logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach

marcelsidek 07 Cze 2025 13:04 678 13
REKLAMA
  • #1 21572182
    marcelsidek
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam i pomocy.
    Postaram się jak najdokładniej opisać problem, a mianowicie. Mam laptopa Nitro 5 RTX 3060 i5 11gen od ok. 3 lat, regularnie czyszczony fizycznie z kurzu i w systemie. Sterowniki najnowsze. Od tygodnia walczę z wydajnością, która drastycznie spadła. Robiłem format kilkukrotnie, wszędzie mam ustawioną wysoką wydajność i kartę RTX. Dosłownie przetrzepałem wszystkie tutoriale, jak poprawić wydajność i nic. Dla porównania odpaliłem gry, które grałem z fajną płynnością (Scum ust. HIGH klatki powyżej 60, KCD2 ust. MED/HIGH 70 klatek), a teraz w każdej grze na jakichkolwiek ustawieniach mam 20-30 fps. Zainteresowałem się ostatnio tematem thermal throttlingu czy jak to tam się pisze. I teraz pytanie, czy wymiana pasty termoprzewodzącej (nie wymieniana od zakupu) może być rozwiązaniem?
    Z góry przepraszam za chaotyczność, ale zaraz mnie coś rozsadzi od środka, bo nic nie działa.
    AI: Sprawdzałeś może, jakie masz temperatury procesora i karty graficznej podczas grania? Jeśli tak, to jakie są maksymalne wartości?
    90
    AI: Grasz na laptopie podłączonym do zasilacza czy na samej baterii?
    Podłączony do zasilacza
    Załączniki:
    • Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach plan.png (132.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach panel sterowania2.png (16.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach panel sterowania.png (43.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach nitro.png (234.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach cpu2.png (114.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer nitro po AN515-57 tragiczna wydajność w grach cpu.png (166.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21572192
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8188
    Cześć.
    Właśnie wychodzą problemy sprzętu, który nie jest przeznaczony do gier w grach.

Ustawienie "wszędzie wysoka wydajność" jest złe - zapobiega możliwości chłodzeniu komponentów wtedy, gdy taka możliwość jest, więc dokłada Kolega do pieca, gdzie w laptopie chłodzenie ogólnie jest mniejsze niż jest potrzebne i jest ogólnie niewystarczające nawet wtedy, gdy wszystko działa poprawnie. Ustawienie trybu zrównoważonego zapewnia wydajność, gdy jest ona potrzebna i możliwe wychłodzenie się, gdy nie jest.

Pastę warto wymienić, skoro kurzu nie ma, a temperatury wysokie, chociaż w laptopie 90 stopni pod obciążeniem to smutna norma. Czy radiator był zdejmowany z procesora przy okazji czyszczenia kurzu?
  • Pomocny post
    #3 21572237
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 224
    Kiedyś jak zdjąłem chłodzenie z CPU wyciągnąłem taki "czopek" kurzowy z chłodzenia.
    Patrzałeś tam ?
  • Pomocny post
    #4 21572255
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 592
    marcelsidek napisał:
    AI: Sprawdzałeś może, jakie masz temperatury procesora i karty graficznej podczas grania? Jeśli tak, to jakie są maksymalne wartości? 90

90C pewnie powoduje zbijanie zegarów na GPU, można to sprawdzić czy zbija zegary. Jeśli tak, próbuj zainwestować w podkładkę chłodzącą. Wymiana pasty na GPU powinna pomóc jeśli zbija zegary, ale zawsze jest ryzyko że coś się uszkodzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21572284
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    A wrzuć tą pierwszą opcję BOOSTING na YES.
    Obecnie jest NO
  • REKLAMA
  • #6 21572318
    marcelsidek
    Poziom 3  
    >>21572192
    Właśnie zamówiłem pastę i wtedy odważę się pierwszy raz rozkręcić lapka bardziej niż tylko plastikową osłonę z tyłu.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21572192
    Podkładka zakupiona równocześnie z laptopem. Ma 3 wentylatory i robi robotę, bo porządnie czuć zimny powiew pod spodem. Zakładam, że ta wymiana pasty rozwiąże problem, bo inaczej laptop skończy rozłupany na kolanie :)

Dodano po 2 [minuty]:

>>21572192
    Podkładka zakupiona równocześnie z laptopem. Ma 3 wentylatory i robi robotę, bo porządnie czuć zimny powiew pod spodem. Zakładam, że ta wymiana pasty rozwiąże problem, bo inaczej laptop skończy rozłupany na kolanie :)
  • Pomocny post
    #7 21572339
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 592
    marcelsidek napisał:
    wtedy odważe się pierwszy raz rozkręcić lapka bardziej niż tylko plastikową osłonę z tyłu.

se poradniki na youtube obejrzyj.
    Sprawdziłeś czy ci zbija zegary na msiafterburner choćby. Bo jak nie zbija to wtedy nie temperatury są winne.
  • Pomocny post
    #8 21572361
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Bez odkręcania chłodzenia to nie nie czyszczenie.
    Zobaczysz jakiego wancka kurzu wyciągniesz.
  • Pomocny post
    #9 21572366
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tym bardziej przy używaniu podkładki chłodzącej dolną część obudowy - dba ona o to, żeby cały kurz z najbliższych okolic trafił do chłodzenia :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21572399
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zestaw otwieraków Ci nie będzie potrzebny. Kostka do gitary, albo stara plastikowa karta (płatnicza, lojalnościowa) są idealne do otwierania laptopa - nie kaleczą obudowy.

Pastę kup lepsza niż byle jaka. Z tanich polecam Arctic MX.

Spirytusu salicylowego nie używaj, bo wersja kosmetyczna to 98% woda (jest to 2% roztwór). Lepiej wyczyścić suchym ręcznikiem papierowym. Jak już musisz na mokro to kupuje się izopropanol. Ale nie jest on niezbędny.

Bardzo ważne jest (i to na filmie również zostało pokazane) - odpiąć baterię od płyty jako pierwsza czynność po zdjęciu pokrywy. Nie warto tego kroku pomijać.
  • #12 21572415
    marcelsidek
    Poziom 3  
    >>21572399
    Jeśli chodzi o pastę, to słyszałem, że Grizzly Kryonaut jest dobra i taką też zamówię. Tylko i wyłącznie izopropanol się nadaje i nic innego, typu benzyna ekstrakcyjna?

Dodano po 5 [godziny] 7 [minuty]:

>>21572361
    Rzeczywiście. Wydłubałem małego yorka spod wentylatorów

Dodano po 48 [minuty]:

Panie i Panowie. Problemem był "kłaczek" czy też "wancek" kurzu. Temperatury przy max obciążeniu nie przekraczają teraz 80 stopni. Odpaliłem SCUM dla porównania i na ustawieniach EPIC klatki nie spadają poniżej 60. Niesamowite że taka głupota a tydzień nerwów i przeklinania. Dziękuje i pozdrawiam
  • #13 21572707
    marcelsidek
    Poziom 3  
    Kurz to pogromca wydajności.
  • #14 21572743
    dt1
    Admin grupy komputery
    marcelsidek napisał:
    Jeśli chodzi o pastę, to słyszałem, że Grizzly Kryonaut jest dobra i taką też zamówię.

Będziesz miał może jeden stopień różnicy względem Arctica, jest o co walczyć :D

marcelsidek napisał:
    Tylko i wyłącznie izopropanol się nadaje i nic innego, typu benzyna ekstrakcyjna?

Izopropanol, ostatecznie czysty etanol (spirytus). Ogólnie pasta jeśli ma mniej niż 20 lat to da się ściągnąć suchym ręcznikiem papierowym.

To tak tytułem uzupełnienia brakujących informacji. Futrzaki w chłodzeniu zdecydowanie pogarszają jego wydajność (a w laptopach jest ona już na starcie niska), trochę futra potrafi podnieść mocno temperatury i obniżyć wydajność.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Acer Nitro 5 AN515-57 z kartą RTX 3060 i procesorem i5 11. generacji doświadczył drastycznego spadku wydajności w grach, z fps spadającym do 20-30 mimo ustawień wysokiej wydajności i najnowszych sterowników. Problemem okazał się nagromadzony kurz i zabrudzenia pod wentylatorami, które powodowały wysokie temperatury (do 90°C) i thermal throttling, skutkujący obniżeniem taktowań GPU i CPU. Zalecane było przejście z trybu "wysoka wydajność" na tryb zrównoważony, aby umożliwić lepsze chłodzenie. Wymiana pasty termoprzewodzącej, zwłaszcza na wysokiej jakości pastę typu Grizzly Kryonaut lub Arctic MX, została uznana za dobry krok profilaktyczny. Czyszczenie chłodzenia wymagało zdjęcia radiatora i usunięcia "kłaczków" kurzu, co znacząco obniżyło temperatury do około 80°C pod obciążeniem i przywróciło płynność gier (np. SCUM na ustawieniach EPIC powyżej 60 fps). Dodatkowo podkładka chłodząca z trzema wentylatorami wspomagała chłodzenie, ale nie zastąpiła konieczności dokładnego czyszczenia wnętrza laptopa. Do czyszczenia termopasty zalecano użycie izopropanolu, a do otwierania obudowy plastikowych narzędzi typu karta płatnicza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA