logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WMB60821LM Pralka - wszystkie diody świecą, bęben nie kręci, reset programatora?

fridcrow 06 Lis 2024 10:45 498 7
REKLAMA
  • #1 21291504
    fridcrow
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z pralką Beko, otóż podczas prania zapaliły się wszystkie diody, pralka nie kreci bębnem ale pobiera i odprowadza wodę. Myślę że to programator czy istnieje jakaś metoda aby to wszystko zresetować.
    Panel sterujący pralki Beko WMB60821LM z świecącymi diodami, ale bęben nie kręci.

Czy przed wystąpieniem problemu miały miejsce jakieś zmiany, np. przepięcie lub nowa instalacja?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21291718
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    fridcrow napisał:
    czy istnieje jakaś metoda aby to wszystko zresetować.

Jeśli odcięcie zasilania nie pomaga, to nie ma takiej metody.
  • REKLAMA
  • #3 21292863
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Odepnij kostkę silnika i zobacz czy coś się zmieniło? Czy pralka na programie płukania prawidłowo zablokuje wtedy drzwi, pobierze wodę i wyleje?
  • REKLAMA
  • #4 21293188
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6926
    Programator już raczej się zresetował i to skutecznie.
    Pro forma pomiary silnika i grzałki. Dalej wyjęcie modułu i sprawdzenie, czy nie jest po zwarciu. Jeśłi nie to typował bym rozsypanie się wsadu oprogramowania.
  • #5 21300437
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    mrice napisał:
    Jeśłi nie to typował bym rozsypanie się wsadu oprogramowania.

Ale toto mityczne wysypanie się wsadu zdarza się nie często że tak powiem. W beko się jeszcze nie spotkałem a na pewno nie samo z siebie. Jedyny wsad jaki wymieniałem był w Whirlpoolu z błędem F14 lata temu.
  • REKLAMA
  • #6 21301019
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6926
    Dla tego napisałem, że moduł trzeba wyjąć i obejrzeć czy nie jest po przepięciu i nie będzie zwarty proc.
    Wsady relatywnie najczęściej sypią sie w przętach Eluxa, później whirlpoole. Ogółem to relatywnie rzadkie przypadki, ale w totka ludzie też wygrywają...
  • #7 21306706
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    phiter

Zdaża się... Z mojej skromnej wiedzy o układach cyfrowo-procesorowych (dawne lata szkolne), jeśli dany bank pamięci nie jest zerowany ani resetowany to w momencie przepełnienia stosu nie ma możliwości wykonywania rozkazów. Wyczyszczenie pamięci i wgranie na nowo wsadu programatorem może pomóc. Ale czy da się to w tym modelu zrobić, to nie wiem
  • #8 21307082
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    Ja nie mówię że się nie zdarza tylko z moich doświadczeń serwisowych wynika że bardzo, bardzo rzadko. W tym konkretnym wypadku podzielam zdanie @mrice że zdjęcie modułu wiele by wyjaśniło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Beko WMB60821LM, gdzie wszystkie diody świecą, a bęben nie kręci, mimo że urządzenie pobiera i odprowadza wodę. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak odłączenie kostki silnika oraz sprawdzenie działania pralki na programie płukania. Wskazano również na możliwość uszkodzenia programatora lub modułu, a także na rzadkie przypadki uszkodzenia wsadu oprogramowania. Wskazówki obejmują również pomiary silnika i grzałki oraz sprawdzenie modułu pod kątem zwarcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA