logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć linię CAN do radia 2 Din w Audi A4 B7? Brak połączenia z VCDS

wicia1000 23 Lis 2024 07:55 1203 6
REKLAMA
  • #1 21315287
    wicia1000
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam mam mały problem z radiem 2 Din w a4 b7 otóż chciałem zrobić downgrade softu po poprzednim właścicielu, ale niestety radio nie łączy z vcds.
    Znalazłem gdzieś temat, żeby sprawdzić, czy linia can jest podpięta z Pinem nr 5 w zielonej kostce sprawdziłem to z pinem nr 7 w gnieździe obd, ale niestety nie ma przejścia.
    Na 98% po weryfikacji okazało się, że mogło być stare radio BNS też z nawigacją.
    Moje pytanie skąd podciągnąć linie can najlepiej do pinu nr 5 w zielonej kostce.
    Ma ktoś jakiś pomysł, a może trzeba zamienić jakiś pin z innej kostki i będzie śmigało.

Na 98% stare radio to było BNS 5.0 zaś właściciel poprzedni wstawił RNS-E rok auta 2005r. Widok złącza okablowania za radiem samochodowym w Audi A4 B7
  • REKLAMA
  • #2 21315381
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    CAN to dwa przewody a nie jeden. 1 to linia K. Ale może wypadałoby podać modele/typy radiów - starego i nowego oraz rocznik samochodu. To na prawdę poprawi jakość jakiejkolwiek odpowiedzi. Tak, jak ewentualne zamieszczenie zdjęć złącz instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 21315388
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2078
    Pin 7 to linia K, CAN to pin6 i 14. Dodatkowo wcale nie musisz mieć przejścia między gniazdem OBD a wtyczką do radia. Skoro radio się włącza, to magistrala Can jest sprawna.
  • REKLAMA
  • #4 21315392
    wicia1000
    Poziom 10  
    >>21315381

Na 98% stare radio to było BNS 5.0 zaś właściciel poprzedni wstawił RNS-E rok auta 2005r.

Zdjęcia zamieszczę później będę rozbierał jeszcze raz to na spokojnie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21315453
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    wicia1000 napisał:
    Na 98% stare radio to było BNS 5.0 zaś właściciel poprzedni wstawił RNS-E rok auta 2005r.

No to oba radia korzystały z tego samego podłączenia, tzw. złącze ISO 2. CAN jest w kostce fabrycznie. Jeśli radio wyłącza się po stacyjce i podświetlenie klawiszy reaguje na włączenie/wyłączenie świateł to CAN działa bo m.in. te informacje tą drogą są przesyłane.

Post ladamaniac dotyczy starszej wersji instalacji ze złączami ISO i miniISO.

Edit 10:53

Zauważyłem, że zamieścił Pan zdjęcie - CAN to te cienkie pomarańczowe przewody z paskami w czarnej złączce.

Kostka zielona - wyjście kanałów L i R do wzmacniacza (subwoofera) dla głośników tylnych.

Kostka biała - np. sterowanie zmieniarką płyt CD. I tu na pinie 5 jest linia K - stary system komunikacji ze zmieniarką (i też samochodem - ale nie u Pana) dla zachowania kompatybilności - i dobrze.
    Po tej linii K jest też diagnoza i komunikacja serwisowa z radiem.

Aisiny miały zazwyczaj opis złącz naklejony na górnej płycie.
  • #6 21315558
    wicia1000
    Poziom 10  
    Za komunikację odpowiadała niebieska wtyczka od oryginalnej zmieniarki, która była odłączona, ponieważ miałem cyfrową zmieniarkę podpiętą.
    Po zamianie wtyczek vcds normalnie się komunikuję i udało mi się zrobić downgrade softu, dziękuję wszystkim.
    Na przyszłość można zmienić kabelek, który odpowiada za komunikację i przełożyć go do białej wtyczki i będzie działać.
    Ale dokładnie który nie wiem.
  • #7 21315652
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1409
    Rozwiązano = zamykamy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z połączeniem radia 2 Din w Audi A4 B7 z systemem VCDS po próbie downgrade'u oprogramowania. Sprawdził połączenie linii CAN, ale nie znalazł przejścia między pinami. Odpowiedzi wskazały, że linia CAN składa się z dwóch przewodów, a pin 7 to linia K, podczas gdy CAN to piny 6 i 14. Użytkownik odkrył, że komunikacja była możliwa po zamianie wtyczek, co pozwoliło na prawidłowe połączenie z VCDS i wykonanie downgrade'u. Wskazano również, że linia K odpowiada za komunikację serwisową z radiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA