logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć 4-cyfrowy PIN w Dbox 1 boot 2.02 bez pliku dla DVB2000 MCES?

markuzek 11 Gru 2005 00:35 3263 8
REKLAMA
  • #1 2072853
    markuzek
    Poziom 10  
    Witam
    Chodzi mi o pewna sprawe. Mam dbox 1 boot 2.02, przy starcie prosi mnie o pin 4 cyfrowy wpisalem 0000 1234 147258 i nic na forum pisalo ze mozna to zrobic programem DVB2000 MCES ale jak go sciagnalem prosi mnie o jakis plik;/ ktorego nie mam czy da sie ominac ten pin prosze o pomoc jestescie moja ostatnia nadzieja...;/
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2073173
    Dboxmen 1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Program potrzebuje biblioteki ! Nalezy poszukać jej na Uploadach!
    Radzę spróbowac zrestertować tunerek! Naciskamy 3 przyciski na tunerze tunka! Wyłącz- włącz z sieci! jesli to nie pomoze proponuje spróbowac zainstalowac soft Jamal 2003 programem NDS! Ostateczność BDM!
    Powodzenia!
  • #3 2073469
    markuzek
    Poziom 10  
    dzisiaj bede kombinowal dzieki za odp. gdy nie wypali napisze na forum w tedy mysle ze powiecie co i jak
  • REKLAMA
  • #4 2077151
    markuzek
    Poziom 10  
    probowalem lecz przy wgrywaniu jamala do tunera w download (Nokia serial download) stoi w miejscu kabel napewno mam dobry tylko nie wiem czy to wina windowsa czy tunera prosze o pomoc mam XP
  • REKLAMA
  • #5 2077285
    matyjasz
    Poziom 17  
    A ja sie podłącze do kolegi, z pytaniem czy ktoś ma działający serial download manager nokii? Wszystkie które sciągnąłem dają przy instalacji komunikat o błędzie pliku docelowego(?!) : General File Transfer Error number 3, pls check your target location ble ble.. ? Mam XP, czy to może być przyczyna?

No i druga sprawa -> ja mam d-box s - tak się dokładnie raczy nazywać, próbowałem zwierać tą zwokę XP06 i ciągle transboxpro go znajduje ale nie może nic wgrać. Oprogramowanie jest w wersji (znaczy bootloader) 2.02pBD, takie coś mi się wyświetla. Czytałem że tą wersję można podobno zmienić tylko BDM'em? Czy to prawda?

Mam też moduł dostępu niebieski BetaResearch, nie wiem czy to się do czegoś może przydać? Chodzi mi generalnie o to abym mógł w ten tuner włożyć kartę CePlus (normalną, działającą kartę) i ... oglądać.. :)

Będę wdzięczny za pomoc, ze swej strony mogę zaoferować trochę softów i informacji do d-box'a, które zebrałem do kupy przez ostanie kilka dni

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2079207
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    witam
    @markuzek. podaj cały nr boota cos mi wyglada na to że masz oryginalnego, takiego jak @matyjasz
    @matyjasz przy tej wersji booty pozostaje ci tylko BDM do zmiany boota ,a później to juz bez problemów, co do modułu, są opisy przeróbki modułu tz grubego zielonego, co do niebieskiego wiem że niemcy go przerabiają, ale nie znalazłem nigdzie opisu jak to zrobic i co do niego wgrać.
    pozdrawiam
    byk
  • #7 2079530
    matyjasz
    Poziom 17  
    @byku dzięki za reply :) a jeszcze czy nie orientujesz się czy serwisy tv-sat robią coś takiego, czy pozostało mi majsterkowanie?

pozdrawiam
  • #8 2083561
    markuzek
    Poziom 10  
    dzisiaj zainstalowalem wina 98 polaczylem dbox1, wiec zainstalowalem NDS 1.2 przy probie wgrania Jamala wyskakuje w tunerze error 55 a w programie download ok! , nie zwazajac na to olalem to wzialem sie za transboxa zrobilem wszystko tak jak ma byc czyli w opcjach no i przy nacisnieciu start tuner wlaczajac sie zatrzymuje na wskazniku boota czyli tam p2.02 itd. myslalem dobry znak wiec wzialem sie za connect a tu blad wyskoczylo w programie takie cos :
    Please Check Serial Number And User Data! pozniej User Abort! i tuner przechodzi dalej a program wraca do startu czyli do momentu poczatku.
    Prosze o pomoc czy cos robie zle w programie?
    Zainstalowalem wersje 32 pod wina 95 z tunerem gra i dziala czyli pokazuje serial na ekranie tunera lecz przy probie wgrania np. zamiast wybrac dbox wybralem mediamatster i probowalem wgrac jamala wyskoczyl mi najepierw error 5b a potem error 55 i reset!
    Prosze o pomoc
    Pozdrawiam!
  • #9 2297790
    tradcom
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Napisz dokładnie jaki masz boot.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z ominięciem 4-cyfrowego PIN-u w odbiorniku Dbox 1 z bootloaderem 2.02, który przy starcie wymaga wpisania kodu. Próby wpisania popularnych kodów (0000, 1234, 147258) nie przyniosły efektu. Na forum sugerowano użycie programu DVB2000 MCES, jednak wymaga on dodatkowego pliku biblioteki, którego użytkownik nie posiada. Proponowano restart tunera poprzez naciśnięcie trzech przycisków oraz odłączenie zasilania. W przypadku braku efektu zalecano instalację oprogramowania Jamal 2003 za pomocą programu NDS lub ostatecznie użycie interfejsu BDM do zmiany bootloadera. Problemy z wgrywaniem softu Jamal przez Nokia Serial Download Manager na Windows XP były zgłaszane, w tym błędy transferu plików i komunikaty o błędach (error 55, error 5b). Użytkownicy dyskutowali o wersji bootloadera (2.02pBD) i konieczności użycia BDM do jego zmiany. Wspomniano także o modułach dostępu BetaResearch (niebieski) oraz przeróbkach modułów zielonych. Pojawiły się pytania o dostępność serwisów TV-SAT wykonujących takie modyfikacje, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi. Wskazano na potrzebę dokładnego podania numeru bootloadera w celu dalszej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA