logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Throttling w Acer Nitro 5 AN515-58-7421 podczas grania w WoW - co robić?

zbazinsky1 03 Lis 2024 21:39 1155 6
REKLAMA
  • #1 21288565
    zbazinsky1
    Poziom 2  
    Hej, zwracam się do was z prośbą o poradę w związku z występującym throttlingiem w moim nowym laptopie. W sierpniu kupiłam ACERa Nitro 5 AN515-58-7421 15.6" IPS 144Hz i7-12650H 16GB RAM 1TB SSD GeForce RTX4060.

Do tej pory wszystko działało sprawnie, ale od tygodnia mam problem z klatkowaniem podczas grania w WoWa. Ustawienia gry mam na 7 z 9 poziomowej skali jakości. Zmieniłam działanie wiatraków na tryb wydajny, ustawienia zasilania energii na najwyższą wydajność i zaktualizowałam sterowniki Nvidia do najnowszych, ale problem rozwiązuje dopiero zmniejszenie ustawień graficznych na poziom 6, co w mojej opinii jest dziwne w sprzęcie o takich parametrach (wyprowadźcie mnie z błędu)?

Laptopa nie zaśmieciłam dotychczas żadnymi dziwnymi aplikacjami, dbam o to, aby podczas grania nie były aktywne aplikacje mogące wpływać na wydajność. Czy w takiej sytuacji powinnam zgłosić go na reklamację? Czy jeśli tego nie naprawią, jest szansa na wymianę laptopa z tytułu rękojmi czy coś? Załączam zrzuty ekranu. Będę wdzięczna za opinie i pomoc co z tym fantem zrobić ;)

Zrzut ekranu programu HWiNFO64 pokazujący szczegóły systemu i temperatury procesora laptopa Acer Nitro 5 AN515-58. Zrzut ekranu aplikacji HWiNFO pokazujący parametry laptopa ACER Nitro 5 AN515-58-7421.
  • REKLAMA
  • #2 21288576
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj.
    Jednym czynnikiem jest wydajność komponentów, co wzięłaś pod uwagę, ale drugim czynnikiem, którego pod uwagę na pewno nie wzięłaś jest to, w jakich warunkach te komponenty pracują i jak to wpływa na ich możliwości.

W laptopie, szczególnie cienkim, problemem jest chłodzenie (a właściwie jego brak). Tak więc wydajne komponenty po paru sekundach obciążenia dojeżdżają do 80 stopni i więcej i zaczyna się problem. Problem polega na tym, że CPU i GPU pracujące z dużą wydajnością pod dużym obciążeniem generują więcej ciepła, niż lichy układ chłodzenia jest w stanie rozproszyć. Rozwiązaniem problemu jest obniżenie zegarów, to spowoduje zatrzymanie wzrostu temperatury.

Tak właśnie się dzieje u Ciebie, udało Ci się z temperaturami dojechać do stówy, co nie dziwi wcale, bo zwykle na sprzęcie, który nie jest przystosowany do dużych obciążeń uruchomienie dużego i długotrwałego obciążenia (a gra takim obciążeniem zdecydowanie jest) powoduje podobne efekty.

Możesz wydmuchać kurz z chłodzenia, niektórym pomagają czasem podstawki z wentylatorem (warto jednak zwrócić uwagę, że chłodzą one zaledwie obudowę na spodzie laptopa, więc w porównaniu z pracą czystego chłodzenia ten spadek temperatur nie jest spektakularny).

Rozwiązaniem, które również prawidłowo znalazłaś jest zmniejszenie obciążenia.

Najlepszym rozwiązaniem, jeśli grasz, jest zastąpienie sprzętu, który się do tego nie nadaje, komputerem stacjonarnym, który się do takich obciążeń nadaje znacznie lepiej.
  • REKLAMA
  • #3 21288685
    zbazinsky1
    Poziom 2  
    No tak, tylko od lat używam laptopów gamingowych i to jest pierwszy, który sprawia takie problemy. Nie każdy ma możliwość używania komputerów stacjonarnych, a sama rada o jego zakupie nie rozwiązuje problemu z obecnym laptopem. Jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21288709
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Dostałaś radę.
    Albo musisz poprawić chłodzenie, albo zmniejszyć obciążenie CPU/GPU, bo ich wychłodzenie nie jest możliwe. Jeśli chłodzenie nie było dłuższy czas czyszczone to warto od tego zacząć.
  • #5 21288818
    zbazinsky1
    Poziom 2  
    A opłaca się to oddawać na serwis? Laptop ma 3 miesiące.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21289011
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    zbazinsky1 napisał:
    A opłaca się to oddawać na serwis?

Tak. Koszt SPA dla takiego laptopa to 100-200zł.
  • #7 21399677
    zbazinsky1
    Poziom 2  
    Problemem były zainstalowane addony, część przestarzałych wystarczyło odinstalowac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka posiada laptop Acer Nitro 5 AN515-58-7421 z procesorem i7-12650H, 16GB RAM, dyskiem 1TB SSD oraz kartą graficzną GeForce RTX4060. Problemem jest throttling i spadki płynności podczas grania w World of Warcraft przy wysokich ustawieniach graficznych (7/9). Pomimo ustawienia trybu wydajnego wentylatorów, najwyższej wydajności zasilania i aktualizacji sterowników Nvidia, problem ustępuje dopiero po obniżeniu jakości grafiki do poziomu 6. Wskazano, że przyczyną może być niewystarczające chłodzenie laptopa, które powoduje wzrost temperatur CPU i GPU do około 80-100°C, co skutkuje automatycznym obniżeniem taktowań (throttlingiem). Zalecane jest czyszczenie układu chłodzenia, ewentualnie serwisowanie, które kosztuje około 100-200 zł. Dodatkowo, problem z płynnością mógł być spowodowany przestarzałymi dodatkami (addonami) w grze WoW, które po odinstalowaniu poprawiły wydajność. W przypadku braku poprawy możliwe jest zgłoszenie reklamacji lub skorzystanie z rękojmi, jednak najpierw warto wykluczyć kwestie chłodzenia i oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA