logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrot Tarczy Solidarnościowej 125,34 zł. Też dostaliście korekty i musicie dopłacać?

Mastertech 27 Lis 2024 14:36 1959 25
REKLAMA
  • #1 21322250
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 377
    Dostałem z PGE fakturę korygującą do faktury rozliczeniowej z czerwca 2024, która była wystawiona za okres od listopad 2023 do maj 2024.
    PGE Obrót S.A. grzecznie prosi o zwrot Tarczy w całości, bo nie spełniłem żadnego z warunków, które klient musiał spełnić aby być dostojnym dla tej ulgi.
    Oczywiście jest wymienione 6 punktów, przynajmniej jeden z nich trzeba było spełnić, czytałem, że nie trzeba składać żadnych wniosków aby tą ulgę dostać, ale nie przyszło mi do głowy, że mam obowiązkowo coś zrobić, bo mi tą ulgę za pół roku każą zwrócić.

Mam 7 dni na zapłacenie i pod spodem podany tel 422 222 222 i mail serwis(_at_)gkpge.pl
    Przyszło z Rzeszowa, a więc centralna rozsyłka po Polsce, zajrzyjcie do swoich skrzynek, może już też dostaliście "Mikołaja".

Co robić? Ilu jest takich jak ja?
  • REKLAMA
  • #2 21322848
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Dziwne że dostałeś tarczę nic nie robiąc, moja mama w zeszłym roku dostała info od koleżanek z kościelnej ławy, że trzeba iść do pge postać w kolejce, odświeżyć dane to się dostanie. A że ona emerytka miała czas i poszła, tarczę dostała.
    Ja wyczytałem w internecie że nic nie trzeba robić i nie dostałem. Jak już załatwiłem e-fakturę (to bya chyba jedna z tych 6 możliwości) to już było za późno i lipa.
    Lepiej jednak czasem zaufać emerytkom niż internetowi.

Na forum nie zajmujemy się polityką. Zbędne usunąłem. [krzysiek7]
  • #3 21322878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21323119
    Mastertech
    Poziom 30  
    napisał:
    Ja też dostałem, i niczego nie składałem, o zwrot nie proszą.

To zerknij do skrzynki pocztowej. Przysyłają papierową fakturę z blankietem wpłaty. Jednorazowo, 14 dni od wydrukowania i wysłania czyli zostało mi tylko 7 dni na oddanie całej kwoty, żadnych rat, masz zwrócić jednorazowo.
    A co jak ktoś nie otrzyma z jakiegoś powodu, standardowo za 14 dni podjedzie busik uśmiechniętych Panów i odetnie mi prąd?

To na tym cała sztuka polega, że my ci damy 125 Tarczy, a ty nam bekniesz 5125 za ponowne podłączenie?
  • #5 21323280
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Ja dostałem bez jakiejkolwiek reakcji z mojej strony, ale spełniałem już dawno większość z tych 6 warunków. Wystarczyło spełnienie 1. Trudno nie spełnić przynajmniej 1. Trzeba chyba celowo chcieć.
  • #6 21323287
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21326740
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1143
    Mi w Tauronie obniżyli rachunek o tarczę. Nie składałem żadnych wniosków, po prostu przyznali. Do tej pory nic nie piszą o zwrot.
  • REKLAMA
  • #8 21326754
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ja potrafię zrozumieć, że ktoś nie spełniał czegoś i nie dostał wsparcia, ja nie rozumiem takiego postępowania jak w moim przypadku. Szczególnie tego zwrotu w ciągu 7 dni od otrzymania korekty.
    Przecież to czyste żywe chamstwo taka fakturka, której nikt się nie spodziewa, może nie dotrzeć, można ją przeoczyć, można, bo przecież wiadomo kiedy przychodzi rozliczenie, a reszta to marketing, który może trafić do kosza bez otwierania.

Teraz proszę sobie wyobrazić jakie następstwa generuje takie przeoczenie. Przecież po 14 dniach beż żadnej zapowiedzi przyjeżdża ekipa i odcina prąd. Nikogo nie obchodzi czy cofnęli ci ulgę, czy nie płacisz za prąd, to jedno i to samo.

Tu mnie boli najbardziej, czuję się jakby ktoś zrobił to celowo, aby naciągnąć mnie na koszty związane z przywróceniem dostępu do prądu. Właśnie poszedł przelew, zwróciłem im kasę, niech się udławią.
  • #9 21326760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21326766
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    @Mastertech A to na pewno list z PGE? Może nowy sposób na oszustwo? Bardziej spodziewałbym się korekty w rozliczeniu, a nie oddzielnej faktury do zapłacenia w 14 dni. Dzwoniłeś do PGE potwierdzić to?
  • #11 21326781
    Mastertech
    Poziom 30  
    Wszystko się zgadza, faktura pojawiła się również na moim koncie eBOK w PGE.
    Korekta dotyczy konkretnej faktury której nr i data wystawienia również się zgadza.

Jest nawet jeszcze ciekawiej, bo na swoim koncie mam historię zużycia i mam te wymagane 5% spadku które uprawnia mnie do tej ulgi, bo spełniam wtedy jeden z tych sześciu punktów.
  • #12 21326790
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    Energa Obrót/Operator. Nie składałem żadnych wniosków ani papierowych ani online.
    W listopadzie przyszła f-ra korygująca na ok. 170 zł, ale nadpłaty.
    Mastertech napisał:
    za 14 dni podjedzie busik uśmiechniętych Panów i odetnie mi prąd?
    Nie dramatyzuj, nikt tak od razu nie "ciachnie" zasilania, najpierw są wezwania do zapłaty, bodajże dwukrotnie.
    Z pamięci nie podam jakie są terminy, ale na pewno wydłużają się znacznie poza wspomniane 14 dni, bodajże o kolejne 14 dni na każde wezwanie, czyli 3 x 14 = 42 dni od pierwotnego terminu płatności.
    Mastertech napisał:
    To na tym cała sztuka polega, że my ci damy 125 Tarczy, a ty nam bekniesz 5125 za ponowne podłączenie?
    Skąd wytrzasnąłeś te 5 tys. za ponowne podłączenie? Taki rząd opłat może dotyczyć nielegalnego poboru, a nie standardowego wznowienia zasilania.
  • #13 21326795
    pllub
    Poziom 21  
    Mastertech napisał:
    faktura pojawiła się również na moim koncie eBOK w PGE.

Faktury otrzymujesz papierowe czy elektronicznie? Bo jak elektronicznie, to punkt jest spełniony, aby otrzymać tarczę.
    Mastertech napisał:
    mam historię zużycia i mam te wymagane 5% spadku

Tylko czy na pewno? Może jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach i jednak czegoś zabrakło:
    Cytat:
    w okresie co najmniej trzech następujących po sobie miesięcy między dniem 1 stycznia 2023 r. a dniem 30 września 2023 r. zmniejszył zużycie energii elektrycznej w punkcie poboru energii do poziomu poniżej 95 proc. zużycia energii elektrycznej tego odbiorcy w odniesieniu do tych samych trzech następujących po sobie miesięcy między dniem 1 stycznia 2022 r. a dniem 30 września 2022 r.,

Jeśli spełniasz warunki to skontaktuj się z PGE i wyjaśnij sprawę.
  • #14 21326807
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Mastertech napisał:
    następstwa generuje takie przeoczenie. Przecież po 14 dniach beż żadnej zapowiedzi przyjeżdża ekipa i odcina prąd.
    Nie przesadzaj. Nikt ci nie odetnie prądu po 14 dniach od upływu terminu płatności. Mam znajomych, którzy nigdy nie płacą na czas. Termin często jest przekraczany o dwa miesiące i nigdy nikt nie przyjeżdżał odcinać prąd.

Dodano po 4 [minuty]:

Mastertech napisał:
    Bzdura. Za ponowne podłączenie z powodu braku płatności płaci się około 100 zł.
  • REKLAMA
  • #15 21326877
    Mastertech
    Poziom 30  
    pllub napisał:
    Faktury otrzymujesz papierowe czy elektronicznie? Bo jak elektronicznie to punkt jest spełniony, aby otrzymać tarczę.

Fakturę mam papierową i nie chcę zmieniać na elektroniczną.
    Pan.Kropa napisał:
    Za ponowne podłączenie z powodu braku płatności płaci się około 100zl.

Nie wiem, jeszcze do tej pory nie korzystałem z takiej "usługi"
  • #16 21326921
    zbich70
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    Fakturę mam papierową i nie chcę zmieniać na elektroniczną.
    Ale to chyba był jeden z warunków - korespondencja tylko elektroniczna.
    Chcesz korespondencję do tradycyjnej "puszki na papier", to bodajże wyklucza skorzystanie z "tarczy".
    Nie wiem dokładnie, bo od lat korzystam tylko z korespondencji e-mail.
    Może to miało kluczowe znaczenie w Twoim przypadku?
    Operatorzy innych mediów też uzależniają zniżki i bonusy od wyboru komunikacji elektronicznej.
    Możliwe, że to był warunek obowiązkowy, a nie jeden z wielu do wyboru. Może trzeba było spełnić kilka z nich, a nie tylko jeden.
    Czytaj umowę i OWU, być może tam znajdziesz rozwiązanie swojego problemu.
  • #17 21326936
    Mastertech
    Poziom 30  
    Najlepiej jak jednak zamieszczę w tym poście tych 6 punktów:

6 warunków - wystarczy spełnić jeden
    Na zwrot kwoty 125,34 zł może liczyć osoba, która spełnia jeden z poniższych warunków:

1) w okresie co najmniej trzech następujących po sobie miesięcy między dniem 1 stycznia 2023 r. a dniem 30 września 2023 r. zmniejszyła zużycie energii elektrycznej w punkcie poboru energii do poziomu poniżej 95% zużycia energii elektrycznej tego odbiorcy w odniesieniu do tych samych trzech następujących po sobie miesięcy między dniem 1 stycznia 2022 r. a dniem 30 września 2022 r. lub

2) zweryfikowała i potwierdziła poprawność swoich danych znajdujących się w posiadaniu przedsiębiorstwa energetycznego wykonującego działalność gospodarczą w zakresie obrotu energią elektryczną, lub

3) wyraziła zgodę na otrzymywanie od przedsiębiorstwa energetycznego wykonującego działalność gospodarczą w zakresie obrotu energią elektryczną korespondencji, w szczególności faktur VAT, za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2020 r. poz. 344) lub w dedykowanym do obsługi odbiorców portalu internetowym, lub

4) wyraziła zgodę na otrzymywanie od przedsiębiorstwa energetycznego wykonującego działalność gospodarczą w zakresie obrotu energią elektryczną informacji dotyczących produktów i usług świadczonych przez to przedsiębiorstwo, lub

5) jest prosumentem energii odnawialnej w rozumieniu art. 2 pkt 27a ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii, lub

6) złożyła oświadczenie, o którym mowa w art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 7 października 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej.

Wystarczyło spełnić jeden, a nie wszystkie 6
    Temat wisi już kilka dni a nikomu więcej nie przysłali takiej korekty,
    ciekawe czym tak zapracowałem na takie indywidualne podejście że mnie jednemu tą jednorazową zniżkę zabrali ?
  • #18 21327031
    zbich70
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    Na zwrot kwoty 125,34 zł może liczyć osoba, która spełnia jeden z poniższych warunków:
    No to napisz odpowiednie pismo do dostawcy / sprzedawcy, aby owe 6 punktów spełnił.
    Użytkownicy forum elektroda.pl nie mają wystarczających mocy sprawczych, aby ten problem rozwiązać
  • #19 21327034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21327039
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    A tak szczerze o co wojna. O głupie sto parę zl 🤦
  • #21 21327243
    zbich70
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    ciekawe czym tak zapracowałem na takie indywidualne podejście że mnie jednemu tą jednorazową zniżkę zabrali ?
    Trudno powiedzieć.
    Może zgodziłeś się na jakieś "promocyjne warunki", może jakaś sprytna konsultantka owinęła cię wokół palca.
    Też miałem rozmaite propozycje, wystarczyło przez telefon powiedzieć "tak, zgadzam się". I machina ruszyła.
    A wystarczyło asertywnie odpowiedzieć - nie, dziękuję i się zwyczajnie rozłączyć.
    Jeżeli dałeś się w wkręcić w takie cuda-wianki to teraz płać.
    Obiecali ci gruszki na wierzbie - mi też "konsultantka" szczebiotała głosem niewinnego dziecięcia - i prawie dałem się namówić.
    Ale wytrzymałem ten przekaz podprogowy i odmówiłem.
    Czy ty urodziłeś się wczoraj, że na takie sztuczki socjotechniczne dajesz się nabrać?
  • #22 21327360
    Mastertech
    Poziom 30  
    zbich70 napisał:
    No to napisz odpowiednie pismo do dostawcy / sprzedawcy, aby owe 6 punktów spełnił.
    Użytkownicy forum elektroda.pl nie mają wystarczających mocy sprawczych, aby ten problem rozwiązać

OK Napisałem maila
    Pan.Kropa napisał:
    ak szczerze o co wojna. O głupie sto parę zl

Nie. Chciałem się zorientować w jak licznym gronie3 jestem. Smuci mnie trochę że nikt inny nie musi zwracać.
    zbich70 napisał:
    Trudno powiedzieć.
    Może zgodziłeś się na jakieś "promocyjne warunki",

Też nie. Nikt nie dzwonił, nawet nie mogli bo nie wyraziłem zgody na inny kontakt niż listowny.

Zobaczymy co odpiszą.Fakturę korygującą wystawiła Centrala PGE Obrót S.A.w Rzeszowie,
    stamtąt przychodzą wszystkie moje faktury za prąd. Zwykłe wystawia Pani Agnieszka R... a tym razem podpisali (kserokopia) : Wiceprezes Zarządu Jacek Brzeziński oraz p.o. Prezes Zarządu Agnieszka Martyniuk

Zapytałem o powód pisząc na maila: serwis(_at_)gkpge.pl
    Napiszę jak odezwie się człowiek, na razie nie potwierdził nawet automat że dostali.
  • #23 21327435
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Mastertech napisał:
    Smuci mnie trochę że nikt inny nie musi zwracać.

Gdyby inni też musieli zwracać byłoby Ci lżej i uznałbyś, ze PGE postąpiło wobec Ciebie słusznie? Przecież wobec Ciebie nie zmieniłoby się nic a już Ci lżej na sercu by było? Ciekawa logika.
  • #24 21328293
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    DiZMar napisał:
    Mastertech napisał:
    Smuci mnie trochę że nikt inny nie musi zwracać.

Gdyby inni też musieli zwracać byłoby Ci lżej i uznałbyś, ze PGE postąpiło wobec Ciebie słusznie? Przecież wobec Ciebie nie zmieniłoby się nic a już Ci lżej na sercu by było? Ciekawa logika.

Koledze nie zmieniło by się nic, ale czułby się potraktowany na równi z innymi. Jeśli kolega musi zwracać sam to podświadomie myśli że wychodzi na frajera, bo inni mają lepiej od niego.
    Mnie może cieszyć sytuacja że ktoś musi zwrócić, bo ja akurat nie dostałem ( też mogłem się poczuć jak frajer, bo inni nic nie zrobili a dostali). Czemu tacy jesteśmy trzeba by zapytać może Freuda.
    Przeczytałem w internecie że nic nie trzeba robić i straciłem. A przecież wszyscy płacimy rachunki, więc pewna niesprawiedliwość tu jest i mam prawo mieć żal o niesprawiedliwe potraktowanie mnie jako obywatela.
    Więc gdyby wszyscy musieli zwrócić to ja odczułbym że jest sprawiedliwiej, chociaż niektórzy stracili czas stojąc w kolejce w biurze PGE, jak moja mama.
    Tyle że dopłata była zdaje się od rządu i nie był to bonus za stanie w kolejce. Żadne "odświeżanie danych" nie powinno mieć miejsca.
  • #25 21346860
    Mastertech
    Poziom 30  
    No i jest odpowiedź z PGE:

Dotyczy: upustu 125,34 zł, wniosku o anulowanie faktury VAT nr --------/----/2024
    Numer zgłoszenia: -------/2024
    Data wpływu zgłoszenia: 30.11.2024 r.
    Numer ewidencyjny: ----------
    Adres punktu poboru: -------------

Szanowny Panie,

Z obniżki 125,34 zł mogą skorzystać gospodarstwa, które spełnią warunki określone w rozporządzeniu [1] do 15.12.2023 r. tj.:
    • zweryfikują i potwierdzą poprawność swoich danych, które posiada PGE Obrót lub
    • wyrażą zgodę na otrzymywanie od PGE Obrót korespondencji elektronicznej, w tym faktur VAT (PGE eFaktury), za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej lub w dedykowanym do obsługi odbiorców portalu internetowym lub
    • wyrażą zgodę na otrzymywanie informacji produktach i usługach, które oferuje PGE Obrót lub
    • zmniejszą w okresie co najmniej trzech następujących po sobie miesięcy między 1 stycznia 2023 r., a 30 września 2023 r. zużycie energii elektrycznej w punkcie poboru energii do poziomu poniżej 95% w odniesieniu do tych samych trzech następujących po sobie miesięcy między 1 stycznia 2022 r. a 30 września 2022 r. lub
    • są prosumentami energii odnawialnej w rozumieniu art. 2 pkt 27a ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii lub
    • złożyli oświadczenie, o którym mowa w art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 7 października 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej. Oświadczenia złożone w ramach rządowej tarczy solidarnościowej (gospodarstwa domowe z Kartą Dużej Rodziny, gospodarstwa domowe z osobą z niepełnosprawnością lub rolnicze gospodarstwa domowe).

W związku ze spełnieniem przesłanki wynikającej z Rozporządzenia [1] wystawiliśmy korektę do faktury korygującej VAT nr ----/----/2024, tj. fakturę korygującą VAT nr ----/----/2024 na kwotę zmniejszenia 125,34 zł. Korektę wysłaliśmy odrębną korespondencją.
    Za zaistniałą sytuację przepraszamy.

Saldo
    Na 13.12.2024 r. saldo wskazuje nadpłatę 125,34 zł. Nadpłatę zwracamy na wniosek Klienta. Wniosek dostępny na stronie www.gkpge.pl w zakładce Strefa Klienta -> Umowa z PGE -> Dokumenty i regulaminy.
    Jeśli nie podejmie Pan nadpłaty zaliczymy ją na pokrycie kolejnych rachunków bądź rozliczymy w następnej wystawionej fakturze.

Na Pana zgłoszenie odpowiadamy w tej samej formie w jakiej zgloszenie wpłynęło do nas. Troska o środowisko naturalne oraz rozwój ekologicznych rozwiązań, opartych o cyfrowe kanały kontaktu, to ważny kierunek naszych działań. Jeśli mamy odpowiadać w innej formie, prosimy o poinformowanie nas o tym.

Z poważaniem
    ----- --------

[1] nowelizacja rozporządzenia Ministerstwa Klimatu i Środowiska z dnia 29 listopada 2022 r. w sprawie sposobu kształtowania i kalkulacji taryf oraz sposobu rozliczeń w obrocie energią elektryczną

Wklejam całą, usunąłem tylko dane wrażliwe.

Jeszcze raz pytam, na prawdę tylko ja otrzymałem taką korektę i nakaz zwrotu ?
    czy może tylko ja miałem jaja o tym napisać a reszta chusteczką łzy wytarła ??
  • #26 21346971
    pllub
    Poziom 21  
    Mastertech napisał:
    Jeszcze raz pytam, na prawdę tylko ja otrzymałem taką korektę i nakaz zwrotu ?

Może źle zrozumiałem pismo, ale PGE przeprasza, że popełniło błąd i jednak spełniłeś warunki. Masz nadpłatę 125,34zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o zwrocie kwoty 125,34 zł związanej z Tarcza Solidarnościową, którą otrzymali od PGE. Wiele osób otrzymało faktury korygujące, mimo że nie spełniali warunków do uzyskania ulgi. Wśród warunków wymieniono m.in. konieczność weryfikacji danych, zgodę na korespondencję elektroniczną oraz zmniejszenie zużycia energii. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazując na różnice w traktowaniu klientów przez różnych dostawców energii, takich jak Tauron i Energa. Pojawiają się obawy dotyczące terminów płatności i potencjalnych konsekwencji braku zapłaty, w tym odcięcia prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA