Witam, użytkuje kocioł gazowy Nike star 24 , mam małe mieszkanie i dość mocno taktuje zmniejszyłem dziś moc max na 0 i min. Też na 0. Chodzi teraz dłużej , tylko czy może być tu i tu 0?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamszarik1404 napisał:Domniemam że ewentualny nowy bedzie miał większą modulacje mocy w dół i będzie bardziej dostosowany do mojego metrażu
szarik1404 napisał:Jednak chyba się pomyliłem , owszem CWU blokuje palnik , ale po zakręceniu załącza się z powrotem od razu
BUCKS napisał:ja też spisuje i zuzywam tyle samo, kwestia tylko ile masz m2 i od ktorej do ktorej jaka masz nastawiona temp. Ja mam od 9 rano do 18 23,5 stopnia, a od 18 do 9 rano 20 stopni- 54m2 do ogrzania.Wieczorem spisuję sobie codziennie stan licznika i za okres 14-15 listopada wyszło mi 6m3 gazu.
Przyjmując w obliczeniach 10kWh z 1m3 to daje to 60kWh/24h = średnia moc 2,5kW.
Z kolei średnia za 15 dni listopada wyszło mi 5,145m3/dobę, co daje 51,45kWh/24h = 2,14kW.
Według tego u mnie lepiej by się sprawdził kocioł o mocy minimalnej 2kW ale dwufunkcyjnych takich nie ma, a jednofunkcyjny z zasobnikiem c.w.u. u mnie odpada.
BUCKS napisał:No właśnie z tą bezwładnością to jest u mnie tak,że histerezę na sterowniku mam 0,2 stopnia . Kocioł zaczyna grzac gdy jest 23,3, a kończy 23,6. Po wyłączeniu kotła grzejnik oddają ciepło i temp. wzrasta do 23,9. ptem spadnie do 23,3 i kocioł sie załączy ,ale temp jeszcze spadnie do23,1. śterownik który posiadam ma tez funkcje PI ,moge ja ustawic na 15,30,45,i60 min. , i wtedy sprawdza wg określonego przedziału temp. i stara sie utrzymać zadaną. Miałem ustawione na 15 min . ,ale teraz nie wiem czy on by zdołał utrzymac temp , kiedy obnizyłem moc na 0 bi nie ma modulacji, po drugie kocioł załącza sie co 15 min .Palnik wyłącza się wcześniej niż regulator osiągnie 20,3 ale z racji bezwładności mojej instalacji to finalnie osiągam zazwyczaj 20,5/20,6 stopni na regulatorze i cykl znowu się powtarza.