logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Monacor Sound-100sub buczy po podłączeniu zasilania - co sprawdzić?

jablonskipiotrch 15 Lis 2024 20:00 390 5
REKLAMA
  • #1 21304675
    jablonskipiotrch
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z Subwooferem Aktywnym Monacor Sound - 100sub. Po podłączeniu zasilania głośno buczy. Nie znam się kompletnie na temacie ale chętnie bym poznał rozwiązanie. Suna dostałem gratis bo podobno od czasu do czasu buczał, ale on cały czas buczy. Do wczoraj był używany. Jeśli macie czas to proszę o info. Na płycie widać jakiś czarny nalot jakby się coś przetopiło. Czy to w ogóle jest do naprawy?

Wnętrze subwoofera Monacor Sound - 100sub z widocznymi elementami elektronicznymi i ciemnym nalotem. Wnętrze subwoofera Monacor Sound - 100sub z widocznymi elementami elektronicznymi i czarnym nalotem. Zdjęcie wnętrza subwoofera Monacor Sound - 100sub pokazujące płytkę z elektroniką z widocznym czarnym nalotem. Wnętrze subwoofera Monacor Sound - 100sub z widocznymi płytkami elektronicznymi i kablami. Wnętrze subwoofera Monacor Sound 100sub z widocznymi elementami elektronicznymi, w tym cewką i kondensatorami. Wnętrze subwoofera Monacor Sound - 100sub z widocznym transformatorem, radiatorami i przewodami. Blok transformatora wewnątrz subwoofera z czarnym nalotem i kablami Wnętrze subwoofera Monacor Sound - 100sub z widocznymi kondensatorami i czarnym nalotem Tylny panel subwoofera aktywnego Monacor Sound-100SUB z widocznymi elementami sterującymi i gniazdami podłączeniowymi.
    AI: Jakie urządzenia są podłączone do subwoofera, gdy pojawia się buczenie? Czy jest podłączony bezpośrednio do zasilania, czy do innego sprzętu audio?
    Brak urządzeń, urządzenie bezpośrednio do kontaktu podłączone.
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków, aby rozwiązać problem z buczeniem? Jeśli tak, to jakie?
    Nie wiem od czego zacząć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21304689
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Ja to widzę na samym wstępie kondensatory elektrolityczne do wymiany.

P.S.
    Proponuję także wyłączenie lampy podczas robienia zdjęć i skorzystanie z jasnego oświetlenia ogólnego - będzie więcej widać na zdjęciach.
  • REKLAMA
  • #3 21304710
    jablonskipiotrch
    Poziom 2  
    >>21304689 Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi kondensatorami i przewodami. Zdjęcie płytki drukowanej z kondensatorami i cewką miedzianą. Zdjęcie płytki elektronicznej z kondensatorami i innymi elementami. Zbliżenie na płytkę elektroniczną z widocznymi kondensatorami i cewką indukcyjną.

Podsyłam więcej fotek z lepszym oświetleniem, a jeśli mogę jeszcze zapytać, gdzie szukać części zamiennych?

Dodano po 19 [minuty]:

Ewentualnie czy dostanę gdzieś cała płytę na której mieszczą się te kondensatory?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21304853
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Kondensatory się wymienia. Wylutowujesz uszkodzone, kupujesz nowe o takich samych parametrach i wlutowujesz je w miejsce po uszkodzonych. Na pewno wszystkie, które są wybrzuszone, natomiast nie jest ich wiele więc można wymienić wszystkie. Od temperatury uległy uszkodzeniu nie tylko te w gałęziach zasilania, ale mogły się uszkodzić (stracić parametry) również te w torach audio.

Elementy zamienne możesz kupić na Allegro lub w TME. W pierwszym przypadku możesz kupić taniej, ale nie warto dziadować i wybierać opcji typu "20 sztuk za 2zł", bo to się szybko zemści.
  • REKLAMA
  • #5 21336681
    jablonskipiotrch
    Poziom 2  
    Kondensatory wymieniłem, ale głośnik buczy nadal tak samo. Macie jakieś pomysły, co bym mógł jeszcze sprawdzić lub wymienić?
  • #6 21336746
    koziołek
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Z filmu wynika, że masz stałe napięcie na wyjściu - wciąga membranę.
REKLAMA