logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać zasilanie symetryczne do wzmacniaczy? Wybór zasilacza

neuneu 13 Lis 2024 22:01 414 6
REKLAMA
  • #1 21302251
    neuneu
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Cześć,
    Potrzebuje zasilania symetrycznego do wzmacniaczy (będę badał wzmocnienie). Aby uzyskać je czytałem, że można połączyć dwie sekcje zasilania (kanały) zasilacza warsztatowego/laboratoryjnego albo kupić transformator z dwoma odczepami, użyć stabilizatorów?
    Macie jakiś pomysł jak zrobić to samemu?

Może przetwornica napięcia symetrycznego?
    A jaki sprzęt polecacie (zasilanie dwukanałowe) do zasilania symetrycznego? Może być nawet z aliexpress

Ogólnie posiadam zasilacz "laboratoryjny" xtreme zl305, tyle że jak ustawie mu CC to strasznie długo je uzyskuje (duża wartość prądu na początku).

Prosze o rady i wskazówki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21303359
    neuneu
    Poziom 3  
    Dobre pytanie, jestem początkujący z zasilaniem symetrycznym jak i ze wzmacniaczami operacyjnymi. Także jak możesz doradzić co na początek.
  • REKLAMA
  • #4 21303407
    kulmar
    Poziom 33  
    Ocena: 371
    Nie rozważałeś zakupu gotowego zasilacza tego typu, np. używanego? Bo konstruowanie tego od podstaw to ogrom pracy. Są również tańsze zestawy do samodzielnego montażu; wystarczy dodać do nich transformator - może to jest rozwiązanie dla Ciebie?

Dodano po 10 [minuty]:

Stary zasilacz Philips PE 1542 z wyświetlaczami analogowymi.

Używany za 350zł. Nie wystarczy?

Dodano po 4 [minuty]:

Płytka drukowana zestawu DIY z różnymi komponentami elektronicznymi.

DIY - za 30zł.
  • REKLAMA
  • #5 21303428
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Są gotowe moduły, tylko transformator dokupić. Przykład
  • #6 21303622
    neuneu
    Poziom 3  
    Uzywanego nie chcę. Widziałem avt tyle, ze transformator kosztuje ok 100 zł jeszcze. To za 200 zł miałbym z ali zasilacz 2 kanałowy?
  • #7 21308647
    Simon79
    Poziom 21  
    Ocena: 397
    >>21303622
    Obawiam się, że za 200 zł nie kupisz zasilacza dwukanałowego lub symetrycznego, nawet z aliexpress. Jeśli dobrze zrozumiałem, chodzi o wzmacniacze operacyjne, więc wydajność prądowa nie musi być duża? Jaki zakres napięcia wyjściowego?
    Często trafo można wyszabrować ze starego sprzętu RTV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie zasilania symetrycznego do wzmacniaczy, rozważając różne opcje, takie jak połączenie sekcji zasilania zasilacza laboratoryjnego, zakup transformatora z dwoma odczepami, czy użycie stabilizatorów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące zakupu gotowych zasilaczy lub zestawów do samodzielnego montażu, które wymagają jedynie dokupienia transformatora. Użytkownik wyraża zainteresowanie zasilaczami z Aliexpress, jednak inni uczestnicy podkreślają, że za 200 zł trudno będzie znaleźć odpowiedni zasilacz dwukanałowy lub symetryczny. Wskazano również na możliwość wykorzystania transformatorów ze starego sprzętu RTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA