logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux COE7P31X OEO7P31Z działa - pokazuje błędy

sundayman 01 Lis 2024 00:46 312 3
REKLAMA
  • #1 21284698
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 399
    Czy ktoś ma schemat / serwisówkę do piekarnika Electrolux COE7P31X/OEO7P31Z? Jeśli nie - jak znaleźć typ grzałek? Któraś jest prawdopodobnie uszkodzona i po rozgrzaniu robi zwarcie do masy czasem.
  • REKLAMA
  • #2 21284699
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    sundayman napisał:
    jak znaleźć typ grzałek

Jest wiele firm zajmujących się sprzedażą cz. AGD w sieci.
    Po podaniu nazwy i kodu kreskowego lub nr fabrycznego danego urządzenia, sprzedający bez trudu dobierze właściwą grzałkę!
  • REKLAMA
  • #3 21284780
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1316
    Po pierwsze ustal jaki masz piekarnik, czy COE7P31X czy OEO7P31Z.
    Po drugie która grzałka jest uszkodzona i czy to na pewno uszkodzenie grzałki. Za pomocą instrukcji serwisowej nie ustalisz która grzałka ma upływność(?). Na początek zdiagnozuj po załączeniu której z grzałek występuje uszkodzenie: górnej, dolnej czy termoobiegu
    Bez wyjęcia piekarnika raczej się nie obędzie.
    A potem zobacz np. tu:Link
  • #4 21294506
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 399
    Wracam do tematu.
    Wymieniłem grzałki i na oko wszystko działa poprawnie. Grzeje, różnicówka nie wyskakuje. Panel dotykowy pracuje poprawnie. Wentylatory (tylny i górny) też. Oświetlenie działa. Wydaje się jakby wszystko było dobrze.

Ale po wyłączeniu i włączeniu zasilania sieciowego (bez włączania przyciskiem dotykowym ) wyświetlają się kolejno :

F23 i małymi cyferkami 015
    C46 i małymi cyferkami 002
    P030 i małymi cyferkami 0306

Po tym kiedy podłączy się piekarnik do prądu i wyświetlą się te informacje wszystko znika i już się ponownie nie pojawia.

Któreś z nich pojawiały się przed wymianą grzałek. Z tego co wiem, kiedy jeszcze był podłączony w domu u właścicielki to przy próbach ponownego włączania po wywaleniu różnicówki jakieś błędy pojawiały się na wyświetlaczu. Może to jakieś zapisy w pamięci ( o ile taka w ogóle jest ) ?

Testując powiedziałbym że sprzęt działa poprawnie - po wyświetleniu tych komunikatów przechodzi do ustawiania czasu. I można włączyć, normalnie obsługiwać itp. Można włączać dowolne grzałki, nagrzewają się (sprawdzałem FLIR-em ) - no nie ma żadnych oznak, że coś jest nie tak. Wszystkie przyciski na panelu dotykowym działają.

Odpiąłem moduł wyświetlacza - pogmerałem przy kabelkach - nic podejrzanego.

Skąd te komunikaty po podłączeniu zasilania skoro wszystko działa ? Wyłączenie go od zasilania na dłuższy czas nic nie zmienia - po podłączeniu jest to samo.

edit : wymieniłem jeszcze elektrolity na płycie głównej. Nic to nie zmieniło. No ale piekarnik działa, więc wuj z tym. Natomiast jest to nauka, żeby unikać produktów firmy, która z piekarnika robi komputer bez żadnej możliwości samodzielnej naprawy. Tak że panie electrolux - ja u was nie kupię nic bardziej skomplikowanego niż czajnik. Taki na gaz.
REKLAMA