logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thelia Condens 18kW - taktowanie kotła przy zadanej niskiej temperaturze czynnika grzewczego

PchlaW81 09 Lis 2024 12:09 396 2
REKLAMA
  • #1 21295146
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Thelia Condens 18kw
    Mam instalacje na wymienniku płytowym, kocioł gazowy to mały obieg, druga strona wymiennika to układ otwarty kocioł na wegiel, używam kotła gazowego głownie.
    Chciałbym abym kocioł grzał dłużej z niższą temperaturą, uciąłem mu grzanie układu CO do 38'C, moc zmniejszyłem już do 6kw, zadana temperatura oczywiście trochę przebija 38'C jednak jak już dochodzi do 43'C kocioł się wyłącza, schłodzi się w 3-4 minuty do 32-33'C i ponownie się załącza, pochodzi z 5-6 minut, po drodze jest 41' czy tam 42'C aż w końcu znowu jest 43'C i się wyłącza, i tak w kółko taktuje, na sterowniku Duval w pomieszczeniu mam zadaną 19'C. Zwiększałem bieg pompy na wymienniku ale to nic nie zmienia, po prostu jakby cała instalacja zagrzała się już do okolic 40'C, na sterowniku jest osiągnięte 19'C ale kocioł dalej pracuje, domyślam się, że ma jakiś taki cykl, że pomimo osiągnięcia tych 19'C jeszcze trochę chce ustabilizować tą temperaturę i ciągle pracuje, ale właśnie jest taka sytuacja, że w układzie jest więcej jak te moje zadane max 38'C czynnika grzewczego i On po prostu nie chce już przegrzewać/przewyższać tej temperatury o więcej jak 5'C i się wyłącza i włącza, można coś z tym zrobić? Juz nie wiem co zrobić, ustawić mu wyższą temperaturę, niech grzeje krócej i się wyłączy w diabły aniżeli tak taktuje i dogrzewa?
  • REKLAMA
  • #2 21295159
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Zbyt mały odbiór ciepła. Trzeba podnieść temperaturę kotła do takiej, którą jest w stanie utrzymać, ale nie wyższą.
    PchlaW81 napisał:
    moc zmniejszyłem już do 6kw

Nie da się bardziej zmniejszyć? Bo to by było najlepsze rozwiązanie.
  • #3 21295266
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Nie da się obniżyć, jak z 6kw chce się dać na 5kw włącza się AUTO, dom nie jest mały, dwa pomieszczenia zakręcone na termostatach (pokoje każdy 20m2), czyli sugerujesz dać np. 45'C max temperatura czynnika grzewczego niech się włączy i wyłączy? Mam wrażenie nawet że jak było ustawione 12-15Kw to tak nie taktował, liczyłem, że jak zjadę w dół to sobie nie poradzi, On może i do pewnego momentu grzeje lux bez przerw, ale jak już cały układ osiągnie te ~40'C ciepłote czynnika, na sterowniku osiągnięte 19'C ale On jakby chce ustabilizować tą temperaturę to może wtedy zaczyna taktować.
REKLAMA