logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Getze Jensen BH200WM. Wymiana granulek węgla aktywnego we wkładach okapu - czy to możliwe?

MarcinM2020 24 Lis 2024 19:33 288 6
REKLAMA
  • #1 21318023
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Witam.
    Czy mogę wymienić granulki węgla aktywnego we wkładach filtrowych w okapie kuchennym? Chodzi o to, że mam niepotrzebny 1 kg węgla aktywnego o granulacji 4 mm. Dziś miałem zamówić wkłady węglowe do okapu Getze&Jensen BH200WM, ale widzę, że w środku mają identyczne granulki jak te, które mam... Czy to jest ten sam węgiel aktywny? Można po prostu wymienić ten węgiel?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21318049
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 720
    Węgiel się wymienia co jakiś czas, to powinno być w instrukcji, ale też jak okap nie używany, to wcale nie musisz, jak wymienisz, to ani tobie ani okapowi nic się nie stanie, pogadaj z bimbrownikami, to ci pomogą wykorzystać jego właściwości do końca.
  • REKLAMA
  • #3 21318081
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Tak, tak, rozumiem, po co węgiel przy bimbrowaniu... Znam temat. Czyli to będzie ten sam węgiel, który jest zasypywany do wymiennych filtrów okapów? Mogę go sypać? Spełni swoją funkcję w okapie? Bo generalnie chodzi mi o to, że po co kupować filtry za ok. 45 zł (w których jest niewiele węgla aktywnego), jak można wymieniać sam węgiel w tych wkładach. O ile to taki sam węgiel.
    Wyjdzie sporo taniej, a i też ekologiczniej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21319594
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    klamocik napisał:
    Sam sobie odpowiedziałeś.

Noo, teoretycznie. Bo dalej nie wiem, czy to ten sam węgiel aktywny, który sypią do filtrów okapów.
  • #7 21320306
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    To już konkretna informacja. Więc czy ten bimbrowniczy, tropikalny nadaje się do okapów?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany granulek węgla aktywnego we wkładach filtracyjnych okapu kuchennego Getze & Jensen BH200WM, mając do dyspozycji 1 kg węgla aktywnego o granulacji 4 mm. Odpowiedzi wskazują, że węgiel aktywny w okapach można wymieniać, a jego rodzaj może się różnić w zależności od źródła. Węgiel do okapów pochodzi z Bieszczad, podczas gdy węgiel bimbrowniczy z drzew tropikalnych. Użytkownik zastanawia się, czy węgiel bimbrowniczy nadaje się do zastosowania w okapie, co może być tańszą i bardziej ekologiczną alternatywą dla zakupu nowych filtrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA