logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak schłodzić kompresor Kupczyk KKT800200 podczas piaskowania? Wentylatory?

szyba20 26 Paź 2024 20:33 549 3
  • #1 21277895
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Witam.
    Ostatnio zakupiłem kompresor Kupczyk KKT800/200, niestety, chciałem większą pompę, ale instalacja w garażu nie dała rady, co nie zmienia faktu, że przesiadka z 50 l i 140 l/min wydajności na 200 l i 500 l/min to przeskok ogromny..

Wszystko działa jak należy, ale mam kilka pytań. Mianowicie sprężarka z kołem zamachowym (wentylatorem) stoi jakieś 40 cm od ściany, dalej nie mogę jej odsunąć (nie wjadę autem do garażu).
    Podczas pracy czuć, że dość mocno dmucha i się chłodzi, jednak podczas piaskowania kompresor załączą się co jakieś 4 minuty na 1,5 minuty i po takim cyklu 3, 4 załączeń głowice sięgają temperatur 90 stopni (podczas pracy wentylatora 75 stopni).
    Czy nie jest to za wiele dla niego? Nie chce go za szybko uszkodzić...

Myślałem nad zamontowaniem dwóch wentylatorów z serwera IBM, mam ich kilkadziesiąt, są naprawdę bardzo wydajne i solidnie wykonane.
    Do tego jakiś prosty układ na ESP, przekaźniki, czujnik w metalowej obudowie, ds18b20 umocowany na głowicy.
    Myślę nad ESP, ponieważ mogę napisać jakiś mały skrypt, który po osiągnięciu 100 stopni rozłączy stycznik i wyłączy kompresor jeżeli nie uda mu się go schłodzić.
    Tylko czy zamontować wentylatory nad głowicami, czy lepiej w kierunku pracy koła zamachowego i nie wpływać na już działający system chłodzenia.
    I jakie temperatury głowicy podczas pracy są akceptowalne?

Następne pytanie, to przymierzam się do malowania karoserii samochodu, która z racji gabarytów nie wejdzie mi do pomieszczenia w którym zazwyczaj maluje, i muszę to zrobić w miejscu gdzie stoi kompresor.
    Nie chce zapylić filtrów sprężarki i zastanawiam się czy mogę wyprowadzić przez króciec filtrów rurki na zewnątrz garażu, aby nie zaciągał powietrza z pyłem lakierniczym?
    Spokojnie, pomieszczenie wentylowane i robię to w masce i kombinezonie, ale po ostatnich próbach kompresor zassał sporo farby, była widoczna na silniku jak i filtrze.
  • #2 21278218
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1607
    A w dobrą stronę chodzi sprężarka? Dla tej chińskiej pompy nie ma różnicy czy chodzi w prawo czy w lewo, ale dla układu chłodzenia już tak, bo koło pasowe pełni funkcję wentylatora. Jak sprężarka ma nie te obroty, to zamiast dmuchać powietrze na sprężarkę, dmucha w drugą stronę.
    Z drugiej strony temperatura powietrza na wyjściu sprężarki może dochodzić nawet do 200 stopni.
  • #3 21280418
    szyba20
    Poziom 19  
    Tak, kręci się w dobrą stronę, według wskazań na silniku.
    Na wyjściu do 200 stopni? A jak z głowicami, też osiągają takie temperatury?
  • #4 21406901
    szyba20
    Poziom 19  
    zamontowałem 2 wentylatory z jakiegoś serwera IBM ze śmieci, plus stycznik na 70 stopni i według termowizji głowice nie osiągają nawet po 20 minutach pracy 100stopni :)
    Termowizyjne zdjęcie z zamontowanymi wentylatorami i temperaturą 79,4°C.
REKLAMA