logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Buderus Logamax U004-24 - Kocioł nie wraca do trybu CO po grzaniu CWU

ArturKobusiski 14 Lis 2024 14:38 855 30
  • #1 21303026
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

Buderus logamax U 004-24 - mam problem z tym kotłem.
    Podczas pracy w trybie CO i włączeniu poboru CWU kocioł normalnie grzeje CWU, ale po zakończeniu poboru CWU kocioł nie wraca do trybu CO, ciągle pracuje pompka obiegowa (miesza wodę w kotle - tak jak by miał sygnał, że jest pobór CWU), po kilkunastu minutach takiej pracy zapala się pierwsza od góry czerwona kontrolka, pompa nadal pracuje, reset kotła naprawia jego pracę (ale tylko jak jest mocno wystudzony - jak jest ciepły, to jest problem z resetem).
    Co było robione w kotle:
    - wymienione oba czujniki CHT/DHT
    - 2 lata temu wymieniona membrana na zaworze 3D
    - 2 lata temu czyszczony wymiennik (nie był zarośnięty kamieniem)
    - poczyszczone elektrody i oczyszczona komora spalania.
    nie mam już pomysłu co jest nie tak z tym kotłem, na forum też brak podobnych błędów jak w moim kotle.

Kocioł jest sterowany sterownikiem pokojowym (nie wiem czy ma to znaczenie, ale uruchamia go bez problemu)

Dodatkowo podczas wymiany czujnika DHT (czujnik temperatury CWU zauważyłem, że nie ma tam ciśnienia, nie poleciała woda, ale to chyba normalne jak zamknie się dopływ i odbiór wody użytkowej)
  • #2 21303198
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21303206
    ekoservice
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    A ten mądrala, co to montował nic nie powiedział dlaczego jest taka sytuacja?
  • #4 21303209
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Czujnik nowy, ale nie mierzyłem parametrów, wymienione oba i przez chwilę jakby lepiej pracował, ale po kilku dniach problem wrócił, ale wątpię, że jest wadliwy.

Dodano po 3 [minuty]:

Sam serwisuję ten kociołek ;) dodam, że przez 17 lat grzał tylko CWU, od 3 lat również CO, w tamtym sezonie też wariował, ale jakoś mniej.
  • #5 21303214
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21303241
    ekoservice
    Poziom 13  
    >>21303209 serwis to jedno, a montaż zgodnie ze sztuką instalatora hydraulika, to drugie. Kiedyś w układach grawitacyjnych nie montowano nic z elektroniki, poza termostatami.Nie było nawet pompy obiegowej, jedynie naczynie wzbiorcze i oprzyrządowanie kotła tj. miarkownik ciągu, etc. W kotłach gazowych z komorą otwartą typu klasyczny junkers, też nie było żadnej filozofii pod warunkiem poprawnego zaprojektowania całej instalacji. Jedyny problem stanowiła tzw. świeczka, a zwłaszcza układ cewki zapłonowej połączonej (w piecach włoskich) na sztywno z baterią i ciśnieniowy zawór wodny. Problemy zaczęły się w momencie wprowadzenia na rynek nowoczesnych kotłów kondensacyjnych z zamkniętą komorą spalania i sterowników.
  • #7 21303276
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Nie da się zmierzyć oporu czujnika na płycie, ja tylko podłączę multimetr, to kocioł gaśnie, odłączenie ponownie go uruchamia.

Dodano po 3 [minuty]:

Znaczy, pokazuje 0 ohm, może o to Ci chodziło, czujniki wymontowane pokazują 11 ohm, jak trzymam je w ręce, czyli w 30 stopniach.

Dodano po 5 [minuty]:

Jednostki to k ohm, oczywiście.
  • #8 21303292
    ekoservice
    Poziom 13  
    A jakim multimetrem to mierzysz?
  • #9 21303295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21303313
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Elektronicznym, jakiś chińczyk.
  • #11 21303318
    ekoservice
    Poziom 13  
    Te zimne ręce to na zasilaniu, czy na powrocie?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21303313 kod błędu się wyświetlił?
  • #12 21303328
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Widziałem tabelę, trochę się pomiary rozjeżdżają, nowy czujnik też ma opór jakby rozjechany, niby zgodny z nastawem kotła bo kocioł jest na 40 ustawiony, ale jak dotkne ręką armatury to ewidentnie cieplejsze jest niż 40 stopni.

Dodano po 2 [minuty]:

Widziałem tabelę, trochę się pomiary rozjeżdżają, nowy czujnik też ma opór jakby rozjechany, niby zgodny z nastawem kotła bo kocioł jest na 40 ustawiony, ale jak dotkne ręką armatury to ewidentnie cieplejsze jest niż 40 stopni.
    ekoservice napisał:
    Te zimne ręce to na zasilaniu, czy na powrocie

W palcach trzymałem stare czylijniki 😉, nowe pokazują około 5,5 kohm

Dodano po 43 [sekundy]:

Nowe wpięte w instalacje oczywiście i kocioł pracował przez kilka minut
  • #13 21303338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21303361
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Tak mierzyłem, odłączyłem od płyty i oba pokazywały 5.5 kohm, kocioł ustawiony na 40 stopni i kilka minut pracował, więc pomiary w miarę Ok.

Dodano po 11 [minuty]:

ArturKobusiski napisał:
    hodziło, czujniki wymontowane pokazują 11 ohm, jak

Te w palcach mierzone to stare wymontowane z kotła taki opór miały, nowe mierzone na kotle pokazują 5.5 kohm przy ustawach na 40 45 stopni, jak kocioł się zawiesza zaświeca się pierwsza kontrolka od góry dwie pionowe kreski.

Dodano po 6 [minuty]:

Może tu jest rozwiązanie i ten mikro stycznik na zabezpieczeniu przed brakiem wody w kotle jest uszkodzony.Fragment tabeli z informacjami o zakłóceniach i ich rozwiązaniach w kotle.
  • #15 21303395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21303404
    ekoservice
    Poziom 13  
    Tu na forum jest gość, który ma również problem z tym kotłem. Chodzi o spalanie paliwa gazowego.
  • #17 21303416
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Pytanie co steruje w tych kotłach zwłoką przełączania z cwu na co? Jest tam zworka muszę sprawdzić co oznaczają poszczególne jej nastawy.

Dodano po 2 [minuty]:

Poz. I Czas opóýnienia c.w.u. 0 min.
    Maksymalna temperatura c.w.u. 55 °C
    Poz. 0 Czas opóýnienia c.w.u. 2 min.
    Maksymalna temperatura c.w.u. 60 °C

U mnie jest 1, ale to chyba chodzi jak szybko włączy się CWU jak pracuje na CO.
  • #18 21303423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21303431
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    U mnie na 1.

Dodano po 13 [minuty]:

Odpowietrznik automatyczny nie ma kapturka, chyba kiedyś był, ale układ nie jest zapowietrzony, nic nie bulgocze, ciśnienie nie skacze na manometrze, odpowietrzone grzejniki.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do DHT=CHT to ciekawe, ale jak mierzyłem to opór jednakowy.

Dodano po 7 [minuty]:

Ale i temperatury jednakowe ustawione na CO i CWU.

A może kondensatory na płycie wyschły i wariują pomiary z czujników do procesora.
  • #20 21303456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21303463
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Mikrostycznik za to odpowiada, może on wariuje, lub coś, co korzysta z jego stanu.
  • #22 21303466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21303505
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    To nie kamień w wymienniku, odkamieniałem 2 lata temu i praktycznie nic nie było w nim, poza tym grzeje ładnie, nie przerywa grzania, nie gotuje wody.
  • #24 21303522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21303568
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Odkamieniałem obydwa, ten główny to wcale nie łapie kamienia, płytowy coś tam łapie, ale nie jest go dużo.
  • #26 21303637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21303753
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    I to będzie rozwiązanie problemu. Iglica po zamknięciu poboru CWU powinna się całkowicie chować, a ona zatrzymuje się w połowie. Wystarczyło odpiąć mikrostycznik i odpalił się palnik, CO grzeje. Po jakimś czasie pewnie iglica wraca na swoje położenie i wtedy pozwala uruchomić normalnie kocioł. W sobotę czeka mnie czyszczenie zaworu. Jakieś rady, jak go skutecznie wyczyścić? Trzeba coś dokupić? Jakieś simeringi?
  • #28 21303800
    ekoservice
    Poziom 13  
    Będzie, albo i nie będzie. Ogólnie rzecz ujmując -to nigdy nie zaszkodzi montaż w układzie dodatkowych filtrów, jednakże częsta wymiana, czy dopełnianie zładu, to klasyczny błąd.
  • #29 21303837
    ArturKobusiski
    Poziom 5  
    Kocioł ma 20 lat, więc ma prawo się zepsuć, ja tego nigdy nie czyściłem, wodę sporadycznie uzupełniam bo układ jest zamknięty.
  • #30 21304672
    ekoservice
    Poziom 13  
    Przerabiałem ten temat przy okazji wymiany zasobnika cwu. Założyłem kilka dodatkowych filtrów i mam spokój.U mnie woda nie ma dużo kamienia, a nowy zasobnik cwu jest dwupłaszczowy, epoksydowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Buderus Logamax U004-24, który nie wraca do trybu CO po zakończeniu poboru CWU, mimo że normalnie grzeje CWU. Po zakończeniu poboru CWU kocioł kontynuuje pracę pompki obiegowej, co prowadzi do zapalenia czerwonej kontrolki. Wymieniono czujniki CHT/DHT oraz membranę zaworu 3D, a także przeprowadzono czyszczenie wymiennika i komory spalania. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w mikrostyczniku lub kondensatorach na płycie. Po odłączeniu mikrostycznika kocioł działa poprawnie, co sugeruje, że iglica w zaworze 3D może być zablokowana. Użytkownik planuje czyszczenie zaworu i rozważa montaż dodatkowych filtrów w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA