logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć Windows 11 z laptopa? Instrukcja krok po kroku

gameboypolskaa 16 Lis 2024 10:36 1410 4
REKLAMA
  • #1 21305183
    gameboypolskaa
    Poziom 2  
    Hejka, chciałbym usunąć doszczętnie system Win11 z laptopa, bo chcę na nim zainstalować Linuxa. Tylko nigdzie nie mogę się dowiedzieć, jak ów system usunąć. Potrzebuję dokładnych informacji, najlepiej krok po kroku, bo nie umiem w te komputery, a chcę tam się pobawić tym Linuxem.
    AI: Jaki masz model i markę laptopa? To pomoże w dostosowaniu instrukcji do Twojego sprzętu.
    gigabyte g5kc
  • REKLAMA
  • #2 21305187
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Twoja "zabawa" z Linuksem bedzie zapewne bardzo krotka, skoro juz sama instalacja przekracza Twoje mozliwosci. Lepiej uruchom linuksa z pendrivea albo pod vmware i tam sie baw, nie ma sensu psuc systemu do ktorego zaraz wrocisz.

Co do samej instalacji to malo masz poradnikow na YT?

https://ubuntu.com/tutorials/try-ubuntu-before-you-install#1-getting-started
  • REKLAMA
  • #3 21305292
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Nie ma potrzeby usuwania Windowsa, by "pobawić się" Linuksem. Windows 11 (10 zresztą też) ma składnik "Bash on Ubuntu on Windows", który jest pre-konfigurowaną maszyną wirtualną z systemem Ubuntu, działające spod Windows. Wiele instalatorów Linuksa ma opcję uruchomienia w trybie Live/Preview z nośnika instalacyjnego, a jeśli już koniecznie chcesz go instalować, to zwykle istnieje możliwość instalacji Linuksa "obok" istniejącej instalacji Windows.
  • REKLAMA
  • #4 21305318
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    gameboypolskaa napisał:
    ...jak ów system usunąć.

1. Biorę nośnik instalacyjny Windows (płyta/pendrive) i umieszczam go w czytniku DVD/gnieździe USB.
    2. Zmieniam w BIOS-ie ustawienia bootowania - czytnik/pendrive jako pierwszy w kolejności.
    3. Startuję komputer.
    4. Na ekranie z dyskiem wybieram usunięcie wszystkich partycji.
    5. Kończę pracę instalatora.

6. Mam komputer, który do niczego mi się nie przyda, bo Windowsa na nim nie ma, a linuksa nie umiem zainstalować.
    QED
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 21305378
    marusmk
    Poziom 19  
    Ocena: 82
    W instalatorze PClinuxOS po prostu każesz wyczyścić dysk i zainsatalować go pod jego potrzeby: czyli kliknąć dwa razy na OK :)
    Tyle że zainstalowanie to jedno a późniejsza konfiguracja to drugie.
    Ciekawe czy dasz sobie radę z konfiguracją kart graficznych bo widzę że są dwie- a w linuksach bywają z tym duże problemy.
    Ja pomimo niemałej wiedzy walczyłem z tym wiele dni.

Jak piszą koledzy wyżej- pobaw się wpierw wersją LiveCD.
REKLAMA