logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolorowej drukarki ze skanerem i Wi-Fi do użytku domowego

16 Lis 2024 18:57 792 11
REKLAMA
  • #1 21305822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21305849
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3727
    Kiedyś miałem Brother DCP-135, później kupiłem Cannon (nie pamiętam modelu). Teraz wróciłem do Brothera (DCP-T525W) i powiem tak - nigdy już nie kupię drukarki innej niż Brother. Jakość wydruku w porównaniu do Cannona, to przepaść. Zdjęcia wydrukowane na papierze fotograficznym wyglądają, jak zdjęcia z zakładu fotograficznego. Tusze nalewane z buteleczek, więc tanie. Oczywiście jest skaner i Wi-Fi. Używam z Windows 11 i z telefonami z Androidem. Naprawdę polecam.
  • #3 21305906
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Przy atramentach ze stałą głowicą bardzo istotną rzeczą jest częste drukowanie. Przykładowo u mnie, 4 piętro, gdzie zawsze jest sucho, a wilgotność nie przekracza zwykle 40-50% jeśli przedrukuję raz na tydzień, to widzę, że jest to za rzadko, więc należy częściej. Raz zapomnisz i robi się problem. Pół biedy, jak po czyszczeniu głowicy drukowanie się odblokuje.

Wspomniany Brother DCP-135 - miałem, ale on miał funkcję automatycznego czyszczenia głowicy. Robił to samoczynnie, przeważnie w nocy jak na złość co kilka dni. Chyba Brother się kapnął, że ta funkcja obniżyła mu sprzedaż nowych modeli, to później już nie widziałem tej funkcji w nowszych rozwiązaniach. I działał wiele lat, aż się mechanicznie zużył.

Później miałem Canon'a i faktycznie, uszkodził się podczas zwykłego drukowania. Wciągło źle kartkę, coś zamieliło, mocno postukało i tyle żywota. Mechanicznie się w środku połamało coś. Aże było już po gwarancji... :)
    Ale mam Canon'y Xera duże w fabryce, działają znakomicie, zatem może się bardziej nastawiają na prof. rozwiązania.

Ja obecnie mam Epson X5100. Sprzęcik póki co niezawodny, drukowane dwustronne, piszą że jest cicha, ma nawet tryb cichy, ale głośno pracuje :)

Dodano po 1 [minuty]:

Epson ma też kryty pojemnik na papier i w dodatku zajmuje baardzo mało miejsca na biurku.

Kryty pojemnik ma tą zaletę, że kartki nie zbierają kurzu podczas postoju. W innych widzę, że jak chwilę postoi, robi się lekki kurzyk i później wjeżdża to w drukarkę.
  • #4 21305915
    balonika3
    Poziom 43  
    funak napisał:
    Wspomniany Brother DCP-135 - miałem, ale on miał funkcję automatycznego czyszczenia głowicy.
    Mój obecny również ma.
  • REKLAMA
  • #5 21305931
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21305955
    balonika3
    Poziom 43  
    whiteman808 napisał:
    Co myślicie o sprzęcie firmy Brother DCP-T720DW? Ma on funkcję automatycznego czyszczenia głowicy? Co ile trzeba mniej więcej głowicę czyścić, raz na tydzień?

Nie znam tego modelu, ale z samą marką mam dobre doświadczenia. W mojej czyszczenie uruchamia się codziennie i to dobrze.
  • #7 21306087
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Witam,
    z mojej strony polecam Brother DCP-T426W.
    Drukarka sama czyści głowicę co jakiś czas, więc musi być cały czas podpięta do zasilania (sama przechodzi w tryb stand-by, a po wybraniu "drukuj" bardzo szybko się uruchamia i szybko drukuje).
    Tusze oryginalne tanie (w porównaniu do innych marek, gdzie oryginalne tusze kosztują ooo... a zwłaszcza Canon).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21306302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21306635
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Jeśli nie drukujesz częściej, niż kilka razy na tydzień, to atramentowa.
  • #10 21309190
    Volante
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    whiteman808 napisał:
    Powiedzcie mi, kiedy lepsza drukarka laserowa a kiedy atramentowa.

Jeżeli nie drukujesz dużych ilości dokumentów i nie wymagasz szybkiego druku, to laser kolorowy odpuść. Jest zbyt drogi w eksploatacji i nie zwróci się przy małych nakładach druku.

Jeżeli jesteś w stanie raz w tygodniu coś drukować, to atrament na dolewki będzie bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem, ponieważ oryginalne butelki z atramentem są bardzo tanie w stosunku do oryginalnych tonerów.

Unikaj raczej drukarek marki HP. Jeżeli dolewki to, moim skromnym zdaniem, tylko EPSON.
  • #11 21309201
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21309231
    balonika3
    Poziom 43  
    Tak, jak napisałem - dwóch Brotherów jestem bardzo zadowolony, tego nie znam, ale nie sądzę żeby był gorszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum rekomendują drukarki Brother, szczególnie modele DCP-T525W, DCP-T720DW oraz DCP-T426W, ze względu na wysoką jakość druku, funkcję automatycznego czyszczenia głowicy oraz niskie koszty eksploatacji dzięki tanim tuszom. Wskazują na problemy z drukarkami Canon, które mogą się psuć podczas użytkowania. W przypadku wyboru między drukarką atramentową a laserową, zaleca się atramentową, jeśli drukowanie odbywa się kilka razy w miesiącu, ze względu na niższe koszty eksploatacji. Użytkownicy podkreślają znaczenie częstego drukowania dla utrzymania sprawności głowicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA