logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bezpiecznika automatycznego dla maszyn stolarskich 3KW i 2.82.2KW

pbieszczad1998 02 Lis 2024 13:27 378 10
REKLAMA
  • #1 21286375
    pbieszczad1998
    Poziom 2  
    Witam, posiadam maszynę stolarską, w której są dwa silniki 3F: jeden 3KW, drugi jest dwubiegunowy 2.8/2.2KW. Chciałbym wymienić bezpieczniki topikowe na automatyczne. Mogę pytanie brzmi, jaki bezpiecznik zastosować: B16 czy B20?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21286642
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    xury napisał:
    z tym, że nic nie wiadomo o Twojej instalacji.

No własnie.
    Słuszna uwaga.
    Jak ona wygląda, że tak napiszę w okolicy samego licznika.
    Chodzi dokładniej o zabezpieczenie przedlicznikowe.
    No i dalej za licznikiem.
    Jakie do tej pory były wstawione, zamontowane topikowe?
    Można wiedzieć?
  • #4 21286651
    pbieszczad1998
    Poziom 2  
    Garaż zabezpieczony jest bezpiecznikiem C20, chciałbym mieć dodatkowy bezpiecznik w maszynie by w razie w móc szybko włączyć
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21286671
    pbieszczad1998
    Poziom 2  
    >>21286656
    Tak, jeden silnik ma włącznik 0-1 16 A
    A drugi dwubiegunowy ma 0-1-2 16 A

Dodano po 2 [minuty]:

>>21286657
    Chodzi mi o zabezpieczenie przeciw jakiemuś zwarciu, grzybek jest
  • #8 21286701
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2806
    pbieszczad1998 napisał:

Chodzi mi o zabezpieczenie przeciw jakiemuś zwarciu, grzybek jest

Masz jakieś podstawy do tego aby sądzić że konstruktor błędnie zaprojektował maszynę? Czy masz podstawy do tego aby twierdzić że ty jako amator przy pomocy randomów z internetu lepiej przeprojektujesz maszynę?
  • #9 21286730
    pbieszczad1998
    Poziom 2  
    >>21286701
    Maszyna ma lekko 50 lat, ani przez moment nie wątpiłem w umiejętności konstruktora. Chce sobie ułatwić i unowocześnić instalacje, ponieważ się sypie. Znam zasadę działania a zadałem pytanie jaki bezpiecznik założyć by w razie zwarcia wywaliło mi w maszynie a nie główny zasilania
  • #10 21286748
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2806
    pbieszczad1998 napisał:
    >>21286701
    Maszyna ma lekko 50 lat, ani przez moment nie wątpiłem w umiejętności konstruktora. Chce sobie ułatwić i unowocześnić instalacje, ponieważ się sypie. Znam zasadę działania a zadałem pytanie jaki bezpiecznik założyć by w razie zwarcia wywaliło mi w maszynie a nie główny zasilania

To jak chcesz się już bawić bezpiecznikami to zapoznaj się z zasadą działania wyłącznika nadprądowego (takiego co chcesz zamontować). Dowiesz się że przy zwarciu w maszynie nie zabezpieczysz się przed tym aby twoje zabezpieczenie w garażu nie zadziałało.
    Miłej lektury, od poznania teorii się zaczyna jakąkolwiek praktykę. Jak już się zapoznasz z teorią i jeszcze czegoś nie będziesz rozumiał to pytaj.
  • #11 21287345
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    pbieszczad1998 napisał:
    jaki bezpiecznik założyć by w razie zwarcia wywaliło mi w maszynie a nie główny zasilania

A wystąpiły już takie przypadki?
    Co było przyczyną takiego stanu?
    Naprawić maszynę tak aby nie występowały "zwarcia".
    Bezpieczniki zabezpieczają instalacje, w szafie maszyny są zabezpieczenia które mają zabezpieczyć maszynę...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru automatycznego bezpiecznika dla maszyny stolarskiej z dwoma silnikami: jednym 3KW i drugim dwubiegunowym 2.8/2.2KW. Użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem bezpiecznika B16 lub B20, przy czym wskazano, że dla silników lepsza byłaby charakterystyka C. W kontekście zabezpieczeń, użytkownik posiada już bezpiecznik C20 w garażu oraz wyłączniki silnikowe 16 A. Podkreślono, że celem jest ochrona maszyny przed zwarciem, aby w przypadku awarii wyłączał się bezpiecznik w maszynie, a nie główny zasilania. Wskazano również na potrzebę zrozumienia zasady działania wyłączników nadprądowych oraz na konieczność naprawy maszyny, aby uniknąć zwarć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA