logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE Toona 5000 - jak sprawdzić enkoder siłownika bramy?

kufcio 27 Lis 2024 16:36 465 4
REKLAMA
  • #1 21322407
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Od kilku miesięcy szwankuje mi brama z napędami NICE Toona 5000.

Jeden z siłowników od czasu do czasu rusza po czym sie zatrzymuje a centrala wskazuje 10 błysków. Najczęściej w pozycji zamkniętej ruszał kilka centymetrów i błysk. Kilkukrotne powtarzanie komendy OTWÓRZ pozwala otworzyć bramę.

Jednak do czasu... dziś brama rusza 50cm i wraca. Czas na naprawę.
    Podejrzewałem kabel pod ziemią lecz położony na szybko wierzchem nowy kabel niczego nie zmienił.

Siłownik mam na stole, pod zasilaczem 24V pracuje równo i gładko, na pusto zarówno w jedna jak i w druga stronę pobiera 0,45A.
    Zostaje enkoder... i tu mam problem bo nie wiem jak on działa... miernik podczas obrotu ani nie pokazuje oporu ani napięcia, stawiam ze jest to jakieś elektroniczne rozwiązanie.. są tylko dwa wyprowadzenia. ma ktoś pomysł jak to sprawdzić?

dziękuje za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21322464
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Nie wiem jak w tym modelu, ale aby enkoder (hall sensor) działał poprawnie, poprawnie zliczał impulsy, to:
    W samej okolicy takowego enkodera powinien znajdować się wirujący magnes.
    Magnes ten najczęściej jest umieszczony na osi wirnika, ale w pobliżu samego enkodera (czujnika halla)
    A za tym.
    A za tym może też zaistnieć sytuacja, że ów magnes nie będzie nadążał za obrotami wirnika.
    Po prostu poluzuje się, będzie się (nazwijmy to) ślizgał.
    No i wtedy tak zwana "kicha"
    Jak znajdę fotki takowych magnesów to wrzucę.

Same magnesy z którymi to miałem styczność najczęściej wyglądają tak, lub podobnie.
    Zbliżenie na oś z magnesem i gwintem spiralnym. Elementy mechaniczne: magnes i część wirnika Zbliżenie na metalową oś z umieszczonym magnesem.
  • REKLAMA
  • #3 21338780
    kufcio
    Poziom 20  
    Dobrałem sie dzis do enkodera, mój wygląda inaczej, ma 3 magnesiki na flanszy plastikowej.

Nie mniej jednak zasada jest ta sama, płytka wyglada na jakis mały wzmacniacz, zaś elementem roboczym jest układ 504A . Uruchomiłem silnik , podłączyłem miernik pod piny płytki enkodera jednak nie otrzymałem ani napięcia ani oporu. Popuściłem płytkę i recznie zbliżałem do magnesów jednak bez zmian.
    Stawiam na płytkę enkodera, na szczęście jest dostępna

jakie napięcie powinno sie tam pojawiać? jestem w stanie zmierzyć je uniwersalnym miernikiem? może te skoki sa tak szybkie ze tylko oscyloskop?

Zbliżenie na enkoder z widoczną płytką i niebieskimi przewodami. Zbliżenie na enkoder z plastikową flanszą i trzema magnesami. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi i dwoma niebieskimi przewodami. Płytka drukowana z przylutowanymi kablami, leżąca na białej powierzchni.
  • REKLAMA
  • #4 21338977
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Ja tam widzę diody, chyba to są. Rozrysuj schemat z płytki. Sam czujnik Halla musi mieć zasilanie i sygnał wychodzący. Można też zmierzyć zmykłym miernikiem, jak będziesz zbliżał magnesik albo przesuwać na nim.
    Tu masz schemat podłacz zasilanie zmienne 1,2 miernik pod P1 i P2 jak nie reaguje to jest uszkodzony czujnik Halla.
    Od strony druku płytki masz jeszcze przewody P1,P2,P3.
    https://www.reddit.com/r/AskElectronics/comme...w_to_interface_hall_pcb_to_arduino/?rdt=55507
  • #5 21339276
    kufcio
    Poziom 20  
    Pod powyzszym linkiem jest dokładnie moja płytka;) czyżby to jakis standard ?:))

Słuchajcie, nie wiem jak ten sygnał jest przekazywany do centrali, w siłowniku jest gniazdo z 4 zaciskami tj. 2 przewody 24V dla silnika (kiedy zamieniam bieguny silnik kreci w inna stronę) oraz dwa zaciski na przewody z tej płytki. Cała płytka jest jak widać na foto w plastikowej obudowie bez połączeń elektrycznych przykrecona do obudowy silnika 24V

doczytałem z linku ze to ma dawac skoki napiecia zasilania w momencie zblizania sie magnesu (stad podlaczenie zasilania i miernika rownolegle).
    Jutro przetestuje.
    Schemat połączeń płyty sterującej Nice z opisanymi złączami.
REKLAMA