logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie rzutować bryły metodą europejską? Prośba o pomoc

walentibijski 12 Lis 2024 21:25 1095 3
REKLAMA
  • #1 21300661
    walentibijski
    Poziom 2  
    Hejka, potrzebuję pomocy z rzutowaniem tych brył, żeby sprawdzić czy dobrze rozumiem te rzuty.
    Rzuty mają być wykonane metodą europejską, rzut główny jest od osi z (ten frontalny z przodu). Z góry dzięki
    Dwa rysunki siatek brył na kartce milimetrowej.
    Mały rysunek bryły geometrycznej na kartce w kratkę, oznaczony numerem 9. Zdjęcie części kartki z rysunkiem geometrycznym bryły na tle kratkowanego papieru.
  • REKLAMA
  • #2 21301678
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    Jeżeli rozumiesz tak jak w załączniku to znaczy, że dobrze bo mnie tak uczyli, ale ja nie wiem jak teraz Ciebie uczą więc nie wiem czy internet jest dobrym doradcą?
    Załączniki:
    • Rzutowanie Prostokątne.pdf (926.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21303136
    walentibijski
    Poziom 2  
    >>21301678
    To mam pytanie, czy mógłbyś proszę mi sprawdzić rzut, który zrobiłem? Tak, żebym wiedział, czy mam dobrze.

To jest bryła:
    Izometryczny rzut skomplikowanej bryły geometrycznej z oznaczeniami wymiarów.

a to jest rzut:

Rzut techniczny przedstawiający widok bryły z różnych perspektyw na papierze milimetrowym.
  • #4 21303262
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    Powiem Ci tylko, że ja rysowałem sobie ten układ jaki Ty narysowałeś niżej równolegle i prostopadle do wszystkich osi bryły wskazanej wyżej: na lewo i na prawo, w dół i w górę, aby wykryć ew. pułapkę w równoległości czy nierównoległości niektórych (wszystkich) krawędzi, w skali 1:1 co najmniej a przy takim małym rysunku a rzutach jeszcze mniejszych nie jest możliwa ocena ale rysując w powiększeniu to ta pułapka wyjdzie jak szydło z worka przy takim sposobie rysowania jaki ja proponuję... No a Twoje rysunki są w skali mniejszej niż bryła, wiec trudno mi ocenić? Nie wiem, czy te linie przerywane są konieczne, nie znam współczesnych trendów nauczania i rysowania?
REKLAMA