logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024

lukzak2298 04 Mar 2022 11:22 1920 14
REKLAMA
  • #1 19914461
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Koledzy, przestała się otwierać brama, po otwarciu obudowy sterownika smród spalenizny. Sam sterownik żyje, reaguje na pilota, ale nie umie ruszyć bramą klapie przekaźnikami. Podaje na chwilę napięcie. Miga dioda środkowa (z tych trzech). Z instrukcji podobnego sterownika od Nice wnioskuję że sygnalizuje przeciążenie. Jak odłączę siłowniki to nie odłącza od razu przekaźników.

Moje pytania:
    - czy mogę poprosić o jakąś sugestię od czego zacząć? Wszyscy piszą o kondensatorach. Tylko że niema tam żadnych zewnętrznych kondensatorów. Rozumiem że chodzi o kondensatory wewnątrz samej centralki czy po prostu instalator o nich zapomniał? Brama od 6 lat chodziła bez problemu.
    - Czy mogę sprawdzić sprawność siłowników wingo 4024 podłączając je zaraz za mostkiem przy zasilaniu 24V? Czy zmiana kierunku obrotu polega na zamianie plus i minus?
    - Nie umiem znaleźć instrukcji do MCA2, czy to jest jakaś inna nazwa dla jakiejś konkretnej centrali? Na zdjęciach podobnie wygląda mc424l, ale tylko podobnie

Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19914592
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Idzie o kondensatory elektrolityczne wlutowane na płytce centrali, ale skoro u ciebie po obudowie dym lata, to stalo sie raczej coś o większym ciężarze gatunkowym. Zresztą kondensatory wymienia sie w leciwych centralach, które stopniowo przestały dzialać "ze starości" - ale może strzelił któryś jednak...

Silowniki możesz dla sprawdzenia podpiąć po mostku pod warunkiem, że nie wywaliło zasilacza. Kierunek zmienia się polaryzacją.

A w ogóle to zdejmij obudowę i rozejrzyj sie w temacie - na razie możesz gdybać....

MCA2 to to samo co MC424 (dokladniej Moon MC424 to MCA2+pudełko+zasilacz).

Cytat:
    Na zdjęciach podobnie wygląda mc424l, ale tylko podobnie

Sa co najwyżej 2 wersje samej MCA2 - nowsza ma dopisek LR10 i ma prostokątne przyciski. Funkcjonalnie są niemal identyczne.
  • REKLAMA
  • #3 19914731
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Dzięki za odpowiedź.
    Zasilacz rozumiem to obudowane trafo i mostek? Wygląda że daje napięcie, napięcie dochodzi do siłowników, nie miałem czasu mierzyć prądów bo było zimno i ciemno a centralka w krzakach ukryta.

Niestety nie zrobiłem innych zdęć.

Rozumiem że to centralka powinna dawać raz taką polaryzację raz taką dla siłowników? Bo z tego co widziałem to zawsze była jedna.

Jeden siłownik nawet raz dał radę i się otworzył (drugi wypiąłem a ten co się otworzył to wpiąłem w trakcie jak już było polecenie z pilota do otwarcia. Nie udało mi się tego powtórzyć.

Pomysł jest taki że zacznę od testów obu siłowników. Czy na coś mogę zwrócić uwagę? Prąd w obwodzie? Grzanie? Buczenie?

Jeżeli siłowniki będą całe to demontuję centralkę i oglądam wizualnie czy płytka cała, czy niema wybuchniętych kondensatorów. Jak coś będzie nie tak to wymieniam centralkę na nową i temat zamknięty. Nawet uszkodzony siłownik w tej centralce nie powinien niczego uszkodzić, przecież jest zabezpieczenie amperometryczne.

Dymu właściwie niema (w sensie czarnego osadu) tylko smród.

Zdjęcie z netu (z wyglądu identyczne):
  • Pomocny post
    #4 19914781
    kotbury
    Cytat:

Rozumiem że to centralka powinna dawać raz taką polaryzację raz taką dla siłowników?

Tak.
    A jesli potestujesz siłowniki bezpośrednio pod zasilaczem, sprawdzisz jednocześnie i siłowniki i zasilacz. Ale mało prawdobne, że to siłowniki.
    A sam zasilacz możesz też sprawdzić pod obciążeniem (np żarówka reflektorowa 24V). Podobnie samą centralkę.
    Siłowniki natomiast sprawdzisz podpinając pod akumulator samochodowy.

Jesli w zasilaczu albo samej centralce coś sie ewidentnie skopciło - w niektórych przypadkach naprawa jest prosta i tania, bez potrzeby kosztownej wymiany sprzęta. Ale trzeba w końcu zdjąć obudowy.
  • #5 19914798
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Zobaczę, najlepiej jak zdemontuję centralkę i w ciepełku spróbuję przyjrzeć się czy wszystko całe. Skoro logika centralki działa to 90% sukcesu (odbiera piloty, próbuje sterować, jakieś napięcia idą na siłowniki przynajmniej na chwilę - jest duża szansa że to coś prostego).

BTW czy siłownik WG4024 ma w sobie kondensator? Wg instrukcji nie, ale na alledrogo mozna kupić kondensator do tego siłownika ;)
  • #6 19915006
    kotbury
    NIE MA - kondensatory silnikowe w siłownikach lub centrali maja TYLKO silowniki z silnikami 230V. Twoje są na 24V i potrzebują tylko sprawnej centralki.
  • #8 19915402
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Wspomniane kondensatory są kondensatorami filtrującymi.
    Siłownik można zasilić z dowolnego źródła napięcia stałego o odpowiedniej wydajności.
    Nawet z baterii od wkrętarki.
    Ważne aby nie przekroczyć 24V napięcia stałego.
    Jak będzie 12V to też zadziała, tylko z mniejszą prędkością, o ile siłownik jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #9 19915408
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Rozumiem że w centralce niema się co spalić nawet jakby np siłowniki zardzewiały to zabezpieczenie amperometryczne powinno odłączyć obwód?

Sterowanie jest przekaźnikami (coś tam ostro klapie przy załączaniu) więc nie półprzewodniki. (próbuję namierzyć co śmierdzi skoro działa centrala wydaje się działać).

Jutro obejrzę dokładnie płytkę centralki
  • #10 19915418
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Sprawdź siłowniki zasilając je napięciem stałym.
    Nie zapomnij odłączyć zasilania przed dojściem do ogranicznika położeń krańcowych.
  • REKLAMA
  • #11 19915623
    kotbury
    Cytat:
    że w centralce niema się co spalić

spalić sie w centralce z półprzewodników owszem - jest co (nie sklada się wyłącznie z przekaźników i procka...) - od wysadzenia w/w kondensatorów przez uszkodzenie obwodu amperometryki aż po uszkodzenie tranzystorów mocy regulujących prąd siłowników (o zasilaczu nie wspomnę).
    Dopóki płytka nie trafi na stół - można gdybać w nieskończoność
  • #12 19916003
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Diagnoza: silnik jednego z siłowników stoi. Nie da się obrócić ani ręcznie ani w imadle trzymając za ślimak. Po podłączeniu zasilania - zwarcie. Silnik lekko śmierdzi.
    To wlasnie silnik musiał spowodowac usmażenie ścieżek w centralce. Widać nie zadziałała amperometryka.

Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024 Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024 Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024 Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024 Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024 Awaria sterownika Nice MCA2 do bramy - sygnalizacja przeciążenia, testowanie siłowników 4024

Naprawiać to czy kupić nową centralkę? Da się do tego dostać jakąś dokumentację?
    I jeżeli nową to szukać tą samą wersję czy tą nowszą?
  • #13 19916113
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Oczywistym jest teraz po za awarią centralki, także problem z jednym z silników. Niewątpliwie też trzeba by wylutować elementy wokół spalonego miejsca, sprawdzić czy zwarcia ustąpiły oraz wzmocnić uszkodzone ścieżki.
  • #15 19918313
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Inwestor podjal dezje ze chce nowa centralke a stara jak sie uda naprawic to bedzie mial ma zapas. Ja nie mam czasu sie tym bawic wiec zostawie sobie jak bede mial wiecej czasu. Pytania:
    Czy ta centralka nowa MCA2 r10 bedzie pasowala w oryginala obudowe starej centralki? - czy zatrzaski spasuja zeby nie trzeba bylo nic przerabiac? Czy wtyczka od zasilania jest ta sama? Chodzi mi o ten przewod zasulajacy co idzie od mostka do centralki? Rozumiem ze piloty flo musze doprogramowac a te smixi beda w tym dodatkowym module ktory moge przelozyc ze starej centralki?

Update: ktoś mi zwrócił uwagę że wtyczka zasilania w MCA2 r10 jest inna niż w starej wersji MCA2 i dodatkowo jest to zasilanie z pominięciem mostka (czyli bezpośrednio z transformatora (?) Prawda to? W dokumentacji od Nice żadnych wzmianek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bramą, która przestała się otwierać, a po otwarciu obudowy sterownika Nice MCA2 wyczuwalny jest zapach spalenizny. Sterownik reaguje na pilota, ale nie potrafi uruchomić siłowników Wingo 4024, co sugeruje przeciążenie. Użytkownik pyta o możliwość sprawdzenia kondensatorów wewnętrznych oraz o testowanie siłowników bezpośrednio z zasilaniem 24V. Odpowiedzi wskazują na możliwość podłączenia siłowników do zasilacza oraz na konieczność wizualnej inspekcji centralki. Użytkownik odkrywa, że jeden z siłowników jest uszkodzony, co mogło spowodować awarię centralki. Decyduje się na zakup nowej centralki MCA2 R10, ale ma pytania dotyczące kompatybilności z obudową i zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA