Rozumiem, ale może jako mało doświadczony forumowicz nie znalazłem dokładnie takiego przypadku jak mój. Opiszę sprawę może dokładniej jak to wygląda z mojej perspektywy:
Falownik 6.6 KTL-X została w nim chyba jakimś kodem (nie było mnie przy tym) zmieniona moc na 8 kW jak na jednym ze zdjęć.
panele zestaw 1 - 8 sztuk
panele zestaw 2 - 10 sztuk
panele zestaw 3 - 9 sztuk - zostały dodane mimo że są pod dużo mniejszym kątem do zestawu paneli 2, bo nie było innego wyjścia, ponieważ falownik posiada tylko 2 stringi.
Pierwotna instalacja miała 6,75 kW (18 paneli chyba po 375) i wszystko śmigało bardzo dobrze. Natomiast w związku z planem dogrzewania wody użytkowej bojlerem postanowiłem ją powiększyć do maks. Miałem do wyboru zapłacić 2 k za przeinstalowanie obecnego falownika 6.6 (taką opcję zaoferował instalator) lub zakupienie nowego za 4 k. Byłem święcie przekonany, że wyjdzie na to samo i zdecydowałem się na tańszą opcję. W tej chwili mam przerobione z 6.6 na 8 kW (tak widać na wyświetlaczu na jednym ze zdjęć), ale tak jak wcześniej wspomniałem, odczyty z Taurona wykazują jakoby około 50% produkcji szło do sieci.
Przykładowo:
produkcja 31.10.2024 20 kW, a do sieci poszło 8 kW
produkcja 29.10.2024 15 kW, a do sieci poszło 6 kW
produkcja 18.10.2024 53 kW, a do sieci poszło 25 kW
Proszę o informację, czy ta produkcja, którą pokazuje falownik, jest prawdziwa, czy potencjalna, jeśli byłby falownik o wyższej mocy i z czego może wynikać tak niski przesył do sieci. Rozumiem, jak tutaj poprzednik napisał, że te falowniki nie powinny być dostrajane na większą moc jak 6.6, i tak też gdzieś na forum czytałem, ale może się coś zmieniło, że tak instalator zrobił. Pierwotnie mi mówił, że dzwonią do jakiegoś "chińczyka" i, że to on coś zmienia w systemie, ale zdziwiło mnie, że to instalatorzy zrobili podczas montażu dodatkowych paneli (myślałem, że falownik będzie zabrany i to jakaś poważniejsza przeróbka). Dodatkowo 8 kW przy ekspozycji tak jak na załączonym zdjęciu zachód z minimalnym południem jest chyba za małą wartością i będzie w szczycie sezonu ucinać uzyski.
9 paneli, które mi dołożono, jest pod dużo mniejszym kątem jak te 10 z zestawu 2 i zostałem przed instalacją poinformowany, że może to obniżyć uzyski z tego stringa o jakieś 7%, ale wyjścia innego nie było.
Po kolejnej informacji od instalatora mają coś zdalnie chyba przeinstalowywać oprogramowanie, ale nie wiem, czy to coś da.
Proszę o uwagi i wskazówki co dalej z tym można zrobić, jeśli macie wiedzę i doświadczenie, bo nie ukrywam, jestem laikiem i specjalnie nie wnikałem w te tematy ufając ekipie, która mi pierwotnie to zakładała.