logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwa duże aku lepiej podłączyć pod solar szeregowo i ładować zwyklym PWM na 12 V?

JaVoL13 30 Wrz 2020 18:42 3564 10
  • #1 18951776
    JaVoL13
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam, jako laik mam kilka pytań.

Potrzebuje podłączyć na działce, gdzie totalnie brak prądu, zestaw kamer z rejestratorem na 12 V i router Wi-Fi też 12 V.
    Będzie to baza dla ciężarówek.
    Myślałem o dwóch dużych akumulatorach od ciężarówki zamontowanych w kontenerze budowlanym na którym będą kamery. Ja mam akumulatory 225 Ah w cenie 500 zł/szt.

Chodzi mi oto żeby mieć podgląd w dzień, ale w nocy też musi wytrzymać zanim wzejdzie słonko.
    Czy lepiej podłączyć te akumulatory równolegle i ładować na 12 V czy zastosować mostek i szeregowo ładować je na 24 V i wykorzystać takie urządzonko Volt Solar Inverter i wtedy mam w jednym przetwornice na 220 V
    i ładowarkę MPTT w jednym.
    Jest taka 12 V/220, 300 Wat.
    Albo droższa, około 750 zł, na 24 V, ale 700 Wat, tylko to już raczej mi nie potrzeba tyle mocy.

Wtedy nie mam też problemu z zasilaniem urządzeń, bo będą działały na fabrycznych zasilaczach z 220 V, i tu mam pytanko nr dwa - czy można to obejść i stworzyć jakoś 12 V prądu stałego aby ten router i zasilanie rejestratora wraz z kamerami działało od razu z 12 V i nie tracić energii na przetwarzaniu z 24 na 220 a zasilacze i tak z powrotem robią 12 V.

Do tego jakiej mocy panel? Dodam, że jest możliwość na noc podłączanie do instalacji ciężarówki, która ma kolejne dwa akumulatory po całym dniu naładowane, więc wolałbym jednak jakoś pozostać przy 24 Voltach. Może ktoś poradzi czy nie lepiej dać przetwornice 24/12 i bezpośrednio do niej podłączać odbiorniki, a jeśli tak, to jaką, bo czy to się nie "sfajczy".
  • #2 18952167
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Po pierwsze - akumulatory "od ciężarówek" nie nadają się do takiej pracy - są przystosowane (jako rozruchowe) do krótkotrwałego poboru dużych prądów, mały jednostajny pobór skróci ich żywotność w sposób znaczny.
    Do takiego zastosowania potrzeba akumulatorów np. trakcyjnych, deep cycle.
    Robiłem taki projekt do zasilania układu monitoringu naczepy, akku 80 Ah zasilał GPS-sa, ładowany z 230 V jak było w zasięgu, lub z agregatu technologicznego naczepy. Z ogniw zrezygnowaliśmy po kilku próbach (projekt z 2013 roku).
    Układ router, rejestrator i trzy kamery dzień/noc w innym projekcie bierze w dzień ok 1,5 A w nocy 2,4 A z 12 V. Zakładając najgorsze warunki oświetlenia musisz przyjąć 3-4 krotność możliwości ładowania w stosunku do odbioru...
    W systemie przydałby się monitoring stanu naładowania akumulatora z systemem ostrzegania o "zbliżającym" się spadku poniżej progu działania urządzeń. Dla dahua było to 10,5 V, nie wiem jaki router chcesz zastosować...
    Pozdr. J.
  • #3 18953214
    JaVoL13
    Poziom 5  
    Nic jeszcze nie kupowałem, czekam na propozycje - na daną chwilę myślę nawet o tablecie Lenovo, który posiadam, przy pełnym naładowaniu można na nim 12 h oglądać tv, więc na początek sprawa routera może zostać odłożona. Jakie te baterie w takim razie proponujesz? A co myślisz o podłączeniu kamer bezpośrednio do 12 V bez fabrycznego zasilacza 220/12?
  • #4 18953999
    Odzysk
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Proponuję system 24V, musisz zakupić balanser pomiędzy dwa akumulatory aby równo ładować akumulatory 12V. Akumulatory te od ciężarowych samochodów dadzą radę. Korzystam z 12V 235Ah 1300A.
  • #5 18954340
    JaVoL13
    Poziom 5  
    Jaki balancer przecierz beda spiete razem mostkiem i z paneli odrazu bedzie ladowanie na 24 z Mptt
  • #6 18954547
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 262
    Ja bym to zrobił na 12V, i tak wszystkie urządzenia, które będziesz stosował działają na takie napięcie, po co podnosić napięcie, żeby je potem spowrotem obniżać, to niepotrzebne straty i koszta. Jedyna przetwornica, która będzie Ci potrzebna, to 24V na 12V z dodatkowej ciężarówki. Do tego mocny panel z 300W z regulatorem MPPT, bo zimą zdarzy się kilka pochmurnych dni i układ rozładuje akumulatory.
    Kwasowe akumulatory samochodowe nadają się do takiego zestawu. Mam na nich zrobione awaryjne zasilanie domu, przez kilka lat miałem 2 spięte równolegle, obecnie 4, każdy z innej parafi i dalej żyją, jak sprawdzałem kilka miesięcy temu pojemność tych dwóch, starszych, to nic się nie zmieniło. Są podpięte pod UPSa, zasilane z paneli.
  • #7 18954557
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Kolego Anaba a jaką metodą sprawdzałeś kolego pojemność tych akumulatorów?
    Mam podobny system ( wspomagany jeszcze agregatem) i pojemność akumulatorów po naładowaniu z sytemu UPS-a sprawdzam kontrolując prąd rozładowania i czas pracy- np żarówka 200W i stoper.
    Dla kwasowych rozruchowych pojemność spada co rok o ok 20%, obecnie 80 Ah 5-6 letni ma ok 10 Ah.
    Popieram system 12V - urządzenia wszystkie pracują z tego napięcia, po co to dodatkowo przetwarzać.
    Pozdr. J.
  • #8 18955106
    anaba255
    Poziom 27  
    adamjur1 napisał:
    Kolego Anaba a jaką metodą sprawdzałeś kolego pojemność tych akumulatorów?
    Mam podobny system ( wspomagany jeszcze agregatem) i pojemność akumulatorów po naładowaniu z sytemu UPS-a sprawdzam kontrolując prąd rozładowania i czas pracy- np żarówka 200W i stoper.
    Dla kwasowych rozruchowych pojemność spada co rok o ok 20%, obecnie 80 Ah 5-6 letni ma ok 10 Ah.

Tak samo, żarówka 12V, sprawdzam ile pobiera amper, przez jaki czas.
    U mnie sytuacja wygląda troche inaczej, bo to system awaryjny, załączany kilka razy do roku i pilnuje, żeby napięcie na akumulatorach nie spadło poniżej 11,5V. To pełne cykle zabijają akumulatory. I nie przeładowuje ich, mam regulator ładowania z PV, który ładuje do 13,7V, potem przechodzi w cykl buforowy, 10s ładuje, 10s przerwy.
    Jeden aku mam z 10 lat, a trafił do mnie używany z samochodem, z 46Ah zostało mu 12Ah i taki stan się utrzymuje.
  • #9 18966278
    JaVoL13
    Poziom 5  
    anaba255 napisał:
    Ja bym to zrobił na 12V

czyli jak mam dwa duże aku to mam jest spiąć równolegle czy jest jakiś sposób żeby przełączać ładowanie pomiedzy nimi i korzystanie z jednego a wmomencie spadku np do 11V przełączanie na drugi gdy nie ma słońca
  • #10 18967466
    anaba255
    Poziom 27  
    JaVoL13 napisał:
    anaba255 napisał:
    Ja bym to zrobił na 12V

czyli jak mam dwa duże aku to mam jest spiąć równolegle czy jest jakiś sposób żeby przełączać ładowanie pomiedzy nimi i korzystanie z jednego a wmomencie spadku np do 11V przełączanie na drugi gdy nie ma słońca

Tak, równolegle.
    Ładujesz je razem i rozładowujesz razem, jak to będą akumulatory o takich samych parametrach będą pracować tak samo.
    Policz jaki będzie pobór z urządzeń, które podłączysz i na jak długo starczy energii, będziesz miał mocne akumulatory, jak dasz mocny panel/panele, to może się okazać, że prądu nigdy nie braknie.
    Będziesz miał dodatkowe źródło energii z akumulatorów z ciężarówki, tutaj dałbym przetwornice step-down i ustawił wyjście na ok 13,5V, żeby w nocy doładowywać akumulatory w instalacji.
  • #11 18969515
    JaVoL13
    Poziom 5  
    Dzięki za pomoc myślę że dam radę ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię zasilania zestawu kamer i routera Wi-Fi na działce bez dostępu do prądu, z wykorzystaniem dwóch akumulatorów. Użytkownicy podkreślają, że akumulatory rozruchowe od ciężarówek nie są odpowiednie do długotrwałego zasilania, sugerując zamiast tego akumulatory trakcyjne lub deep cycle. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie akumulatorów równolegle na 12 V, co jest bardziej efektywne dla urządzeń działających na tym napięciu, oraz zastosowanie mocnego panelu słonecznego z regulatorem MPPT. Wskazano również na możliwość monitorowania stanu naładowania akumulatorów oraz na potrzebę unikania strat energii związanych z konwersją napięcia. Użytkownicy sugerują, że przy odpowiednim doborze akumulatorów i paneli, system może działać bez przerw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA