logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić kamery IP i router na działce ROD bez AC? Panel 380W, aku 18Ah, PWM

betonuki 29 Lis 2024 19:19 606 20
  • #1 21325536
    betonuki
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witajcie,
    Piszę do Was, ponieważ potrzebuję porady/wyjaśnienia tematu.

Temat dotyczy działki ROD bez zasilania AC.

Posiadam na niej dwie kamery IP, router, akumulatorek 18Ah 12V, panel solarny 380W max około 40V i około 10A, regulator napięcia 60A PWM x2.

Niebieski akumulator 12V 18Ah marki BLUEBOX.

Regulator napięcia PWM z wyświetlaczem.

Podłączone w następujący sposób:
    Panel do regulatora nr 1, regulator nr 1 oczywiście do akumulatora - ustawienia regulatora nr 1 - ładowanie max 14,4 V, wyłączenie odbioru jest właśnie przy tej wartości ładowania, dlatego też jest drugi regulator z ustawieniem max ładowania na 14,5 V (nigdy się nie wyłączy pobór, ponieważ regulator nr 1 ładuje max 14,4V), a max rozładowanie jest do 10,5V, podłączony do baterii oraz odbioru, czyli router i dwie kamery.

I teraz pytanie:
    Co jest nie tak w takim zestawie, gdzie niby pojemność akumulatora 18Ah powinna wystarczyć po pełnym naładowaniu na około 18h, czyli tak naprawdę zestaw powinien działać cały dzień (pobór przez dwie kamery i router to około 1A), a działa hmm max 1h po zachodzie słońca.
    Czy panel 380W nie jest w stanie naładować tego aku w czasie 6-7h słońca?

Dziwi mnie ta sytuacja, bo sąsiad ma kamerę solarną, w której jest panel 6 lub 10 W i ogniwo jedno lub dwa 18650, i spokojnie działa mu ona całą noc, a rano jest jeszcze ponad 80% naładowania ogniw.

Co w moim zestawie jest nie tak? Coś źle robię?
    Dodam, że przed aku 18Ah miałem 7 akumulatorów 7Ah z odzysku (razem 49Ah), niestety po miesiącu praktycznie każdy z nich był spuchnięty, a po odłączeniu ładowania po kilku chwilach utrzymywał max 10,5 V.

Może podsuniecie jakieś rozwiązanie, aby moje urządzenia pracowały całą dobę?

Może napisałem nie w tym dziale - jeśli tak, to proszę o poprawienie mnie i przeniesienie tego wątku do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam Was serdecznie!
  • #2 21325597
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to że jest pochmurno.
    Poza tym weź to do domu, naładuj ładowarką, podłącz odbiór i zobacz ile działa w kontrolowanych warunkach - taki test pojemności baterii.
    Na miejscu też nie zawadzi jak wepniesz amperomierz za panelem, a potem przed akumulatorem. Najlepiej w pochmurny dzień i być może znajdziesz odpowiedź.
  • #3 21325635
    betonuki
    Poziom 9  
    Amperomierze wpięte :) Podczas pojawienia się pierwszych promieni słońca lub nawet przy pochmurnym niebie prąd płynie z panelu do akumulatora. Wiadomo, że z rana jest to 12V i 0....1A, następnie gdy osiągnie 14,4, czyli max zadaną na regulatorze PWM, z panelu płynie coraz więcej V i A, aż do około 40V i nawet 5-7A. Następnie A schodzą do zera i utrzymuje się jedynie 40V. W dzień pobór około 0,6A - kamery tryb dzienny. Przy zachodzie na panelu spada V, A sporadycznie coś pokaże. Podczas dnia ciągle aku ma około 14,2 V, po zachodzie słońca szybko schodzi do 12,4 - razem z wartością V na panelu. Po wyzerowaniu V i A na panelu w baterii jest jakieś 12V, a po 1-2h 10,3 i następuje odcięcie poboru.
    Po czym napięcie z czasem rośnie do 12V i znów załącza pobór - przy włączaniu kamer szybko spada do 10,3 i cyk wyłącza. I przez noc powiedzmy jest takich cykli kilkadziesiąt. Powtarza się to przy wschodzie słońca, lekko podładuje i cyk wyłącza, znów podładuje do 12V i cyk wyłącza.

Czy możliwe jest w jakiś sposób uszkodzenie baterii?

Co zrobić, aby nie dużym kosztem usprawnić instalację?
    Dać sobie spokój i kupić dwie na karty sim, co będzie się wiązało ze skakaniem co miesiąc i zmienianiem karty w kamerach (5zł starter na miesiąc i 100 GB od orange - stałe doładowanie karty, aby uzyskać tyle GB, to 35 zł/mc za 1 kartę).
    Czy może próba budowy powerwala by paragon? Tyle że takiego mniejszego?
    A może akumulator kwasiak?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 21325829
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21327776
    betonuki
    Poziom 9  
    Maverick73, dziękuję za odpowiedź!

Twoja odpowiedź w pełni mnie zadowala.

Czyli max prąd ładowania to jakieś 10% pojemności akumulatora.

Mam jeszcze jedno pytanie, w sumie to dwa:
    Skoro najprawdopodobniej 99,9% akumulatora jest do utylizacji i muszę kupić coś nowego, to:
    1. czy mogę kupić akumulator jak do auta o pojemności 65Ah i nie używać regulatora wpiętego pomiędzy panel a PWM - a może i warto wpiąć? (jaki zakres pracy dla takiego akumulatora? 10,5-14,5V?)
    2. czy lepiej nie kupować "kwasiaka", tylko AGM?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 21327785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21327852
    jarekgol
    Poziom 40  
    betonuki napisał:
    Czyli max prąd ładowania to jakieś 10% pojemności akumulatora.

Na trochę lepszych akumulatorach potrafi być to nadrukowane. Warto zajrzeć do dokumentacji, o ile producent jest znany i udostępnia. Na pewno na Panasonicach, Yuasach i CSB było.
    Możesz sobie sprawdzić ten akumulator, tak jak pisałem, ale jak spuchł mechanicznie to są duże szanse na kosz.
  • #8 21328110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21328147
    betonuki
    Poziom 9  
    Dziękuję wam za porady/pomoc/odpowiedź. Teraz tak: macie może jakieś namiary lub podeślecie linki, skąd nabyć tanie AGM?
  • #11 21328199
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21328207
    jarekgol
    Poziom 40  
    @maverick73 a czemu samochodowy się nie nada? W samochodzie one pracują w dość ciężkich warunkach i za zwyczaj żyją dłużej jak 2 lata i dłużej jak w UPSach (domowych upsach).
  • #13 21328235
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21330831
    jarekgol
    Poziom 40  
    Maverick73 napisał:
    jego zadanie przejmuje alternator, gdyby nie on, to uwierz mi ten akumulator by nie przeżył pół roku

Że przykładowo dopiąć alternator, ładować go na prostowniku w domu i "wyjeżdżać" do rozładowania przez światła i zdechnięcia sterowników? Że w takim cyklu by krótko pożył?
    Tak się pytam, bo w wielu samochodach widziałem że na niskich obrotach, w zimę,w korku (dmuchawa,światła, grzanie szyby) to ładowania braknie (nie że kontrolka, ale za mała wydajność) i akumulator musi trochę popracować.
  • #15 21331168
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21331236
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21331335
    jarekgol
    Poziom 40  
    >>21331236 coś o pomiarze prądu słyszałem, ale ja nie jeżdżę takimi ekstrawagancjami i nie przeczę że tak to się zachowuje ;) to co widziałem było w dużo starszych samochodach '80-'00
  • #18 21331355
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21331392
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ech, był alternator, tylko przy niskich obrotach i pełnym wzbudzeniu zwyczajnie brakowało energii.
    Takie samochodziki jak Polo i Jetta. W jednym zmieniłem koło na alternatorze na mniejsze i pomogło. Być może przy jakieś wymianie ktoś wsadził złe i to nie wina projektu, a przypadku.
  • #20 21336067
    betonuki
    Poziom 9  
    Maverick73 napisał:
    Jeśli tam za bardzo nie chcesz kombinować i mieć akumulator taki jak masz, czyli 18Ah lub podobnej pojemności, a masz regulatory PWM, jak widzę, też proste, to robisz tak:
    Kupujesz tą przetwornicę (tania):
    https://allegro.pl/oferta/257-przetwornica-na...wn-cc-cv-300w-8a-xl4016-obnizajaca-9382407187

A czy ta przetwornica działa tak, że jak ustawię na wyjściu 12V i np. 2A, gdy na wejściu będzie podane napięcie 40V i przypuśćmy 4A, to będzie takie samo wyjście (oczywiście bez regulacji) np. przy wejściu 12 czy 24V i np. 3 czy 4 A? Czy będzie działać liniowo, tj. ustawię przy wejściu 40V na wyjściu 12V, ale jak na wejściu spadnie do 20V, to i na wyjściu też spadnie o połowę, czyli 6V?
  • Pomocny post
    #21 21336096
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zasilania kamer IP i routera na działce ROD bez zasilania AC, korzystając z panelu słonecznego 380W, akumulatora 18Ah oraz regulatorów PWM. Problemy z zasilaniem wynikają z niewłaściwego doboru akumulatora, który nie jest w stanie przyjąć zbyt dużego prądu ładowania (5-7A), co prowadzi do jego przeładowania i uszkodzenia. Użytkownik rozważa zakup nowego akumulatora, preferując AGM zamiast kwasowego, oraz pyta o możliwość użycia akumulatora samochodowego 65Ah. Odpowiedzi sugerują, że akumulator AGM jest lepszym wyborem, a maksymalny prąd ładowania powinien wynosić około 10% pojemności akumulatora. Dodatkowo, omawiane są różnice między akumulatorami rozruchowymi a cyklicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA