logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Insignia 2016 1.6 TDCi - stukanie silnika po odpaleniu, brak błędów

baczek1975 18 Lis 2024 18:50 3849 18
REKLAMA
  • #1 21308631
    baczek1975
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich serdecznie 👋 Panowie i Panie również, Insignia 2016 rok produkcji, silnik 1.6 TDCi, 88 kW. Po odpaleniu auta stukanie, coś jak wtrysk. Po odpieciu wtyczek, stukanie nie ustaje.

Rozrządu nie słychać, łańcuch oczywiście, po wymianie ma 12 tys km. . Żadnych błędów. Coś, ktoś miał takie doświadczenie? Dziękuję za wszelkie pomocne opinie. Pozdrawiam serdecznie 👋 👋
  • REKLAMA
  • #2 21308775
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    A jak się zagrzeje jest lepiej?
    Jak dla mnie to wtryskiwacz/e.
  • #3 21308789
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1692
    Tak jakby paneweczka na korbie.
  • #4 21309222
    baczek1975
    Poziom 10  
    Obie opcje są prawdopodobne, z tym że olej wymieniany regularnie, więc dziwne by było, że panewka kucnęła. Ciśnienie oleju też jest ok. Wtrysk? Po odłączeniu wtyczek, pojedynczo, hałas się nie zmienia. Może być, że leje tak, bez względu na zasilanie elektryczne i stąd to stukanie? Po odpaleniu na wolnych obrotach, po jakichś 15 sekundach dymi dość mocno na siwo i czuć, że to paliwo się spala. Na rozgrzanym w sumie to nie wiem, czy się coś zmienia, bo nie pracował tak długo, żeby się dobrze rozgrzać, nie chcę rozwalić całkiem silnika. Dziękuję za wszelkie rady.
    Może miał ktoś do czynienia z tym silnikiem? W końcu jeżdżą ich dziesiątki tysięcy.
  • #5 21309257
    user64
    Poziom 36  
    U mnie tak stukał JTD, winnym był wtryskiwacz. Odpalał ok, choć trochę kulał, z wydechu czuć było paliwo, dość mocno kopcił. Wszystkie objawy ustawały wraz ze wzrostem temperatury.
    Odłączenie wtryskiwaczy dźwięku nie zmieniało, choć czuć było większą głębię tego dźwięku.
    Wymiana pojedynczej sztuki rozwiązała problem całkowicie. Dlatego sugerowałem wtryskiwacz/e. Ale no wiadomo, może być coś innego również.
  • REKLAMA
  • #6 21309282
    baczek1975
    Poziom 10  
    I tu, Kolego, zgadzamy się. Identyczne objawy. Dziś przyjdzie wtrysk na podmiankę, założę i dam znaka, jak poszło. 👍💪
  • REKLAMA
  • #7 21313193
    baczek1975
    Poziom 10  
    No, niestety nie wtrysk. Mam wątpliwości, czy łańcuch był faktycznie zmieniany. Dzwoniłem dzisiaj, telefon stacjonarny wyłączony, komórka nie odbiera, Google mówi, że warsztat zamknięty. Fakt, że minęło dwa lata i 12 tys. km. Pytanie z innej, ale podobnej beczki. Przy rozciągniętym łańcuchu pokaże błędy? Czujnik wału i wałków rozrządu rozjedzie się, czy nadal będzie ok i wg czujników jest wszystko ok, ale rozrząd już pracuje źle?
  • #8 21316331
    baczek1975
    Poziom 10  
    No jednak chyba wtrysk, wykrecilem wszystkie, okazalo sie ze sa dwa nowe, po zamianie kolejnosci stuka, ale po dodaniu gazu, i tylko jak silnik jest goracy. Na zimnym auto jak nowe. Nabiera temperatury, zaczyna stukac i dymic. Ale to tak ze chlopaki mowia, ze w razie wojny, i tak mi auto zabiorą zeby robic zasłonę dymna 🤔 Pojawil sie komunikat o zapchanym DPF, może auto próbuje wypalic i stad te wielkie zadymienie?
  • #9 21316824
    user64
    Poziom 36  
    A może zupełnie odwrotnie? W sensie uszkodzony wtrysk zapchał DPF. Nie wydaje ci się to bardziej prawdopodobne?
  • #10 21316853
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    baczek1975 napisał:
    Po odpaleniu na wolnych obrotach, po jakichś 15 sekundach dymi dość mocno na siwo i czuć, że to paliwo się spala.

wszystkie wtryski do rwania i na maszynę.
  • #11 21317042
    baczek1975
    Poziom 10  
    User64, wcale nie odwrotnie, masz rację ze to lejący wtrysk mogl zapchac dpf. Faktem jest ze jest zapchany. Tylko teraz jak wyłączyć procedurę wypalania, dopóki nie zakoduje nowych wtrysków? Muszę rozgrzac silnik do 80 stopni zeby zakończyć procedure kodowania , a przy tym zadymieniu to ciezka sprawa.
    Wtryski w tym silniku wyjmuje sie palcami, rwac to mozesz zeby. 😁😂
  • #12 21317747
    tomek5551
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Wszystko wskazuje na panewki.Po odpieciu wtryskiwacza brak detonacji w cylindrze i dlatego moze byc ciszej.Trzeba zdjąć miskę i sprawdzic panewki.opiłki na filtrze olejowym mogą być,olej ze sreberkiem.
  • #13 21319498
    baczek1975
    Poziom 10  
    Jakie panewki??? Jakie opiłki? Z czego??? Z panewek??? Musialalyby byc wyrzniete conajmniej polowe. Z tego co wiem, to wyebana panewka stuka bez przerwy, a nie tylko jak silnik jest na wysokich obrotach i goracy. Jezeli wtrysk leje, nawet po odpieciu wtyczki, bedzie stukac bo paliwo i tak leci do cylindra. Nie masz pojęcia to nie zasmiecaj forum i nie mieszaj nie potrzebnie ludziom w glowach. Za duzo czasu? Za robotę sie jakas wez. Pozdrawiam.

Moderowany przez Felini:

3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• Pomocny post
    #14 21321148
    dareckim11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Robiłem takie dwa silniki.
    1. Na trzecim cylindrze słaba kompresja, korowód był skrzywiony.
    2. Na rozrządzie, jest takie koło zębate pośrednie z kastorem luzu. Wyrabia się i skacze wydając odgłos stukania.
    U Ciebie stawiałbym na punkt pierwszy lub wtryskiwacze.
  • #15 21339716
    baczek1975
    Poziom 10  
    Dzisiaj badalem stetoskopem. Najglosniej jest przy rozrządzie. Podpowiesz jaak sprawdzic te koło zębate? Rozrzad jest faktycznie zmieniany, tylko ze nie wiem jaka firma i jak cienki zamiennik to moze faktycznie się rozlatuje. Dziękuję za odpowiedź 👍🍻🍻
  • Pomocny post
    #16 21340019
    dareckim11
    Poziom 12  
    Bez rozbierania będzie ciężko sprawdzić. spróbuj tak: Nałóż klucz na wał korbowy i powoli obracaj nim, może usłyszysz kliknięcie.
  • #17 21342203
    baczek1975
    Poziom 10  
    Zdjęłem górę i kręciłem rozrusznikiem i cisza, niestety. Ale nie jest wielkim problemem zdjąć te koło. Jak zdejmę, to na co zwrócić uwagę? Dziękuję Ci bardzo 🍻 😁
    Dodam jeszcze ze krecilem bez zalozonych wtrysków, czyli bez obciążenia. Moze to miec znaczenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 21345586
    dareckim11
    Poziom 12  
    Cześć
    baczek1975 napisał:
    Ale nie jest wielkim problemem zdjąć te koło.

U Ciebie rozrząd jest od strony skrzyni. Więc, jest trochę roboty. Nie rozrusznikiem, tylko klucz na wał korbowy z przodu, tam gdzie masz pasek. Jak będziesz powoli obracał wałem, nasłuchuj kliknięć. Jak takie usłyszysz to będzie to koło. Jak masz wyjęte wtryskiwacze, zmierz jak głęboko są tłoki. Powinny być na tej samej wysokości 1 i 4 -ty , 2 z 3 -cim.
  • #19 21467806
    baczek1975
    Poziom 10  
    Wałek rozrządu wydechowy. Nie sam na to wpadłem. Darecki podpowiedział, nie bardzo chciało mi się wierzyć, a jednak. Nr wałka 55570028. Nie dajcie sie nabierać na remonty silnika, wbrew pozorom to całkiem udana jednostka. Były komentarze, że panewka, sworzeń na tłoku, krzywy korbowód! 😂 Chociaż że krzywy korbowód napisał kolega, któremu "mechanik" tak powiedział i zapłacił 😂 NIE MYLIĆ Z DARECKIM! Ujowo wymienić rozrząd, u mnie ma 12 tys. km, bo od strony skrzyni, ale to max 1 dzień roboty, więc nie jest tak źle. Ciężko dostać taki wałek, ale jeden zamówiłem z Grecji, drugi z Holandii, niechcący w sumie, ale poprosiłem kolegę i zamówił bez konsultacji 😁. Jak coś, to mogę jeden odsprzedać. Gwarancja sprzedającego 12 miesięcy. Pozdrawiam serdecznie 👋

Podsumowanie tematu

✨ Opel Insignia 2016 z silnikiem 1.6 TDCi 88 kW po uruchomieniu generuje stukanie przypominające pracę wtryskiwaczy, które nie ustaje po odłączeniu wtyczek. Rozrząd z łańcuchem był wymieniany 12 tys. km temu, a ciśnienie oleju i brak błędów diagnostycznych wykluczają typowe uszkodzenia panewkowe. Objawy nasilają się na gorącym silniku, pojawia się silne dymienie na siwo i komunikat o zapchanym filtrze DPF, co sugeruje nieszczelność lub nieszczelne wtryskiwacze. Próby wymiany i testów wtryskiwaczy przyniosły częściową poprawę, ale problem nie został całkowicie rozwiązany. Podejrzewano również uszkodzenie koła zębatego rozrządu pośredniego od strony skrzyni biegów, które może wydawać stukanie przy obrocie wału korbowego. Ostatecznie potwierdzono uszkodzenie wałka rozrządu wydechowego (nr 55570028), co jest znanym defektem tej jednostki. Wymiana wałka rozrządu rozwiązała problem, a naprawa rozrządu od strony skrzyni wymagała około jednego dnia pracy. Wtryskiwacze mogą zapychać DPF, a ich wymiana i kodowanie wymaga rozgrzania silnika do około 80°C.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA