logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 160GB wykrywany jako 130GB na płycie Intel Rock Lake D865PERL

Jacek15 11 Gru 2005 15:21 1862 7
REKLAMA
  • #1 2073997
    Jacek15
    Poziom 2  
    Witam
    Tak jak w temacie.Kupilem dysk 160GB a komputer wykrywa mi tylko 130GB.
    Co mam robic??
    Moja plyta glowna to:
    Intel Rock Lake D865PERL
    (5 PCI, 1 AGP, 4 DIMM)
    BIOS'a nie aktualizowałem.

Dzieki
    Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2074012
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Co wykrywa Ci 130GB - BIOS czy Windows?
    Jeśli BIOS to sprawdź czy nie masz założonej zworki ograniczającej pojemność dysku (jeśli to samsung patrz na opis zworek na etykiecie, nie przy zworkach).
    Jeśli system to poszukaj 48bit LBA patch (choć instalator i tak zobaczy tylko 130GB ale po zainstalowaniu będzie można założyć partycję na pozostałym obszarze.
  • REKLAMA
  • #3 2074041
    Jacek15
    Poziom 2  
    I BIOS i Windows pokazuje 130GB.
    Dysk to Barracuda.
    Nie mam zalozonych zworek, dysk ustawiony jest na slave.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2074080
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    pierwsze Primo.... zaktualizuj BIOS.. a drugie SP2 to podstawa... jesli nie masz skombinuj sobie
  • REKLAMA
  • #5 2074100
    Jacek15
    Poziom 2  
    To jeszcze jedno pytanko.
    Mam sciagnac:
    Intel Express Bios Update
    czy
    Intel Iflash BIOS Update
    ??????????????

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Zainstalowalem SP2 i Intel Express Bios Update. Sformatowalem dysk ale komp nadal widzi tylko 130gb. Nie wiem co robic :cry: :( :?
  • #6 2074537
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    tzok napisał:

Jeśli BIOS to sprawdź czy nie masz założonej zworki ograniczającej pojemność dysku (jeśli to samsung patrz na opis zworek na etykiecie, nie przy zworkach).
    Jeśli system to poszukaj 48bit LBA patch (choć instalator i tak zobaczy tylko 130GB ale po zainstalowaniu będzie można założyć partycję na pozostałym obszarze.

a zrobiłeś to co napisał kolega tzok
  • Pomocny post
    #7 2074596
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Mozna tez zainstalowac IAA ze strony intela i system powinien zobaczyc cala powierzchnie.
    Ale najlepiej zaczac od wgrania najnowszego biosu i dopiero zajac sie systemem.
  • #8 2076026
    Jacek15
    Poziom 2  
    Zrobiłem tak:
    Instalka BIOS'a - nadal pokazuje tylko 130
    Instalka SP2 - nadal 130
    Instalka jakiegos programu ktory jest na stronie Seagate'a do robienia partycji - wszystko oki dysk zaczal normalnie latac.

Dzieki
    Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył dysku twardego o pojemności 160GB, który był wykrywany przez płytę główną Intel Rock Lake D865PERL oraz system Windows jako 130GB. Sprawdzenie wykrywanej pojemności zarówno w BIOS-ie, jak i w systemie potwierdziło ograniczenie. Wykluczono fizyczne ograniczenia takie jak zworki na dysku (ustawiony jako slave, brak zworek). Zalecano aktualizację BIOS-u płyty głównej do najnowszej wersji oraz instalację Service Pack 2 dla systemu Windows. Dodatkowo zasugerowano zastosowanie 48-bitowego LBA patch lub instalację Intel Application Accelerator (IAA) w celu umożliwienia systemowi dostępu do pełnej pojemności dysku. Ostatecznie po aktualizacji BIOS-u, instalacji SP2 oraz użyciu narzędzia do partycjonowania ze strony Seagate, dysk zaczął być poprawnie rozpoznawany i działał z pełną pojemnością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA