Oczywiście zgrałem oba flashe z obu tunerów i jestem w stanie wrócić do oryginału. Całkiem możliwe że są one różne choć na pierwszy rzut oka różnią się tylko tym że mój ma dwie kości AMD29LV800BB a tamten jedną i puste miejsce. Płyta drukowana jest dokładnie taka sama. Różnica minimalna jest na płycie głowicy, inna jest wersja puszki samej głowicy sat, druk jest ten sam, złącze do płyty głównej też. W moin procesor (o zakodowanym oznaczeniu) w obudowie PLCC44 jest wlutowany na tą płytę modułu głowicy a w działającym jest fabrycznie wlutowana podstawka i włożony jest fabrycznie 87C51FB. Takie drobne różnice są na pierwszy rzut oka. Zagadką jest jak rozpoznać oba modele skoro tylko napis DBox na nich jest.
Nie dysponuję BDMem i nawet się go trochę brzydzę (mam dość JTagów, BDMów i innych wynalazków). Dlatego wolę podnieść kość pamięci i wkleić programatorem odopowiedni fragment, zaprogramować i wlutować. Jak pisałem backup mam a sterować oryginalnym softem nie mogłem gdyż dopominał się o jakiś kod po włączeniu. Analizując zawartość pliku boota i zawartość pamięci zauważyłem że boot przygotowany do wgrania BDMem ma parami pozamieniane bajty (swap) co nie jest problemem dla mnie. Oryginalnie mój tuner miał boota B2.01pBD a ten działający (już robiony przez kogoś) boota B2.10UnS którego wyciąłem fragment, pierwsze 128kB i wkleiłem do swojego tunera.
Gdybym wiedział który fragment samego boota odpowiada za komunikację kablami to nie jest problemem podnieść jeszcze raz kość, przywrócić oryginał i zmienić w nim dany fragment. w sumie to pół godzinki roboty.
Jak rozpoznać jaki to dokładnie tuner i jaki boot powinen mieć ?
Załączam zgrane obie kości LabToolem i pierwszą kość z wklejonym nowym bootem z tamtego działającego tunera. Kości oznaczyłem 02 i 03 tak jak na płycie miały oznaczenie. Soft jest z przed wgrania kablami, taki jak był oryginalnie.
SławeK
Ps. JTaga używam na codzień ale BDM to praktycznie przeżytek już.