logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Sofar zwiększony do 8kW, dziwne wyniki produkcji po rozbudowie instalacji PV

przemok84 23 Maj 2023 22:29 2316 6
REKLAMA
  • #1 20592214
    przemok84
    Poziom 4  
    Ocena: 41
    Witajcie koledzy.
    Ciekawostka tego typu:) Od 2 lat posiadam instalacje PV on grid z Falownikiem Sofar, 5.5 kW oraz odpowiednią do falownika ilością paneli (15 sztuk po 375W).
    W zeszłym tygodniu naszła mnie chęć rozbudowy systemu do 7.1 kW. Instalator który pierwotnie zbudował mi system (Certyfikowana duża firma) dołożyła mi kilka dni temu 4 panele, oraz dokonała Boostu Falownika Sofar do mocy 8kW ( coś ala nowy chip w dieslu, zaskakująco szybka akcja:). Po tym zabiegu falownik wskazuje nowa moc 8kW. Teraz najdziwniejsza część historii:). Falownik po uruchomieniu zmodernizowanej instalacji pokazuje zaskakująco dziwnie wysokie wskaźniki produkcji. Pokazuje produkcję chwilowa 8.5kW, znacznie więcej niż wynika z sumy mocy paneli PV. W cuda nie wierzę więc pytanie skąd takie dane? Pomiar przepływu się rozkalibrowal? Co ciekawe sprawdziłem licznik Tauron, oddanej energii... również bardzo wysokie liczby oddanej energii. Ktoś przerabiał taką historię? Dzięki za feedback.
  • REKLAMA
  • #2 20592317
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Ten rodzaj falownika ma tzw "boost" do 6.6kW. To jakieś paproki były. Potem się dzieje to co się dzieje u Ciebie. Gdy boostowali twój falownik powiedzieli o możliwej utracie gwarancji? Niech obniżą do 6.6 i wszystko wróci do normy. Poza tym 6.6kW do idealna wartość dla Twojej instalacji.
    Zdajesz sobie sprawe, że cudów w elektryce i perpetum mobile nie ma?
  • REKLAMA
  • #3 20592372
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeśli teraz sofar pokazuje bzdury to jest tak jak kol. wyżej napisał, a że licznikowi tauronowskiemu też to się udzieliło to tu pewnie cuda.
    Ale skoro zwiększyłeś moc w panelach to i energii z nich jest więcej, więc i więcej jest wysłanej.
  • REKLAMA
  • #4 20592446
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Myślę, że autor wątku źle odczytał licznik i jego wskazania. O ile wskazania na falowniku mogą być przekłamane tak na liczniku jest to mało prawdopodobe. Jeśli już to w drugą stronę.
  • REKLAMA
  • #5 20606169
    pv1
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam,
    Pierwotnie w panelach 5,785KWp falownik Sofar 5,5KTL a po zwiększeniu w panelach 8kWp.
    Potwierdzam , że falownik sofar 5,5 KTL po przestawieniu zworek na 8kW pokazuje nieprawdziwe dane.
    Zainstalowałem Zamel Supla MEW-01 3F+N na wyjściu falownika i gdy zmierzył 4,6kW to fakiwnik w tym czasie pokazywał 8,79kW.
    Przestawiłem zworki na 6kW i wskazania na falowniku i Supli są zbliżone.
    Falownik max. osiąga 6,6kW.
  • #6 20731074
    rasell_
    Poziom 11  
    Powitać!
    Pytanie o anulowanie gwarancji, jeżeli przestawię Sofara zworkami? Po czym to stwierdzają? Zworki przed serwisem można przywrócić do stanu fabrycznego. Odczytują jakiś log, że była zmiana? Pytam bo mam 4.4KTL-X zamontowany w 2019r. (firmware V170) i zastanawiam się nad użyciem SW3 do 6.6 i dołożeniu kilku paneli.
  • #7 20731575
    krawietz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    rasell_ napisał:
    Powitać!
    Pytanie o anulowanie gwarancji, jeżeli przestawię Sofara zworkami? Po czym to stwierdzają? Zworki przed serwisem można przywrócić do stanu fabrycznego. Odczytują jakiś log, że była zmiana? Pytam bo mam 4.4KTL-X zamontowany w 2019r. (firmware V170) i zastanawiam się nad użyciem SW3 do 6.6 i dołożeniu kilku paneli.

Falownik komunikuje się z Internetem... wiec od razu będzie widać w logach, że zmienił parametry.
    Pewnie gdzieś w logach w pamięci falownika też to może być zapisane.

Krawietz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację PV z falownikiem Sofar 5.5 kW i po rozbudowie systemu do 7.1 kW oraz zwiększeniu mocy falownika do 8 kW zauważył nieprawidłowe wskazania produkcji energii, które przekraczają sumę mocy paneli. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że falownik może pokazywać błędne dane po boostowaniu, a także zwracają uwagę na możliwość utraty gwarancji przy zmianie ustawień. Wskazują, że optymalna moc dla tej instalacji to 6.6 kW, a niektóre pomiary mogą być nieprawidłowe z powodu błędnego odczytu licznika. Użytkownicy podkreślają, że zmiany w ustawieniach falownika mogą być zapisane w logach, co może wpłynąć na gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA