logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dziwny problem z kablem null modem, potrzebna PILNA POMOC

mike.r 10 Gru 2005 18:48 3896 9
  • #1 2071778
    mike.r
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam pewien problem, który nie pozwala mi spać już od kilku dni. Mianowicie, zrobiłem kabel null modem z przeplotem długości 7m, potem zrobiłem taki sam kabel znajomemu tylko że długości 25m,za pierwszym razem nie zadziałał ale potem już bez problemów, natomiast zrobiłem trzeci kabel też 25m i już nie działa!!!!! Wszystko jest podłączone na pewno dobrze, żyły też przewodzą. Gdyby nie to że jeden 25m działa uznałbym że taka długość nie może działać. Kilka razy lutowałem końcówi myśląc że w tym jest błąd. Skróciłem go w końcu do 20m i nadal nie działa. Sam przewód jest OK,tzn ten sam z którego zrobiłem pierwszy kabel. Już sam nie wiem co może być przyczyną. HELP!!!!!
  • #2 2072102
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Standard RS232C gwarantuje transmisję do 15m. Odległość ta maleje w zależności od prędkości transmisji. To że Ci działa transmisja na jednym nie gwarantuje że powinno działać na drugim, Jeżeli jednak założymy że powinno działać odpowiedz sobie na pytania:
    czy te Nullmodemy wykonane są na takim samym przewodzie,
    czy nie ma problemu z masami,
    czy te urządzenia podłączane do siebie nie mają różnych ustawień.
    Może tu jest problem, że jeden działa a reszta nie
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #3 2072613
    mike.r
    Poziom 10  
    wiec tak:
    kable byly wykonane na tym samym przewodzie.
    najgorsze ze 15m tez nie dziala :(
    chyba wymienie windowsa, moze pomoże.
    nie wiem o co chodzi z masami, ale kable podlaczone byly identycznie, lutowane ta sama lutownica, ta samą cyną.
  • #4 2073674
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    jeżeli to jet nulmodem do sharingu ro potrzebne są tam tylko trzy żyły, sprawdź czy ktoś nie ma przypadkiem zastosowanej przejściówki z usb na rsa bo wtedy są problemy, a tak wogule to ten tuner komunikuje się na sklepowym przewodzie przewodzie z ty komputerem, może padł ci max w tunerze? napisz jakiego przeplotu stosujesz pinów ja zawsze robie na takim
    1z6 do 4
    2 do 3
    3 do 2
    4 do 1z6
    5 do 5 masa
    7 do 8
    8 do 7
    9 do 9
    diała na 100%
    a do ferdka na sharing
    2 do 3
    3 do 2
    5 do 5
    we wtyczkach 1 zwarte do 6
  • #5 2076265
    mike.r
    Poziom 10  
    tuner jest ok, bo mam inny kabel i dziala. stosuje przeplot 1,6-4;2-3;3-2 itd tylko 9 zostawiam pustą. zaraz sprobuje zrobic z 9. pozdrawiam. tego skróconego tez probowalem i nic :(
  • #6 2078504
    maxmax77
    Poziom 23  
    jaki komputer do tego sharingu stosujesz jak laptopa z przejściówką to może nie pójść właśnie miałem taki problem jedna na dziesięć chodzi.zmierz sobie wyjścia na kompie rsa z pinu 2 i 3 bo to po nich chodzi i potem na przewodzie zobaczysz czy nie ma dużych spadków , ale ja stawiałem na 38m i poszło od strzała więc co do długości kabla to możemy ją wykluczyć że to przez nią.
  • #7 2079377
    mike.r
    Poziom 10  
    zwykly domowy pc... niestety sprawdzilem wyjscie na pinach i nie ma spadku na końcu przewodu. Juz sam nie wiem co jest grane... a macie może jakiś schemat na którym jest wyjaśnione działanie wszytkich pinów??

Dodano po 28 [minuty]:

na wyjsciu z kabla z pinow 2 i 5 mam 10,45V na 2 i 9 mam 10,52V. Wiec chyba spadkow nie ma, juz nie wiem co jeszcze mierzyc... Pozdrowienia
  • #8 2080378
    maxmax77
    Poziom 23  
    1-6 zwarte we wtyczkach
    2- 3 przeplot rx
    3-2 przeplot tx
    5 masa

to jest tylko potrzebne
    a napięcie mierz względem masy
  • #9 2080666
    bladeruner
    Poziom 12  
    hej,

ja miałem problem z kablem null-modem i pomocne okazało się ustawienie buforów portu szeregowego na zero ( tak żeby nie byforował nic )
    Ma to chyba większe znaczenie w przypadku przejściówek usb-rs232
  • #10 2081204
    maxmax77
    Poziom 23  
    powiedz mi czy na tym pc-cie co chcesz to odpalić podpinałeś tuner na zwykłym kablu i czy chodził jak wszystko było ok to znaczy że kabelek robisz zły ,sugeruj się numeracją na gniazdach rs-a. jeszcze jedna ważna sprawa jakim programem chcesz odpalić ten sharing może tam jest błąd

Dodano po 2 [minuty]:

może pc-t ma upaloną masę i wtedy potrzebna ci masa z obudowy wtyczek rs-a

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wykonania kabla null modem z przeplotem o długości 25 m, który nie działa pomimo poprawnego połączenia i braku uszkodzeń przewodów. Standard RS232C gwarantuje transmisję do około 15 m, jednak jeden z kabli 25 m działa poprawnie, co wyklucza samą długość jako przyczynę problemu. Sprawdzono poprawność lutowania, ciągłość żył, napięcia na pinach (około 10,5 V na pinach 2, 5 i 9 względem masy) oraz konfigurację przeplotu pinów (1-6 zwarte, 2-3 i 3-2 przeplot RX/TX, 5 masa). Sugerowano również sprawdzenie masy, ustawień portu szeregowego (bufory na zero), kompatybilności urządzeń oraz ewentualnych problemów z programem do sharingu. Wskazano, że do sharingu wystarczą trzy żyły (2, 3, 5). Problem nie wynika z uszkodzenia tunera ani przewodu, a także nie występują spadki napięcia na końcu kabla. Możliwe przyczyny to błędy w konfiguracji portów, różnice w ustawieniach urządzeń lub problemy z masą w komputerze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA