logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T21 - brak podświetlenia LCD po wymianie inwertera i tasiemki, co dalej?

fotomic 28 Mar 2006 14:04 1482 2
REKLAMA
  • #1 2466936
    fotomic
    Poziom 2  
    Witam Was serdecznie

Wiem że temat dotyczący problemów z podświetlaniem był wałkowany ale ja już nie wiem co mam zrobić.

Otóż. OD kilku miesięcy miałem problemy z podświetlaniem lCD. Po tym jak laptop przeszedł w stan wygaszenia LCD często spowrotem nie zapalały się świetlówki. Tak przez kilka miesięcy. Ostatnio aby zapalić świetlówki musiałem go rozłużyć maxymalnie i powoli składać i wtedy się zapalały. Teraz padło oświetlenie całkiem(obraz jest ciemny).

I tu mój problem. Kupiłem drugi inwerter, kupiłem tasiemkę. Ale nadal lipa. Czego to może być wina ? Że takie były obajwy przedtem. Jak sprawdzić czy inwerter ten nowy jest OK ? A jak nie inwerter to jak sprwadzić świetlówkę ?

Bardzo was proszę o pomoc. Laptop jest mi potrzebny, mam części i dalej nie wiem co jest z nim.

Z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
    Michał Sczepaniak
  • REKLAMA
  • #2 2466965
    mareb
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam,
    jeżeli w momencie włączania notebooka, po zapaleniu się świetlówki obraz byl lekko różowawy, to problemem może być zużyta świetlówka. Jest jeszcze jedna przyczyna braku podświetlenia - uszkodzony (np. przez zalanie itp.) switch znajdujący sie na plycie głównej, u góry po prawej stronie - służący do wygaszania matrycy po zamknięciu "klapy" notebooka.
    A śietlowkę najlepiej sprawdzić podłączając matrycę do sprawnego notebooka (wystarczy zasilanie samej świetlówki).
  • #3 2467020
    fotomic
    Poziom 2  
    Co do tego wygaszenie to może źle napisałem. Chodzi o to że nie zamykałem matrycy. Poprostu była ona otwarta i jak wygasła(funkcja oszczędzania energii) to był problem z jej zapaleniem. Wtedy to musiałem ją otworzyć na max i powoli wracać spowrotem aby zajarzyła. Teraz wogóle jest ciemno.

Ma ktoś jeszcze jakies pomysły ?

Dodano po 56 [sekundy]:

Co do świetlówek to nie zauwazyłem różowej poświaty
REKLAMA