także nawet przy 20 m długości rur i ich wątpliwej izolacji będą stanowiły znaczący udział w stratach ciepła w cwu przy nawet słabo zaizolowanym bojlerze i zbitej masie wody, gdzie w 20 m rurek będzie nieco ponad 2l wody i 1m2 powierzchni, także dalej podtrzymuję swoją tezę o opłacalności optymalizacji cyrkulacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę cyrkulacji ciepłej wody w swoim domu bez instalacji dodatkowych rur. Planuje podłączyć pompkę cyrkulacyjną do istniejącej instalacji, wykorzystując rurkę z toalety do kotłowni, aby zamknąć obieg. Chce uruchamiać pompkę za pomocą przycisku dzwonkowego lub automatycznego zegara, aby uniknąć marnowania wody. Dyskutanci podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru pompy, izolacji rur oraz możliwości zastosowania czujników ruchu do automatyzacji. Istotne jest również, aby rurka do kotłowni miała odpowiedni przekrój, aby zapewnić efektywną cyrkulację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA