logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lidlomix SilverCrest SKMC 1200 D4 falujące obroty silnika

kat_alkatraz 29 Paź 2024 11:29 1431 5
REKLAMA
  • #1 21281126
    kat_alkatraz
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Witam
    Mam problem z Lidlomix SilverCrest SKMC 1200 D4. Po chwili użytkowania zaczynają falować obroty silnika, aż do tego stopnia, że silnik na chwilę się zatrzymuje, po czym nagle startuje. Silnik jest raczej w porządku, bo podłączałem go na krótko pod zasilanie i pracował dość długo bez żadnych problemów. Urządzenie nie wywala żadnych błędów. Silnik jest sterowany z triaka, który jest sprawny. Może miał ktoś podobne problemy???
    Pozdrawiam i dziękuję za każdą podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21281173
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2307
    Jak w tym urządzeniu odbywa się regulacja obrotów? Jest potencjometr czy enkoder? W tych podzespołach bym szukał uszkodzenia. Wydaje mi się, że gdzieś na forum kolega wymieniał potencjometr na tą przypadłość.,
  • REKLAMA
  • #3 21319324
    kat_alkatraz
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Jest enkoder ale wszystko się ustawia i sterowanie później idzie z procesora... Więc raczej nie problem z nastawami...
  • REKLAMA
  • #4 21424912
    macbagin
    Poziom 1  
    Cześć,
    Podbiję temat bo mam identyczny problem jak opisany powyżej. Jedyna różnica to wersja sprzętu SKMC 1200 E5.
    Poniżej wrzuciłem film obrazujący pracę silnika, oraz zdjęcia płyty głównej.
    Podmieniałem już zarówno płytę, jak i cały silnik z czujnikiem prędkości. Nie miałem tylko dojścia do ekranu dotykowego z androidem ;D

Niezależnie od konfiguracji zachowanie jest takie samo. Albo jak na załączonym filmie , albo silnik nie startuje i pokazuje komunikat o zbyt wysokiej temperaturze silnika, mimo, że ten jeszcze nie wystartował, a na pirometrze ma temperaturę pokojową. Po kilku restartach wraca zachowanie z filmu, w różnym natężeniu problemu.

Na płycie nie widać zimnych lutów ani przegrzania.

Zdjęcie płyty głównej urządzenia elektronicznego z różnymi komponentami. Zdjęcie zielonej płyty głównej SKMC 1200 E5 z widocznymi ścieżkami i komponentami.

• REKLAMA
  • #5 21445498
    wojciechwoloszyk
    Poziom 1  
    Czy komuś udało się znaleźć rozwiązanie?
REKLAMA