logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zasilać magnetofon Unitra MK 232 P - baterie a zasilanie sieciowe

kisio1307 07 Lis 2024 15:55 207 4
REKLAMA
  • #1 21293232
    kisio1307
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie. Jeżeli magnetofon Unitra MK 232 P będzie zasilany z baterii (5 x R14) i podłączę go do sieci, czy to nie wpłynie na baterie? Mówiąc dokładniej, czy ich nie wyczerpuje? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21293252
    Piasecki Bogusław
    Poziom 27  
    Ocena: 309
    W gnieździe zasilania jest mechaniczny przełącznik, który w momencie włożenia kabla sieciowego odłącza zasilanie bateryjne. Mówiąc krócej, nie ma to wpływu na zużycie lub uszkodzenie baterii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21293260
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2529
    Nie popłynie. Inżynierowie wiedzieli, że ogniw pierwotnych i ich baterii nie ładuje się. Po włożeniu kabla sieciowego do gniazda w magnetofonie bateria jest odcinana. W gnieździe są takie dwa styki. One się często psują i wtedy nie ma zasilania z baterii. Zasilanie sieciowe nie wyczerpuje baterii, tylko ją ładuje. Ogniw pierwotnych nie ładujemy. Ogniwa wtórne (akumulatory/akumulatorki/ogniwa) ładujemy i bateria takich akumulatorów niklowo-kadmowych mogłaby być podłączona na stałe do zasilacza. Wtedy były nieosiągalne, bo drogie. Teraz są zakazane. Akumulatory NiMH nie nadają się do zasilania buforowego, trzeba robić ładowarkę. Wypada też zrobić prosty ogranicznik napięcia ładowania akumulatorów, czyli po 2-4 diody równolegle do każdego z akumulatorów, co ograniczy ich napięcie do ok. 1,4 V, gdy prąd ładowania wynosi 1/10 pojemności akumulatora.
    Pytasz o podstawowe rzeczy, więc takiej ładowarki i ogranicznika nie zrobisz. Ja zrobiłem ogranicznik dla baterii 3 akumulatorów, co pochłonęło 12 diod krzemowych. Latarka świetnie działa od 2 lat i nie ma problemu z różnym stanem naładowania poszczególnych akumulatorów. Prywatnie opłaca się tak robić, gdyby ktoś to miał kupować, to się już nie opłaca, bo wydanie kilku zł więcej na zabezpieczenie przekracza ludzkie pojęcie. Z 3 czy 4 latarek, które kupili znajomi i ja, tylko moja działa. Pozostałe skończyły żywot tragicznie (spalona w ognisku, przeładowana, przegrzana dioda - to akurat wina konstrukcji latarki Tiross TS-1124.
  • REKLAMA
  • #5 21293470
    kisio1307
    Poziom 2  
    Inny użytkownik wytłumaczył mi, jaki wpływ ma zasilanie sieciowe przy bateriach założonych w magnetofonie.
REKLAMA