logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewierciłem pion ciepłej wody w wieżowcu - brak informacji od spółdzielni

brazy123 16 Sty 2018 11:16 13740 36
  • #1 16965026
    brazy123
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Wiercąc szafkę na ścianie kuchni przewierciłem pion wody ciepłej w 10 piętrowym wieżowcu a mieszkam na 1 piętrze. Konserwator szybko zakręcił pion a woda lała się jeszcze przez 1,5 godz. zanim zeszła z 10 piętra. Pion był usadowiony 3 cm pod tynkiem w kuchni na ścianie od jednego rogu 60cm a od drugiego 90cm. Dzisiaj już problem jest naprawiony ale okazało się że na tej ścianie idą jeszcze 3 dodatkowe piony od wody zimnej od c.o. i od czegoś jeszcze i generalnie nie mogę wiercić na tej ścianie. Co ciekawe spółdzielnia nie ma tych pionów w planach. U nich widnieje goła ściana. Czy jest to możliwe aby tak osadowić piony biorąc pod uwagę że mogą być tam szafki kuchenne i w dodatku nie jest to ani oznaczone ani obudowane kartongipsem. Czy piony nie powinny iść w jakimś szybie? Jakie są przepisy w tym temacie bo nie mogę znaleźć? I czy kupując to mieszkanie od spółdzielni powinni podać mi taką informacje że tam są piony i nie wolno wiercić? z góry dziękuje z odpowiedź
  • #2 16965101
    razdwawa
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Szafki wieszasz na listwie mocującej /system kupisz w każdym meblowym czy "leroju"/, listwę odrysowujesz, w planowanych miejscach wiercenia obdrapujesz tynk do rur /chyba rury nie idą w środku ściany tylko pod tynkiem/, ewentualnie się przesuwasz prawo lub lewo żeby trafić między rury, długi kołek, wiercisz pomiędzy rurami, kołek ustawiasz ze ścianą, gipsujesz zdrapany tynk - najprostsze rozwiązania są najlepsze....
  • #3 16965109
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    Generalnie współczuję.
    brazy123 napisał:
    Czy jest to możliwe aby tak osadowić piony biąrąc pod uwage że mogą być tam szafki kuchenne i w dodatku nie jest to ani oznaczone ani obudowane kartongipsem.

Na tak zadane pytanie odpowiedź może być tylko jedna: jeśli tak są poprowadzone to znaczy, że jest możliwe. :-D

Są mierniki do wykrywania czy coś pod tynkiem siedzi.
    Nie czułeś pod ręką, że trafiłeś na rurę? Jak nie masz miernika to trzeba wiercić z dużym wyczuciem i powoli, a nie że młoto-wiertarką z udarem na max obrotach i ogień...
  • #4 16965135
    brazy123
    Poziom 9  
    Nie czułem. Wierciłem zwykłą wkrętarką i wiertłem 6 (później miałem rozwiercić na większe, ale nie zdążyłem), rura z plastiku więc weszło jak w masło.
  • #5 16965203
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Jak z plastiku to robione stosunkowo niedawno i pewnie dlatego nie nanieśli na plany budynku.
    A masz możliwość zobaczyć jak to idzie u sąsiadów? Trochę dziwne, że plastikowe piony pod tynkiem.
  • #6 16965225
    brazy123
    Poziom 9  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    Jak z plastiku to robione stosunkowo niedawno i pewnie dlatego nie nanieśli na plany budynku.
    A masz możliwość zobaczyć jak to idzie u sąsiadów? Trochę dziwne, że plastikowe piony pod tynkiem.

Blok z 1989r a to piętro było przerabiane w 2005r. Od 2005 nikt tu nic nie robił. Najlepsze jest to że to nawet nie jest pion od mojego mieszkania.Wszystkie inne mieszkania nade mną są podłączone do tego pionu a ja mam osobny pion do swojego mieszkania na klatce. Nie mam możliwości sprawdzenia u sąsiadów.
  • #7 16965494
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    brazy123 napisał:
    Nie czułem... wierciłem zwykłą wkrętarką i wiertłem 6 (później miałem rozwiercić na większe ale nie zdążyłem). rura z plastiku więc weszło jak w masło...
    Zwracam honor. ;-)
  • #8 16966155
    cynamonik
    Poziom 9  
    Ocena: 142
    Masakra, dobrze wiedzieć, ale teraz strach wiercić u kogoś... (skoro rury z tworzywa sztucznego :). Metal to zawsze jakoś po trochu daje znać.
  • #9 16966169
    druma
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Piony wodne z.w. i c.w. powinne być prowadzone w tz. szafkach technicznych ,troszke to mnie dziwi że masz tak poprowadzoną instalację .
    Możesz zrobić zdjęcie tej ściany.
    Na twoim miejscu poszedł bym do administracji tego budynku i poprosił o wgląd do planów budowlanych [musza to miec na stanie].
    W\g mnie i twojego opisu ta instalacja jest niezgodna z prawem budowlanym [jakaś samoróba bez uzgodnień].
  • #10 16966250
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 303
    druma napisał:
    Piony wodne z.w. i c.w. powinne być prowadzone w tz. szafkach technicznych ,troszke to mnie dziwi że masz tak poprowadzoną instalację .
    Na twoim miejscu poszedł bym do administracji tego budynku i poprosił o wgląd do planów budowlanych [musza to miec na stanie].
    W\g mnie i twojego opisu ta instalacja jest niezgodna z prawem budowlanym [jakaś samoróba bez uzgodnień].

Masz pod ręką ten akt prawny który jednoznacznie potwierdza twe słowa chętnie się z nim zapoznam -nie jest to sarkazm tylko planuję przebudowę mieszkania i muszę wykonać dodatkowe prace.
  • #11 16967088
    brazy123
    Poziom 9  
    druma napisał:

Tak to wyglądalo a zaraz zrobię zdjęcia po naprawie usterki.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #13 16967176
    brazy123
    Poziom 9  
    robokop napisał:
    Rura w peszlu w bloku z '89???

Tak. A tak wygląda po zrobieniu przez konserwatorów. Widać na jednym zdjęciu niebieski peszel i to ponoć pion zimnej wody. A prawdopodobnie jest jeszcze na tej ścianie pion c.o.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #14 16967239
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    robokop napisał:
    Rura w peszlu w bloku z '89???

Pisał, że w 2005r. było przerabiane to piętro.
  • #16 16967414
    k9mil
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    A jak to wygląda od strony prawnej koledzy?
    2 cm pod tynkiem to jest jeszcze część lokalu.
    Co innego gdyby był tam obudowany szacht instalacyjny, odpowiednio oznaczony w dokumentacji mieszkania.
    Jeśli idzie tam instalacja obca to nie powinno być zapisanej jakiejś służebności?
  • #17 16967546
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    k9mil napisał:
    A jak to wygląda od strony prawnej koledzy?
    2 cm pod tynkiem to jest jeszcze część lokalu.
    Co innego gdyby był tam obudowany szacht instalacyjny, odpowiednio oznaczony w dokumentacji mieszkania.
    Jeśli idzie tam instalacja obca to nie powinno być zapisanej jakiejś służebności?

Odnośnie kwestii prawnych:
    Cytat:
    W przypadku innych instalacji możliwe jest ich rozgraniczenie na część, która stanowi element lokalu, i tę, która stanowi nieruchomość wspólną, ale w przypadku instalacji centralnego ogrzewania nie jest to możliwe. Wspólna dla całego budynku instalacja C.O. stanowi bowiem jedną niepodzielną całość. Potwierdza to orzecznictwo Sądu Najwyższego i linia orzecznictwa sądów niższej instancji.

Zgodnie z nią instalacja C.O. jest urządzeniem, które nie służy wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Korzystają z niego wszyscy właściciele lokali: zarówno w ten sposób, że ciepło doprowadzane jest do przedmiotu ich własności, jak i tak, że ogrzewane są wspólne części budynku.

Składnikiem tzw. współwłasności przymusowej są i fragmenty instalacji będące się poza poszczególnymi lokalami, i elementy znajdujące się w wydzielonych lokalach. Zatem, poza przypadkiem indywidualnych systemów grzewczych w każdym lokalu, cała instalacja centralnego ogrzewania ze względu na swoją specyfikę stanowi część nieruchomości wspólnej. Wymiana zarówno kaloryferów, jak i termostatów należy więc do WM.

Próby rozgraniczenia instalacji w drodze uchwały są niedopuszczalne. Gdyby uznać je za dopuszczalne, powodowałoby to konieczność uznania np. kaloryferów w lokalu za jego część, co uprawniałoby właściciela do ich wymiany na jakikolwiek inny model o dowolnej pojemności i mocy, bez zgody wspólnoty, a takie działanie powodowałoby zaburzenie bilansu cieplnego w budynku.

Źródło: http://www.administrator24.info/artykul/id648...nego-ogrzewania-we-wspolnotach-mieszkaniowych
  • #18 16967876
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2474
    Jak dla mnie to jakaś samowolka była z tymi rurami.

Dla mnie to patologia. Cały temat nadaje się tutaj. Link

Jeśli stary budynek to zapewne jest szyb, w którym jest stary pion z rur stalowych tylko nowym fachowcom od plastiku nie chciało się i zrobili aby szybciej i miej roboty było.
  • #19 16968142
    brazy123
    Poziom 9  
    E8600 napisał:

Dla mnie to patologia. Cały temat nadaje się tutaj. Link

Jeśli stary budynek to zapewne jest szyb, w którym jest stary pion z rur stalowych tylko nowym fachowcom od plastiku nie chciało się i zrobili aby szybciej i miej roboty było.

I to w taki sposób że tak naprawdę to nie musiałem wiercić. Wystarczyłoby by żona gwoździa wbiła bo chciała by sobie obraz powiesić i było by to samo bo tylko 3 cm tynku.

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

A teraz pytanie czy można to tak zatynkować czy to powinno iść w osłonie jakiejś ponieważ konserwator mówi mi że mogę to już zatynkować i nic się nie powinno stać. Znowu czytam artykuły w necie że taka rura pracuje i raz się kurczy a raz rozszerza. Mogę to tak zatynkować czy nie?

PS. Na piątek mają mi wyciągnąć dokumentacje techniczną pionów wodno-kanalizacyjnych w spółdzielni wtedy zobaczymy czy to samowola czy ktoś to zatwierdził.
  • #20 16968479
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    brazy123 napisał:
    taka rura pracuje i raz się kurczy a raz rozszerza
    Tak, rura pracuje na długości i to mocno, w zależności od typu. Potrafi się znacznie wydłużyć (nawet 10cm na 3-4m). Po to była w peszlu aby mogła pracować. Więc "fahofcom" od plastiku nie chciało się rur wpuścić do kanału, a "fahowiec" od konserwacji zamiast zakołkować rurę aby można było założyć peszel to założył opaskę na dziurę i kazał zatynkować. Jak takie coś będzie się przesuwało w tynku?
  • #21 16968766
    druma
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zdzichra
    miałem juz wczoraj odpisac ,ale strona była zablokowana chyba przez moderatora .
    A więc kolega wcześniej juz udzielił odpowiedz ,ale dotyczy to tylko i wyłącznie inst. centralnego ogrzewania.
    Instalacje z.w. i c.w.u. jak równiez inst kanalizacji w blokowiskach powinny być i muszą być prowadzone w szafkach technicznych. Opieram się na przepisach które były 25 lat temu i kiedy byłem aktywnie zawodowo hydraulikiem w spółdzielni mieszkaniowej i adm. abk.
  • #22 16968814
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2027
    Wawrzyniec napisał:
    a "fahowiec" od konserwacji zamiast zakołkować rurę aby można było założyć peszel

Też nie do końca ci niby "fahowcy" nie powinni zakołkować rurę tylko powinni przeciąć ją i zgrzać mufkę z PP a wcześniej założyć peszel tak żeby potem naciągnąć na całym uszkodzonym odcinku.

Pytanie do autora. Czy ta ściana przypadkiem nie jest jako narożnik? Ze zdjęcia nr 1083 tak by mi wynikało.
  • #23 16968840
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Lepsze rozwiązanie, ale wymagające dalszej demolki ściany. Po takiej naprawie oczywiście peszel jak napisałeś żeby rura mogła się przesuwać w ścianie. Po tym co ten konserwator zrobił nie będzie takiej możliwości i rura może ulec uszkodzeniu. Oczywiście spółdzielnia powinna na własny koszt pokryć ścianę na nowo tynkiem bo nie uprzedziła właściciela mieszkania o tej pułapce.
  • #24 16968868
    ta_tar
    Poziom 41  
    Wawrzyniec napisał:
    Lepsze rozwiązanie, ale wymagające dalszej demolki ściany.

Dobry fachowiec potrafi to zrobić w takich warunkach. Wystarczyłoby trochę głębiej podkuć w miejscu łączenia aby zgrzewarka mogła wejść i nagrzać końcówki.
  • #25 16968923
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Wawrzyniec napisał:
    Jak takie coś będzie się przesuwało w tynku?
    Bardzo prosto. Odsłonięty odcinek (od peszla do peszla) osłaniamy sztywną folią lub kawałkiem peszla o większej średnicy, przeciętym wzdłuż aby umożliwić jego założenie. Potem uzupełniamy ubytek tynku.
    E8600 napisał:
    Pewnie tak było. "Fachowcy" ale nie partacze. Zrobili w niebieskim peszlu dla wody zimnej i w czerwonym dla ciepłej. :)
    Wina spółdzielni, że nie dokonała prawidłowego odbioru prac.
  • #26 16969012
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Coś cienkie te piony.
  • #27 16969037
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    vodiczka napisał:
    Bardzo prosto
    Albo i nie prosto. Zależy jak głęboko w tynku jest ta obejma, bo jak płytko to ten peszel lub folia może wystawać ponad tynk.
  • #28 16969172
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Wawrzyniec napisał:
    bo jak płytko to ten peszel lub folia może wystawać ponad tynk.
    To się ładnie zamaskuje kalendarzem ściennym, szafką lub innym paskudztwem :)
    Może wcale nie tynkować aby mieć możliwość szybkiej kontroli czy obejma nie zaczęła przepuszczać?

Mały offtopic:
    Źle zespawana rura do gazu, gaz minimalnie uciekał, miejsce przecieku niewidoczne gołym okiem. "Naprawa" polegała na posmarowaniu spawu towotem i owinięciu pakułami, później rura została pomalowana farbą olejną.
    Od prawie dwudziestu lat proszę gazowników podczas corocznej kontroli o dokładne sprawdzenie czujką tego miejsca. Sprawdzają i cholera trzyma :)
  • #29 16969218
    brazy123
    Poziom 9  
    ta_tar napisał:
    Wawrzyniec napisał:
    a "fahowiec" od konserwacji zamiast zakołkować rurę aby można było założyć peszel

Też nie do końca ci niby "fahowcy" nie powinni zakołkować rurę tylko powinni przeciąć ją i zgrzać mufkę z PP a wcześniej założyć peszel tak żeby potem naciągnąć na całym uszkodzonym odcinku.

Pytanie do autora. Czy ta ściana przypadkiem nie jest jako narożnik? Ze zdjęcia nr 1083 tak by mi wynikało.

Ta ściana jest pod kątek 135 stopni.
  • #30 16969263
    ta_tar
    Poziom 41  
    brazy123 napisał:

Ta ściana jest pod kątek 135 stopni.

Czyli jest możliwe że tak jest jakiś szacht techniczny.

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie wiercenia w kuchni, użytkownik przypadkowo uszkodził pion ciepłej wody w wieżowcu, co spowodowało wyciek wody przez 1,5 godziny. Pion był umiejscowiony zbyt blisko powierzchni ściany, co nie było odzwierciedlone w dokumentacji spółdzielni. Użytkownik zadał pytania dotyczące legalności takiego umiejscowienia rur, przepisów budowlanych oraz obowiązków spółdzielni w zakresie informowania o instalacjach. W odpowiedziach podkreślono, że piony wodne powinny być prowadzone w szafkach technicznych, a ich umiejscowienie w ścianie bez odpowiednich oznaczeń jest niezgodne z prawem budowlanym. Użytkownik planuje uzyskać dokumentację techniczną od spółdzielni oraz rozważa dalsze kroki prawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA