logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy remont ścianki działowej mógł uszkodzić rurę i spowodować zalanie?

PsAsi 30 Lis 2024 10:45 246 5
REKLAMA
  • #1 21326184
    PsAsi
    Poziom 2  
    Chciałabym poradzić się w następującej kwestii. Wynajmuję lokal użytkowy. Pół roku temu przeprowadzałam tam remont, polegający na postawieniu ścianki działowej, która mieści się obok łazienki. Kilka dni temu mocno zalało sąsiada z dołu. U mnie jest sucho, licznik się nie ruszył. Po wyłączeniu wody w pionie przestało lać. Właścicielka budynku sugeruje, że być może remont sprzed pół roku mógł uszkodzić rurę i stąd wyciek. Moim zdaniem to niemożliwe, że to raczej problem w pionie. Czy na podstawie tych informacji ktoś z Państwa potrafi powiedzieć, czy sugestie właścicielki mają podstawy?
    AI: Czy podczas remontu sprawdzano, gdzie dokładnie przebiegają rury w stosunku do nowej ścianki działowej?
    Raczej nie, choć nie mam takiej wiedzy, remont przeprowadzała ekipa remontowa.
    AI: Czy po zalaniu przeprowadzono jakąś inspekcję lub ocenę techniczną, aby ustalić przyczynę wycieku?
    Jeszcze nie, jest zaplanowana na najbliższy dzień roboczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21326212
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3648
    PsAsi napisał:
    Czy na podstawie tych informacji ktoś z Państwa potrafi powiedzieć, czy sugestie właścicielki mają podstawy?
    No niestety, nie. Trzeba znaleźć źródło wycieku i dopiero wtedy można szukać przyczyn. Mogło być tak, że wykonawca wiercił otwór pod kołek i uszkodził rurę, nie całkiem na wylot, ale na tyle, że wytrzymała do dzisiaj. A równie dobrze sama mogła przerdzewieć ze starości. Nie wiadomo nawet, co to za rura. Bez obadania tematu to będą tylko gdybania.
  • REKLAMA
  • #3 21326220
    PsAsi
    Poziom 2  
    >>21326212
    Rozumiem i dziękuję za odpowiedź. Jeszcze chciałabym dopytać, choć rozumiem, że to też może być gdybologia - czy jeśli faktycznie tę rurę uszkodzono podczas remontu, to możliwe, że na moim liczniku nic się nie zmieniło przy zalewaniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21326235
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3648
    Możliwe, bo to może być rura sąsiada, bądź zasilająca cały budynek. A nawet i Twoja, ale przed licznikiem.
  • REKLAMA
  • #5 21326239
    PsAsi
    Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedź, pozostaje mi czekać na wyniki inspekcji. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
  • #6 21326242
    PsAsi
    Poziom 2  
    Sytuacja wymaga inspekcji specjalisty.
REKLAMA