logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Husqvarna 435 nie dostaje paliwa - możliwe problemy z gaźnikiem i odpowietrzeniem

mpkarczmarz 06 Lis 2024 10:40 2235 12
REKLAMA
  • #1 21291495
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z piłą Husqvarna 435 piła nie dostaje paliwa sucha świeca i tłok po nalaniu paliwa pod świece odpala. Diagnozując że to wina gaźnika rozkręciłem gaźnik i wyczyściłem sprejem nie wiem czy wszystkie szczeliny w gaźniku wyczyściłem złożyłem wszystko do kupy i piła nadal nie odpala zauważyłem że co jakiś czas gdy odkręcam korek od paliwa uchodzi gas a także odpinając przewód paliwowy od gaźnika z przewodu zaczęło lać się przez chwilę paliwo wygląda na to że zbiornik paliwa nie może się odpowietrzyć ale nawet po wyjęciu odpowietrzacza jest to samo nie wiem co może być powodem nie dostarczania paliwa do piły ale jeszcze dodam że jak pompuje paliwo pompką nie wylatuje one nigdzie z gaźnika nie wiem czy tak powinno być i nie wiem czy nie są uszkodzone membrany w gaźniku a może cały gaźnik i także zauważyłem że wężyk w baku paliwa nie ma filtru (piłę kupiłem używaną nie wiem co się z nią działo wcześniej)
  • REKLAMA
  • #2 21291734
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Brak paliwa/gaźnik łatwo zdiagnozować nalewając 1cm mieszanki bezpośrednio w dolot. Powinna chociaż zagadać za 2-3 szarpnięciem.
    Czuć opór kompresji? Czasem podlanie tłoka przez świece tak 0,5 cm oleju do 2T pomaga w odpaleniu i jak wyraźnie wtedy zwiększy się opór to coś nie tak ze szczelnością tłok, pierścienie ,cylinder.
  • #3 21291744
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    >>21291734 Jest dobra kompresja, myślę, że to wina gaźnika albo złego odpowietrzania zbiornika paliwa.
  • REKLAMA
  • #4 21291747
    sigwa18
    Poziom 43  
    To jak pisałem wylej paliwo ze zbiornika i nalej bezpośrednio do gaźnika/dolotu.
  • REKLAMA
  • #5 21291750
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    Jak już pisałem, wężyk nie ma filtra paliwa, a powinien być, więc najpewniej zatkany jest gaźnik albo złe odpowietrzanie zbiornika, ponieważ odkręcając korek wlewu paliwa, ucieka gaz i także przy odłączaniu wężyku od gaźnika zaczyna z niego lecieć paliwo. To tak wygląda, jakby gaźnik chciał zassać paliwo, ale nie ma przepływu, bo jakiś kanalik jest zatkany albo zbiornik źle odpowietrzony.

Dodano po 48 [sekundy]:

>>21291747 A co to ma zmienić?

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze zapytam, czy jak się pompuje gruszką paliwo, to ono jest wstrzykiwane do cylindra, bo miałem wyjęty gaźnik i naciskałem gruszkę, a paliwo nigdzie nie wyciekało z gaźnika.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak będę w domu, wyślę zdjęcie gaźnika, albo napiszę, pan gdzie wlać te paliwo, bo ten gaźnik ma dwa otwory.
  • #6 21291768
    sigwa18
    Poziom 43  
    Potwierdzi diagnozę że gaźnik nie podaje paliwa. Zresztą z takim podejściem to ja kończę pisanie w tym temacie.
  • #7 21291772
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    Jak będę w domu, wyślę zdjęcie gaźnika albo napiszę pan, gdzie wlać te paliwo, bo ten gaźnik ma dwa otwory.

Dodano po 30 [sekundy]:

>>21291768

Dodano po 59 [sekundy]:

>>21291768 Proszę pana, wiadomo, że gaźnik nie dostarcza paliwa, skoro tłok jest suchy, świeca jest sucha i nie śmierdzi paliwem.

Dodano po 33 [minuty]:

>>21291768 Dobra będę niedługo w domu zrobię zdjęcie tego gaźnika i fajnie by było jak by pan napisał mi gdzie dokładnie wlać te paliwo może faktycznie silnik ma za niską kompresje

Dodano po 48 [minuty]:

Widok na gaźnik piły Husqvarna 435, z widocznymi elementami konstrukcyjnymi i podłączeniami paliwowymi.
  • Pomocny post
    #8 21292007
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2564
    Kiedy kupiłeś tą pilarkę używaną, to pracowała ona poprawnie?
    Bo te pilarki to jednorazówki. Mają obudowę plastikową do której przykręcony jest cylinder, w plastiku jest zamontowany wał korbowy. Przy większym obciążeniu i przegrzaniu, plastik się deformuje i zaczyna łapać lewe powietrze. Ci którzy sprzedają te pilarki szukają naiwniaków którzy się nie znają, aby im wcisnąć gówno.
    Równie dobrze może być przytarty silnik, dlatego że przez łapanie lewego powietrza następowało zubożenie mieszanki i wyższa temperatura spalania.
    Syk powietrza przy odkręcaniu korka może być wynikiem nadciśnienia po podgrzaniu paliwa — tłumaczy to silny wypływ paliwa po zdjęciu wężyka. Nadciśnienie nie ma wpływu na pracę gaźnika, a jedynie podciśnienie.
    Możesz sprawdzić czy silnik zagada psikając plakiem, dezodorantem itp w obudowę filtra powietrza. Jeśli nie, to komora korbowa jest rozszczelniona (plastikowy karter), zatarty silnik, albo nieprawidłowy zapłon.
    Górna gardziel gaźnika to powietrze, dolna gardziel to mieszanka paliwo-powietrze (silnik strato).
  • #9 21292031
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    >>21292007 Piłę kupiłem używaną w celu naprawy i odsprzedania mogę napisać co zauważyłem w pilarce po pierwsze łatwo się ciągnie za starter ale jakaś kompresja jest i nie wiem czy jest to spowodowane tym że te piły są inaczej skonstruowane ale miałem chińczyka w którym starter stawiał większy opór po drugie gaźnik był już rozkręcany i nie wiem co było przy nim robione wydaje mi się że ktoś mógł zmieniać membranę bo jest miękka jak nowa po trzecie brak filtra paliwa i tak sobie pomyślałem że może być zatkany gaźnik i chyba przy tym bym został dla tego bo jak się naciska pompkę paliwa to chyba paliwo musi być gdzieś wylatywać z gaźnika jak w kosiarce a tu tak nic nie wylatuje moja teoria jest taka że przytkany jest gaźnik i jak się pompuje pompką paliwo to tworzy się ciśnienie w rurce przez co jak ją się odłącza to wylatuje paliwo i chciałbym się spytać czym wyczyścić gaźnik bo sprejem już próbowałem ale nic z tego chyba trzeba coś tam włożyć w te otwory aby je przeczyścić.

Dodano po 13 [minuty]:

Widok na gaźnik piły Husqvarna 435, z widocznymi elementami konstrukcyjnymi i podłączeniami paliwowymi.

Dodano po 2 [minuty]:

Widok gaźnika pilarki Husqvarna 435 na tle kolorowego podkładu. Część gaźnika do piły Husqvarna 435 leżąca na stole, z widocznymi otworami i centralnym elementem. Osoba trzyma gaźnik piły Husqvarna 435, z widocznymi rurkami i śrubą montażową. Część gaźnika piły Husqvarna 435 leżąca na stole, z widocznym zamkiem i rurkami. Widok gaźnika do piły Husqvarna 435 trzymanego w ręku, z widocznymi detalami mechanicznymi.

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Już sobie sprawdziłem gaźnik nie jest zatkany czyli może być uszkodzona membrana uszkodzony odpowietrzacz zbiornika paliwa pęknięty wężyk paliwa zatkany wężyk paliwa albo co najgorsze niska kompresja. Przeciściłem sobie gaźnik i sprawdziłem czy są drożne dziurki strzykawką czyli po prostu podpiąłem strzykawkę wężykiem pod gaźnik i przepuściłem przez niego wodę jutro zamontuje gaźnik jak wyschnie i zobaczymy czy odpala
  • #10 21292296
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    mpkarczmarz napisał:
    co zauważyłem w pilarce po pierwsze łatwo się ciągnie za starter ale jakaś kompresja jest

No to odkręć tłumik i obejrzyj tłok przez okno wydechowe, odkręć cylinder i zobacz w jakim jest stanie gładź, sprawdź w jakim stanie jest płaszczyzna plastikowego karteru i gniazdo łożysk, sprawdź także czy uszczelniacze nie są zużyte.
    mpkarczmarz napisał:
    jak się naciska pompkę paliwa to chyba paliwo musi być gdzieś wylatywać z gaźnika jak w kosiarce a tu tak nic nie wylatuje

Nie ma nigdzie wypływać. Primer służy tutaj do napełnienia i odpowietrzenia układu paliwowego (wężyków, komory „pływakowej” w gaźniku).
  • REKLAMA
  • #11 21292503
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    >>21292296 tłok już oglądałem, nie jest przytarty, tylko przy pierścieniu trochę ciemniejszy

Dodano po 5 [minuty]:

Na razie nie będę sprawdzał stanu uszczelniaczy, bo zaraz rozsypie się jakaś uszczelka i tyle będzie, a zanim przyjedzie nowa, to z dwa dni miną. Zobaczę jutro, czy śruby od cylindra są dobrze przykręcone, bo mogły się poluzować, a także zamontuję gaźnik po czyszczeniu, może coś zagada, a jak nie, to mogę spróbować trochę paliwa dać pod świecę, to może pobierze trochę paliwa z gaźnika, gdy tłok ruszy szybciej.

Dodano po 10 [godziny] 42 [minuty]:

Witam ponownie już znalazłem problem a jest to wygięty pływak czyli ta blaszka od iglicy w gaźniku a sprawdziłem to odginając blaszkę trochę do góry wtedy piła na chwilę odpala i gaśnie ponieważ piła najpewniej dostaje za dużo paliwa ponieważ pływak jest krzywy jeszcze dzisiaj zamówię zestaw naprawczy z aliexpress w którego skład wchodzą uszczelki membrana i co najważniejsze ta blaszka przyjedzie za jakieś 10 dni i wtedy się okaże czy piła nie odpalała przez wygięty pływak.
  • #12 21293043
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    W tych gaźnikach nie ma żadnego pływaka, jego funkcję zastępuje membrana regulująca ciśnienie w gaźniku. Dźwignię się reguluje. W gaźnikach ZAMA wysokość dźwigni standardowo ustawia się na 0, w serwisówce z 2008 roku nie podano innej wartości dla gaźnika z dwoma gardzielami. Jeżeli gaźnik jest oryginalny, to rzadko się zdarza aby ktoś celowo przeregulował tak aby dźwignia była dużo poniżej (zubożenie mieszanki). W podróbce gaźnika bym się nie zdziwił, już raz się z tym spotkałem i na dodatek membrana pompująca była odwrotnie z uszczelką.
    Jeszcze jedno. W tych gaźnikach może znajdować się pompa przyśpieszająca pod osią przepustnicy, otwór w korpusie jest, ale elementów pompki nie widać w katalogach części. Zużywający się oring na tłoczku pompki doprowadza lewe powietrze w układ paliwowy i zazwyczaj on powoduje duże problemy z pracą silnika.
  • #13 21293055
    mpkarczmarz
    Poziom 2  
    >>21293043. Zobaczymy, co będzie dalej. Zamówię nowe części do tego gaźnika, wymienię i zobaczę, czy chodzi silnik. Jak nie, to trzeba będzie kombinować dalej.

Dodano po 8 [godziny] 25 [minuty]:

>>21293043
    Zrobię jak pan pisał czyli przy filtrze paliwa popsikam sprejem tylko musi mi pan powiedzieć konkretnie jakim bo mam wątpliwości co do kompresji.Właśnie złożyłem chińczyka którego też kupiłem pod sprzedaż i ma on o wiele większą kompresje po pierwsze większy ma opór na starterze a także przykładając palec do otworu świecy czuć większe ciśnienie wytwarzane przez tłok. Na razie nic nie będę głębiej rozbierał puki odpala ponieważ zamówiłem już części do gaźnika jak wymienię części i nadal nie będzie odpalać to prawie na 100% to wina kompresji wtedy odkręcę głowice i zobaczę w jakim stanie są uszczelniacze i sam karter i mam jeszcze pytanie czy jak już odkręcę głowicę czy będę mógł uszczelnić połączenie głowicy z karterem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z piłą Husqvarna 435, która nie dostaje paliwa, co objawia się suchą świecą i tłokiem. Po rozkręceniu i czyszczeniu gaźnika, piła nadal nie odpala. Użytkownik zauważył, że zbiornik paliwa może być źle odpowietrzony, co potwierdza ucieczka gazu przy odkręcaniu korka. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia szczelności tłoka, pierścieni oraz stanu gaźnika. Użytkownik odkrył, że pływak w gaźniku jest wygięty, co może powodować nadmiar paliwa. Planuje zamówić zestaw naprawczy gaźnika i sprawdzić kompresję silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA