logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude 5290 2-in-1 + WD15, Windows 11 – brak wykrywania monitora przez HDMI

genek10000 15 Mar 2026 19:30 138 3
REKLAMA
  • #1 21863170
    genek10000
    Poziom 2  
    Dell Latitude 5290 2-in-1 i stacja dokująca WD15. System Windows 11.
    Problem z podłączeniem dodatkowego monitora.
    Stacja WD15 jest podłączona przez DisplayLink z tabletem.
    Ładowanie jest, porty USB w stacji są wykrywane, dźwięk jest przesyłany.
    Ale nie wykrywa dodatkowego monitora.
    Mam wrażenie, że stało się to po ostatniej aktualizacji Windowsa, albo odłączeniu stacji i laptopa od prądu, bo jedno i drugie odbyło się w tym samym czasie.
    Najpierw laptop w ogóle nie wykrywał stacji przez DisplayLink.
    Usunąłem sterowniki dla karty odpowiedzialnej za DisplayLink, zainstalowałem na nowo. Wszystkie sposoby resetu WD15 nie przyniosły skutku.
    Wymieniłem stację dokującą WD15 na odnowioną i eureka - zasilanie jest, stacja rozpoznana, ale monitora brak.
    Monitor podłączony przez HDMI. Podłączyłem przez D-SUB - działa. Odłączyłem D-SUB i zostawiając podłączone HDMI - działa.
    Wyłączyłem zasilanie, włączam na nowo, znowu monitor nie wykrywany.
    Tym razem już nie pomaga podłączanie przez różne wejścia monitorowe.
    Czy ktoś może wytłumaczyć, O CO CHODZI???
    AI: Jaki dokładnie model i rozdzielczość ma ten monitor, który próbujesz podłączyć przez HDMI? Próbowałeś może z innym monitorem lub innym kablem HDMI?
    Monitor AOC. Nie podłączałem do innego komputera. Kabel HDMI wymieniłem na inny sprawny.
    AI: Jakie masz obecnie wersje sterowników DisplayLink oraz firmware stacji WD15? Instalowałeś najnowsze dostępne ze strony Dell/DisplayLink po ostatniej aktualizacji Windowsa?
    Sterowniki są najnowsze, sprawdzone za pomocą DELL SUPPORT. Przeinstalowane już kilka razy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21863671
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    Na Linux jestem za cienki 😉. Monitor mogę sprawdzić na innym komputerze , tylko że nie wykrywa przez HDMI i przez komputerowe D-suh też nie działa . Nie wiem czy ta stacja WD15 nie jest uszkodzona .Niby jest odnowiona co nie znaczy że jest sprawna .
  • #4 21866518
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Myślę, że Linux-em jest łatwo: jeśli masz napęd DVD, to władasz do niego płytę Linux Live (np. Knoppix-a, można też użyć instalatora Ubuntu, i wielu innych), startujesz z niej (trzeba w BIOS-ie wybrać start z napędu optycznego), Knoppix dojdzie do normalnego pulpitu graficznego, Ubuntu będzie pytał i trzeba wybrać, że chcesz go wypróbować... Potem z menu wybierasz terminal (zwykle jest w System Tools) i w nim wpisujesz "xrandr --listmonitors" - wypisze po jednej linii na każdy wykryty monitor.

Bez użycia innego systemu nie rozpoznasz, czy masz wadę sprzętu (np. uszkodzone gniazdo w komputerze), czy zły sterownik w systemie, bądź brak sterownika.
REKLAMA