logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego WhatsApp przerywa rozmowy? Niestabilne połączenie w różnych miejscach

alex fat 20 Lis 2024 17:13 3039 17
REKLAMA
  • #1 21311399
    alex fat
    Poziom 10  
    Witam, w trakcie rozmowy telefonicznej za pomocą komunikatora WhatsApp, czy korzystam z sieci domowej przez router, czy też używając danych mobilnych poza zasięgiem routera, np. gdzieś na ulicy w centrum miasta, pojawia mi się na ekranie telefonu informacja "niestabilne połączenie, spróbuj w innym miejscu". Często rozłącza rozmowę i wyskakuje informacja "łączę ponownie". Dzieje się to w różnym czasie w trakcie rozmowy, np. po minucie, czasem po 5 minutach. Zdarzają mi się to często, kupiłem nawet drugi nr telefonu i kartę telefoniczną, włożyłem do innego modelu telefonu i również na drugim numerze takie cuda się dzieją!!! PROSZĘ O informację, co może być przyczyną, dziękuję bardzo. PS. Dołączam zrzut, jak to wygląda. Zrzut ekranu z rozmowy na WhatsApp z komunikatem o niestabilnym połączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 21311474
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    alex fat napisał:
    PROSZĘ O informację, co może być przyczyną

Stań 500m od masztu komórkowego/LTE, a połączenie będzie jak skała.
  • REKLAMA
  • #3 21311625
    janman1981
    Poziom 1  
    Kocurek1970
    Chłop pisze ze ma problem również gdy jest podloczony do rutera, więc tutaj maszt lte nie wchodzi w grę
  • #4 21311768
    KOCUREK1970
    @janman1981
    A co, sieci Wi-Fi może w domu nie mieć słabej?
    A dodatkowo, pytanie, co to za internet...

Tyle napisał, tyle można odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 21313690
    IC_Current
    Ocena: 2494
    Problem moze być w jakosci Twojej sieci. Nawet w domu ludzi nieraz mają tragedię, bo zamiast przewodów "przecież mam MESH" a połączenie z operatorem na bieda LTE.
    Natomiast jeszcze trzeba brać pod uwagę łącze u rozmówcy oraz jakość połączenia pomiędzy operatorami. Szczególnie jak rozmowa na drugi koniec swiata.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21314674
    alex fat
    Poziom 10  
    To jest internet światłowodowy:)
  • #7 21314683
    IC_Current
    Chyba nie zależy Ci na rozwiązaniu problemu. Zadałem pięć pytań, a Ty odpowiedziałeś raptem na jedno i to jeszcze zdawkowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21314689
    alex fat
    Poziom 10  
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Internetu z aplikacją do pobrania. . Zdjęcie poglądowe. Przepraszam za zdawkowość . Sam niewiem co jest :). A może być tak że coś ktoś zakłóca ?
  • #9 21314696
    IC_Current
    Tu jest ok.
    Teraz:
    IC_Current napisał:
    mam MESH

IC_Current napisał:
    łącze u rozmówcy

I jakość sieci domowej u rozmówcy
    IC_Current napisał:
    jak rozmowa na drugi koniec swiata.

IC_Current napisał:
    pomiędzy operatorami.

Np Play chciał szkłem d.. wytrzeć i zawalił w swojej sieci stacjonarnej co tylko się dało. Nie piszę już o niektórych bieda operatorach lokalnych.

Dodano po 2 [minuty]:

Z grubsza możecie zrobić test w domu. Stańcie w pobliżu routera we dwóch i wykonajcie połączenie do siebie. Jak będzie ok, to wina poza Twoją lub operatora siecią. Jak będzie źle, to coś u Ciebie lub Twojego operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21314704
    alex fat
    Poziom 10  
    rozmowa z osobą z tej samej dzielnicy ,plus internet światłowód 250 mbit/ pobieranie, wysyłanie 20mbit/s
  • #11 21314723
    IC_Current
    alex fat napisał:
    z tej samej dzielnicy

Ale ruch może być transferowany przez dosłownie pół świata, a zazwyczaj przez Frankfurt.
    Zrób test będąc w jednym pokoju z drugim rozmówcą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21314733
    KOCUREK1970
    alex fat napisał:
    internet światłowód 250 mbit/ pobieranie, wysyłanie 20mbit/s

Teraz to 20Mb uploadu, podziel Sobie przez 8 i masz realny transfer w MB - a to przy założeniu, że w tym momencie z tego netu korzystasz tylko Ty.
  • #13 21322449
    alex fat
    Poziom 10  
    Witam, zrobiłem test, jak mi wskazałeś: jeden telefon w jednym pokoju, drugi telefon w drugim pokoju, zasięg WiFi bardzo dobry, oba telefony na tej samej sieci, ten sam router, sieć internetowa światłowód. Po kilku minutach rozmowy taka sama sytuacja: "niestabilne połączenie, spróbuj w innym miejscu". Następnie jedna strona nic nie słyszy, a druga strona bardzo dobrze słyszy. Co teraz, Panowie, radzicie?? Wspomnę, że taka sytuacja nie występuje za każdym razem w trakcie rozmowy przez komunikator WhatsApp. Dziękuję ;)
  • REKLAMA
  • #14 21322459
    KOCUREK1970
    alex fat napisał:
    zrobiłem test jak mi wskazałeś: jeden telefon w jednym pokoju drugi telefon w drugim pokoju , zasieg WiFi bardzo dobry oba telefony na tej samej sieci, ten sam ruter, sieć internetowa światłowód. Po kilku minutach rozmowy taka sama sytuacja:

Można też zrobić testy krzyżowe.
    1 fon Wi-Fi, 2 fon LTE
    2 fon Wi-Fi, 1 fon LTE
    1 i 2 fon LTE
    1 fon i 2 fon Wi-Fi - już nie musisz robić, bo jest problem.
  • #15 21322467
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    jeden telefon w sieci Wi-Fi, a drugi w sieci LTE.

Tak miało być. Oba w jednej sieci WiFi, żeby wykluczyć drugiego operatora.
    KOCUREK1970 napisał:
    Jaki sens testu, kiedy 2 telefony na tym samym wifi!

Żeby sprawdzić, czy u jego operatora wszystko jest w porządku. Ruch i tak przejdzie przez serwery Mety i wróci.

alex fat napisał:
    Co teraz Panowie radzicie ??

No to już wiesz. Problem albo z siecią operatora, routerem u Ciebie, albo telefonami.
    Teraz bym sprawdzil w taki sam sposób na telefonach, które nie miały nigdy problemów (np poprosić znajomych o test u Ciebie w domu).
    Jeśli się problemy powtórzą, to wina w sieci operatora (lub na wykupionych przez niego łączach do serwerów Mety). Jak na innych telefonach będzie ok, to wina w Twoich zabawkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21322497
    KOCUREK1970
    @IC_Current
    Zrobić testy krzyżowe i będzie wiadomo.
  • #17 21322504
    IC_Current
    No tak. Ale łatwiej będzie i autorowi i nam analizować wszystko krok po kroku, niż jak ktoś napisze potem elaborat na całą stronę ze wszystkim do kupy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21322517
    KOCUREK1970
    alex fat napisał:
    To jest internet światłowodowy:)

A dokładnie?
    Przecież usługa i sprzęt ma jakąś nazwę, oznaczenia, jaki to operator...?

@IC_Current
    Elaborat od Autora nam nie grozi :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym połączeniem podczas rozmów na WhatsApp, zarówno przy użyciu sieci domowej, jak i danych mobilnych. Problemy występują mimo posiadania światłowodowego internetu o prędkości 250 Mbit/s. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyny mogą leżeć w jakości sieci, routerze, operatorze lub zakłóceniach. Rekomendowane są testy połączeń w różnych konfiguracjach, aby zidentyfikować źródło problemu. Wskazano również na możliwość problemów z serwerami Meta, przez które przechodzi ruch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA