logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor Kupczyk KKT800200 – chłodzenie i sterowanie

drejku 07 Gru 2025 21:23 276 5
REKLAMA
  • #1 21774269
    drejku
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Jak większość użytkowników sprężarek tłokowych, stanąłem przed tym samym problemem - przegrzewanie się głowicy... i tandetne sterowanie.
    Zresztą widzę, że kolega @szyba20 (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4083370.html) opisywał podobne rozwiązanie z tych samych pobudek.

Kompresor Kupczyk KKT800/200 - całkiem zacna maszyna, niezłe wykonanie, no ale...
    Może moje zabawy z tym sprzętem komuś się przydadzą albo zainspirują :)

Zamontowałem wentylatory nad głowicami za pomocą zwykłych blaszek ocynkowanych dostępnych w każdym sklepie budowlanym w rolkach, przyłącze na prostych złączach 4-pinowych (GX12 250 V), wystarczająco wytrzymałe i estetyczne, żeby "nie kuło w oczy":

Wentylatory chłodzące zamontowane nad głowicami sprężarki tłokowej Kupczyk KKT800/200

+ kondensator MKP, wentylatory aluminiowe 230 V 150×150×50 mm:
    Zbliżenie na sprężarkę z zamontowanym wentylatorem chłodzącym na głowicy

... i to naprawdę daje efekt. Wentylatory włączają się wraz ze startem sprężarki i wyłączają wraz z jej zatrzymaniem. Pasowałby tu jakiś układ z opóźnionym wyłączeniem, ale to może kiedyś. Głowica podczas pracy i po jej zakończeniu ma znacznie niższą temperaturę i nie parzy przy dotknięciu, jak to było wcześniej.

Dodano po 23 [minuty]:

>>21774269 >>21774269 Druga kwestia z użytkowaniem tego kompresora to problem rozruchu. Niestety, choć bezpiecznika 16A C 3f co prawda nie wybijało, ale światło potrafiło przygasać przy starcie. Udało mi się pozyskać SoftStart Danfossa MCD 100-007 idealnie pasujący pod ten chiński silnik 4kW. Coś wcześniej robiłem z elektryka i automatyką - wiem to co widać to dla większości przerost ... , ale bliżej to "sztuki" niż 99,9% podobnych rozdzielnic sterujących w niewielkich kompresorach tłokowych.

Założenia:
    - zabezpieczenie główne - wkładki gF 20-25A,
    - stycznik główny zostaje z chiński (do wymiany jak się zużyje),
    - sygnalizacja zadziałania na kontrolkach led-owych,
    - zabezpieczenie na wszystkie cewki wkładkami topikowymi,
    - zabezpieczenie + włącznik do dwóch wentylatorów
    -SoftStart
    - kompensacja mocy biernej (to też bardziej dla zabawy, obciążenie indukcyjne niedokompensowane) z zabezpieczeniem i rozładowaniem kondensatorów.

Schemat systemu sterowanie:

Schemat elektryczny systemu SoftStart dla kompresora KKT800/200

Dodano po 6 [minuty]:

Efekt tak rozbudowanego układu jest taki, że silnik startuje łagodnie, nie wybija żadnych zabezpieczeń, światło w garażu nie migota przy starcie i pracy kompresora.

Wkład do skrzynki sterującej wygląda dość skomplikowanie, ale to tylko pozory:

Wnętrze rozbudowanej skrzynki sterującej z elementami zabezpieczającymi i SoftStartem Danfoss
  • REKLAMA
  • #2 21776785
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Może lepiej załączać kondensator po pełnym rozruchu silnika? Np. wysterować ze styków pomocniczych softstartu (jeśli w tym jest taka opcja) ?
    Co do wiatraków, to poza czasówką, możesz rozważyć termostat czy inny prosty czujnik na bimetalu.
    Do małych obciążeń zdarza mi się używać takich
    Złączka bezpiecznikowa 2,5mm2 szara 5x20mm 2002‑1811 TOPJOBS
    są wąskie, niestety potrafią być droższe od B6 ;)
  • REKLAMA
  • #3 21777414
    drejku
    Poziom 10  
    Dzięki @jarekgol za sugestie.
    Myślałem o tym opóźnionym załączaniu baterii kondensatorów, ale niestety ten soft-start nie ma dodatkowych styków, jest tam dodatkowa para, ale to do termistora na radiatorze. Swoją drogą kondki są ładowane przez rezystory na styczniku, ale wiadomo, że dzieje się to szybciej, niż silnik w pełni wystartuje. Nie wiem, czy jakiekolwiek pomiary przy tak małym silniku mają tu sens. Na pewno te kondensatory nie zaszkodzą. Pasowałby porządny filtr, ale to znów koszty.

Wentylatory mogą startować razem ze sprężarką, ale pasowałby przekaźnik z opóźnionym wyłączeniem. Jak mi wpadnie coś takiego w ręce, to pewnie domontuję ;)
  • REKLAMA
  • #4 21778146
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Myślałem o jakimś takim (posortowane po cenie)
    https://www.tme.eu/pl/katalog/termostaty_1004...stOrderDir=ASC&productListOrderBy=1000014

z załączaniem kondensatora to tak dla podtrzymania dyskusji ;) można by sobie podywagować czy nie zwiększa udaru przy rozruchu. Swoją drogą kolega kiedyś mierzyć cos(fi) na kompresorze łopatkowym w funkcji dobijania ciśnienia i mówił że się sporo zmienia i że ciężko dobrać kondensator. Tamten miał jeszcze funkcje wybiegu, po tym jak osiągnął ciśnienie i nie było żądania pracy z presostatu kręcił się jeszcze 10 minut bez sprężania (jakieś zaworki to w środku przełączały) i prąd sporo spadał a cos(fi) szedł w indukcyjny.
  • REKLAMA
  • #5 21778244
    drejku
    Poziom 10  
    Co do termostatu, może być z on 70°C off 55°C, kwestia tylko montażu — nie chciałem się w to bawić.
    Bardziej myślałem o opóźnionym wyłączeniu typu F&F PO-415, żeby wentylatory popracowały jeszcze 2–3 minuty po wyłączeniu silnika — tylko w skrzynce już problem z miejscem ;)
    Dopakowałem ją na max, a jeszcze planuję zrobić maskownicę, żeby mi ktoś z ciekawskich kiedyś łapy nie włożył.

Skrzynka sterownicza z przełącznikami i okablowaniem zamontowana na kompresorze
  • #6 21831639
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7773
    @drejku Wstaw zdjęcie otwartej, wzrokowo wygląda, że jeszcze miejsce da się wygospodarować.
REKLAMA