logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.6sr - Zablokowane tylne lewe drzwi, podejrzenie modułu komfortu

ooorobertooo 23 Lis 2024 17:45 234 8
REKLAMA
  • #1 21316125
    ooorobertooo
    Poziom 10  
    Witam , Golf 4 1.6sr , sprawa wygląda tak że z dwa tygodnie temu tylne lewe drzwi się zablokowały i nie szło ich otworzyć ani z zewnątrz ani z wewnątrz na wszelkie sposoby próbowałem i nic ,wyglądało tak jak by zamek był sprawny a coś go blokowało nie chciałem tracić czasu i ten stary zamek rozwaliłem i drzwi się otworzyły ze złomowiska wykręciłem zamek który na 110% jest sprawnym zamkiem , zamontowałem go sprawdziłem wiele razy czy działa zanim zamknąłem drzwi zamek się zatrzaskiwał i otwierał na otwartych jak i na zamkniętych drzwiach i wszystko było w porządku do dziś gdy postanowiłem to poskładać podłączyłem kable do zamka wszystko poskładałem włożyłem kluczyk do stacyjki słychać było jak centralny zamek zamyka drzwi i lipa tylne lewe drzwi znowu są zablokowane nie można ich otworzyć , podejrzewam że jest uszkodzony moduł komfortu silniczek w zamku blokuje zamek ale moduł go nie odblokowuje odblokowywane są pozostałe drzwi ale tylne lewe są zablokowane , czytałem na forum że wystarczy podać napięcie na silniczek i istnieje możliwość odblokowania drzwi i czy sterowanie zamkiem wychodzi z modułu komfortu idzie na serownik szyby i ze sterownika szyby idzie do zamka czy kable idą bezpośrednio od modułu komfortu do zamka bo schematy które znalazłem są podstawowe bez szczegółów i jak to teraz odblokować ?
    AI: Jaki jest dokładny rok produkcji Twojego Golfa 4 1.6sr?
    1999r
    AI: Czy sprawdzałeś, czy są jakieś kody błędów lub wyniki diagnostyczne, które mogą wskazywać na problem z modułem komfortu?
    Nie pokazuje
  • REKLAMA
  • #2 21316213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21316236
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3352
    ooorobertooo napisał:
    czytałem na forum że wystarczy podać napięcie na silniczek i istnieje możliwość odblokowania drzw

Tu jest podobnie jak z Hitlerem gdy chciał podbić GB. Wezwał magów i czarnoksiężników aby dowiedzieć się jak to zrobić.
    Padła odpowiedź że jest to bardzo proste, wystarczy mieć sygnet Tutanchamona.
    Więc Hitler pyta gdzie jest ten sygnet. No jak to gdzie, w British Museum w Londynie.

Lub inaczej, tak bardziej swojsko:
    -masć na szczury, maść na szczury. Łapiesz pan takiego szczura i tą maścią smarujesz mu pan brzuszek. Za dwa dni szczur zdycha.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21316281
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5103
    Jak linkę klamki zewnętrznej napiąłeś za bardzo to też zamek będzie się blokował
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21316540
    ooorobertooo
    Poziom 10  
    >>21316281 Otworzyły się za bardzo, linka była naciągnięta. Naciągnąłem ją do samego końca i to blokowało mechanizm. Odłączyłem linkę od klamki i przyciskiem otwarcia centralnym zamkiem zamek się odblokował. Dziwne byłoby, żeby ten zamek był uszkodzony, bo wymontowany został z golfa, który otrzymał uderzenie z prawej strony i trafił na złomowisko, ale elektryka działała i sprawdzałem przed wymontowaniem go, czy działa i centralny zamek blokował i zwalniał mechanizm, i dlatego byłem święcie przekonany o tym, że on jest sprawny.
    Dzięki za pomoc.
    Zamykam temat.
  • #6 21316785
    thomas48
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    A czy twój zamek na tydzień przed tym jak się zepsuł to dzialał czy nie? Niczego nie możesz być pewny na 110 procent. Wiedziałeś tylko że w chwili demontażu działał. Nawet nowe części czasem zdarzają się uszkodzone.
  • #7 21316834
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Zamek ze złomu 110% sprawny. Dobre.
  • #8 21316952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21316967
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3352
    @johnny833 dobrze piszesz. Ja ostatnio robiłem golfika 4 i 3 zamki były uszkodzone. Taniej by wyszło zaspawać te tylne drzwi.
    Jak część z dwudziesto kilku letniego strupka może być dobra ? Ten fenomen mnie zastanawia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zablokowanymi tylnymi lewymi drzwiami w Golfie 4 1.6sr, które nie otwierały się ani z zewnątrz, ani z wewnątrz. Po wymianie zamka na używany zamek z innego pojazdu, problem nadal występował, co sugerowało uszkodzenie modułu komfortu. Po dalszym badaniu okazało się, że zamek był zablokowany z powodu zbyt mocno napiętej linki klamki zewnętrznej. Po odłączeniu linki, zamek został odblokowany. Użytkownik podkreślił, że zamek był sprawny przed demontażem, ale inni uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na ryzyko zakupu używanych części oraz na powszechne problemy z zamkami w pojazdach VW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA