logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 nie wykrywa monitorów na stacji dokującej

ms_smm 26 Lis 2024 12:33 3168 15
REKLAMA
  • #1 21320425
    ms_smm
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć,

Mam problem posiadam laptop Lenovo Thinkpad T470s. Z racji że do października 2025 wspierany jest windows 10, musimy na firmie powoli instalować win 11.

Problem polega na tym że system działa lecz po podpięciu laptopa do stacji dokującej oryginalnej lenovo nie wykrywa monitorów. Ładuje oraz LAN działa, kwestia samych monitorów.

Testowałem to również na stacji dokującej z della ten sam problem. W menedżerze urządzeń nie wykrywa ich tak samo jak przy wykrywaniu ręcznym przez "ustawienia ekranu".

Sterowniki są wszystkie aktualne czy to te z windows update czy z lenovo system update. Niestety na stronie producentów tych stacji nie ma opcji pobrania dedykowanego sterownika pod samą stację :/

Podejrzewam że to kwestia jakiejś aktualizacji w Win 11, ponieważ posiadałem na tym laptopie kiedyś windowsa 11 i wszystko działało na tej stacji.

Jeśli ktoś miał ten problem proszę o pomoc ze znalezieniem problemu :)
  • REKLAMA
  • #3 21321553
    ms_smm
    Poziom 3  
    >>21320496

Zaktualizowane, wszystko zostało, na stronie producenta pod tę stację nie ma żadnego firmware. Również pod stacją Della to samo :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21321676
    ms_smm
    Poziom 3  
    Niestety, również nie.

Testowałem to na 2 różnych laptopach.

Dodano po 10 [minuty]:

Również mogę dodać to że na tym samym laptopie w win 10 działa wszystko prawidłowo
  • #6 21321732
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 858
    ms_smm napisał:

Również mogę dodać to że na tym samym laptopie w win 10 działa wszystko prawidłowo

Czyli problem jest po stronie Win 11 - spróbuj zainstalowac sterowniki w trybie zgodności, pomagało to przy Windows Vista, Windows XP i Windows 7. Może to być rozwiązaniem.
  • #7 21321749
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Odinstaluj sterowniki grafiki, razem z oprogramowaniem z poziomu menadżera urządzeń. Zrestartuj.
    Jeśli nadal nie działa sprawdź czy na pewno nie wykrywa tych monitorów w menadżerze - jeśli są, tak samo odinstaluj.
    Teraz zerknij w tym okienku zarządzania ekranami czy nie są już dostępne - powinny już być.
    Ostatecznie, jeśli nie było wyłączone, użyj przywracania systemu.
    Generalnie na części domowych komputerów zablokowałem Windows Update - nie da się funkcjonować jak co chwila przestaje działać a to regulacja jasności, a to drukowanie, a to dźwięk dostaje g... no a nie sterownik, a to przyciski multimedialne. Ekrany na stacji dokującej (a w zasadzie ich brak) i Windows 11 też przechodziłem.
  • #8 21321796
    ms_smm
    Poziom 3  
    >>21321749 Nadal nie pomogło :/

Jeszcze dodatkowo przełączyłem w biosie obraz który ma wyświetlać jako główny. Wybrałem opcję HDMI i wtedy na monitorze obraz był tylko nie na laptopie.

Mamy sporo tych laptopów na firmie i ciężko pozwolić na to aby nie mogli aktualizować sterowników
  • #9 21321805
    sq3evp
    Poziom 39  
    ms_smm napisał:

Mamy sporo tych laptopów na firmie i ciężko pozwolić na to aby nie mogli aktualizować sterowników

Masz AD czy nie masz?
    Jak nie masz to też mozna to polisami zablokować.
  • #10 21321831
    ms_smm
    Poziom 3  
    >>21321805 Mamy AD samych tych laptopów jest może z 60
  • #11 21321928
    sq3evp
    Poziom 39  
    Coś poza AD jest?
    Jak infrastrukrurą zarządzacie i aktualizacjami?
    SCCM jest? Tym też mozna wypychać ustawienia na komputery i monitorować wdrożenie.
  • REKLAMA
  • #12 21321990
    ms_smm
    Poziom 3  
    >>21321928 Nie mamy nic takiego
  • #13 21322064
    sq3evp
    Poziom 39  
    To komponent Windows Servera.
    Pozostaje wypychanie polis poprzez AD - można próbować wdrożyć WSUS.
    W sieci jest sporo informacji, warto ułatwiać sobie pracę.
  • Pomocny post
    #14 21322650
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    U mnie po przesiadce z win 10 na win 11 też miałem problem z drugim monitorem. Przy standardowych sterownikach nie mogłem rozszerzyć ekranu.
    Po doinstalowaniu sterowników od karty graficznej GeForce'a i zresetowaniu komputera już wszystko było ok.
    Tak więc do końca tym sterownikom z windows update bym nie ufał tylko poszukał na stronie producenta.
  • Pomocny post
    #15 21323165
    sq3evp
    Poziom 39  
    viper_lasser napisał:

Tak więc do końca tym sterownikom z windows update bym nie ufał tylko poszukał na stronie producenta.

Mając WSUS można także sterowniki producenta propagować zamiast tych z M$.
  • #16 21323199
    ms_smm
    Poziom 3  
    Dziękuje, usunąłem całkowicie sterowniki graficzne i zainstalowałem nowe z strony intela. Robiłem tak wcześniej ale nie w momencie odinstalowanego sterownika. Sterownik podmienił się na właściwi i ekran zaskoczył.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Thinkpad T470s, który po podłączeniu do stacji dokującej nie wykrywa monitorów, mimo że ładowanie i LAN działają poprawnie. Testy przeprowadzono również na stacji dokującej Dell, z tym samym rezultatem. Użytkownik zaktualizował wszystkie sterowniki, ale nie znalazł dedykowanego oprogramowania dla stacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują aktualizację firmware stacji, instalację sterowników w trybie zgodności oraz odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników graficznych. Ostatecznie, po usunięciu sterowników graficznych i zainstalowaniu nowych z oficjalnej strony Intela, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA