logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo XC90 D5244T4 - trudności z odpalaniem na ciepłym silniku, co sprawdzić?

tomcix666 22 Lis 2024 19:20 666 2
REKLAMA
  • #1 21314718
    tomcix666
    Poziom 4  
    Cześć,
    mam problem z moim XC90 D5422T4. Otóż mam problem z odpalaniem samochodu, jak jest chociaż trochę ciepły. Tzn. przy aktualnych temperaturach oscylujących w okolicach 0 po nocy, chcę odpalić, to w 90% przypadków odpala "od strzała". Jeżeli przejadę kilometr, dwa i zgaszę, i będę chciał jeszcze raz odpalić, to i tak nie uda się. Muszę pokręcić kilka - kilkanaście razy i wtedy w końcu się uda. Do tej pory zrobiłem:

- wymiana filtra paliwa (przed zimą profilaktycznie)
    - akumulator wymieniony latem
    - podmieniłem od znajomego czujnik położenia wałka rozrządu - było jeszcze gorzej, w ogóle nie chciał odpalić (miał te same numery...)
    - VIDA nie pokazuje żadnych błędów wskazujących na układ paliwowy..
    - Samochód po odpaleniu pracuje równo, nie kopci, nie śmierdzi, ładnie dieslowsko klekocze

Nie wiem, czy to normalne, ale przy próbie odpalania przygasa oświetlenie w samochodzie.

Gdzie szukać problemu? :(

Nie wiem, czy to ma znaczenie, jest wgrany Polestar przez poprzedniego właściciela. Samochód kupiony 2 lata temu, problem pojawił się w okolicach początku tego roku.
  • REKLAMA
  • #2 21315340
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4199
    Brak grzania świec brak rozruchu - wtryskiwacze, jakość paliwa lub kiepski stan techniczny silnika. Choć możliwe że przez tą mapę w ECU nie ma dawki rozruchowej. Odpenij czujnik temperatury silnika gdy nie pali sprawdź różnicę.
  • #3 21315385
    tomcix666
    Poziom 4  
    >>21315340

Pytanie czy świece w lato miałyby wpływ na odpalanie? No i czy przy ciepłym silniku nie powinien normalnie odpalać?

Pomimo braku kopcenia mogą wtryski lać?
    Silnik chodzi równo - czy “ogólna kondycja silnika” miałaby na to wpływ?

Chce sprawdzić jeszcze ciśnienie na listwie wtryskowej przy tym jak będzie tak długo kręcił. Ma to sens?
REKLAMA