logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T21 - ciemny obraz na LCD, działa z zewnętrznym monitorem, co zrobić?

Halbstarke 11 Gru 2005 14:41 1247 7
REKLAMA
  • #1 2073873
    Halbstarke
    Poziom 11  
    Mam notebook'a T21 działa bardzo ładnie z zewnętrznym monitorem, natomiast na wyświetlaczu LCD obraz jest ciemny, bardzo słaby, w zasadzie niewidoczny. Myślałem że to wina matrycy. włożyłem ją do podobnego komputera IBM T22 i tam działa dobrze. Prawdopodobnie problem leży w sterowaniu podawanym z płyty głównej. Może ktoś wie co z tym zrobić.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2074847
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Masz uszkodzone świetlówki lub inwerter. Oba elementy są w klapie laptopa.
  • REKLAMA
  • #3 2074904
    Halbstarke
    Poziom 11  
    Niemożliwe, ponieważ do drugiego notebook'a przekładałem razem ze świetlówką i inwerterem.
  • REKLAMA
  • #4 2078105
    henrykdom
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdź czy inverter dostaje napięcie?
  • #5 2078460
    balooo
    Poziom 12  
    Możesz mieć równie dobrze oberwane gniazdo od taśmy matryca/inwerter na płycie głównej. Miernik w dłonie i szukaj które to piny.
  • REKLAMA
  • #6 2079314
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Jak masz dostęp do drugiego takiego samego to możesz przecież dokonać stosownych pomiarów - więc w czym problem?
  • #7 2079330
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Po sprawdzeniu płytki invertera radzę sprawdź jeszcze w 2 stronę
    -czy działa ta "uszkodzona" matryca po podłączeniu do innego laptopa...

W laptopie na płycie głównej jest zwykle jeszcze jeden bezpiecznik na zasilaniu invertera...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic395823.html

Mikippp
  • #8 2082381
    Halbstarke
    Poziom 11  
    Doszedłem do wniosku, że nie dam sobie z tym rady, więc oddaje go do serwisu. Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Notebook IBM T21 ma problem z ciemnym, niemal niewidocznym obrazem na wbudowanym wyświetlaczu LCD, podczas gdy obraz na zewnętrznym monitorze działa poprawnie. Matryca działa prawidłowo w innym laptopie IBM T22, co wskazuje na problem z sygnałem lub zasilaniem pochodzącym z płyty głównej T21. Sugerowano uszkodzenie świetlówek lub inwertera, jednak te elementy zostały przeniesione razem z matrycą do innego laptopa i tam działały poprawnie. Zalecano sprawdzenie napięcia na inwerterze oraz kontrolę stanu gniazda taśmy matryca/inwerter na płycie głównej, które mogło być uszkodzone lub przerwane. Wskazano również na możliwość uszkodzenia bezpiecznika na zasilaniu inwertera na płycie głównej. Ostatecznie autor zdecydował się oddać laptop do serwisu, rezygnując z dalszych prób samodzielnej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA