logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta gazowa Zanussi ZGG647ICN - gaz płynie po przekręceniu pokrętła od razu bez uruchomienia iskry

KoSo90 11 Lis 2024 14:06 186 2
REKLAMA
  • #1 21298331
    KoSo90
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z jedym z palników, płyta gazowa Zanussi ZGG647ICN.
    Po przekręceniu pokrętła, do palnika płynie gaz a nie powinien (przy pozostałych palnikach gaz nie płynie od razu a dopiero po wciśnięciu i uruchomieniu iskrownika). Ta sama sytuacja jest w momencie gdy płomień "zdmuchnę", gaz dalej płynie do palnika.
    Domyślam się, że nie jest to problem termopary, skoro już przy samym przekręceniu pokrętła na starcie, gaz płynie do palnika?
    'Konrad

Cytat:
    AI: Czy próbował Pan już jakieś kroki naprawcze lub diagnostyczne, aby rozwiązać ten problem?

Wyczyszczenie palnika i sprawdzenie przewodów

Cytat:
    AI: Jak stara jest ta płyta gazowa i czy były ostatnio przeprowadzane jakieś prace konserwacyjne lub zmiany?

22
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21298398
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Chyba bez wymiany ZAWORU się nie obejdzie bo to nie są ŻARTY !!!
    Ten zawór ma sprężynę zamykająca go , uszczelkę i popychacz więc uważam że konieczna jest jego WYMIANA bez kombinowania !!!! NIEWYMIENNE, elementy tego zaworu SĄ Tego Powodem .
    Żadnego NAPRAWIANIA ZAWORU !!
  • #3 21298445
    KoSo90
    Poziom 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Potwierdza się w takim razie moja wstępna diagnoza.
    Niestety nie znalazłem nigdzie oryginału ani zamiennika zaworu palnika do Zanussi ZGG647ICN, PNC: 949731060-00.
    😔😢
REKLAMA