logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalewanie mieszkań poniżej po remoncie kuchni - woda z pralki, zmywarki i zlewu

Izambia 07 Lut 2021 19:38 2436 6
REKLAMA
  • #1 19240503
    Izambia
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, może ktoś się spotkał z takim problemem i wie co się mogło stać.
    Jakieś pół roku temu przeprowadzałam remont kuchni było wymienione wszystko łącznie z rura w pionie i kolankiem(sąsiedzi mają dalej stare rury w pionie) . W kuchni mam podłączona pralkę, zmywarkę no i osobno rurę do zlewu. Problem jest taki że zalewa dwa mieszkania pode mną oraz klatkę, gdy tylko zaczynam puszczać wodę lub pralke, zmywarkę. Bulgocze w zlewie i wydobywa się nieprzyjemny zapach odstanej wody. U mnie w mieszkaniu jest sucho. Przyszli Panowie ze spółdzielni przetkali ale problem nie zniknął. Woda dalej leje się sąsiadom po sufitach.
  • REKLAMA
  • #2 19240573
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1406
    Izambia napisał:
    przetkali ale problem nie zniknął
    Przetyka się wtedy , gdy woda nie spływa z np. zlewu. Fachowcy to u ciebie słabi.
    Izambia napisał:
    zalewa dwa mieszkania pode mną oraz klatkę

Nie pozostaje nic innego jak wizja lokalna pionu kanalizacyjnego . Gdzieś jest " dziura " i trzeba tę nieszczelność naprawić.
    Do diagnozy najmniej inwazyjnej jest mała kamerka z 4 m kabelkiem.
  • REKLAMA
  • #3 19240643
    Izambia
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Ale ze po 5 miesiącach nagle zaczęło zalewać?? Tak o z dnia na dzień? A czy to już muszę zrobić na swój koszt czy mam dzwonić do spółdzielni??
  • REKLAMA
  • #4 19240718
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1406
    Izambia napisał:
    A czy to już muszę zrobić na swój koszt czy mam dzwonić do spółdzielni??
    Sąsiedzi niech dzwonią , to przecież im szkoda się dzieje.
  • #5 19240719
    ADAMSKI73
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Izambia napisał:
    Ale ze po 5 miesiącach nagle zaczęło zalewać?? Tak o z dnia na dzień? A czy to już muszę zrobić na swój koszt czy mam dzwonić do spółdzielni??

Zadzwoń do prezesa spółdzielni.
  • REKLAMA
  • #6 19241253
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 967
    Pion kanalizacyjny na pewno jest częścią "wspólną" - i tym powinien zajmować się zarządca budynku...

Tak w ogóle - czy widzisz do jakiego miejsca wymieniono ten pion kanalizacyjny - czy to miejsce jest widoczne czy może schowane gdzieś w stropie poniżej posadzki/ ścianie ??? bo być może jest nieszczelne połączenie nowa rura /plastik/ - stara rura /żeliwo/ i przy zatkaniu się tamtędy leje?

Dodano po 22 [minuty]:

brofran napisał:

Nie pozostaje nic innego jak wizja lokalna pionu kanalizacyjnego . Gdzieś jest " dziura " i trzeba tę nieszczelność naprawić.
    Do diagnozy najmniej inwazyjnej jest mała kamerka z 4 m kabelkiem.

Nieszczelnego połączenia mufowego nie zdiagnozujesz kamerką od środka :(
  • #7 19242115
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Izambia napisał:
    Problem jest taki że zalewa dwa mieszkania pode mną oraz klatkę, gdy tylko zaczynam puszczać wodę lub pralke, zmywarkę

Gdzieś zapewne jest nieszczelność - masz dostęp by obejrzeć połączenia rur w pionie (i nie tylko w pionie)?

Izambia napisał:
    Przyszli Panowie ze spółdzielni przetkali ale problem nie zniknął.

Liczyli zapewne że cieknie w sytuacji gdy połączenia pracują pod ciśnieniem.

Izambia napisał:
    Bulgocze w zlewie i wydobywa się nieprzyjemny zapach odstanej wody.

Bulgotanie to często ma związek z brakiem wentylacji pionu kanalizacyjnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zalewaniem mieszkań poniżej po remoncie kuchni, który obejmował wymianę rur. Po uruchomieniu pralki, zmywarki lub zlewu, woda zalewa sąsiadów, a w zlewie słychać bulgotanie i wydobywa się nieprzyjemny zapach. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną problemu oraz odpowiedzialnością za naprawę. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z nieszczelności w pionie kanalizacyjnym, a także braku wentylacji. Zaleca się przeprowadzenie wizji lokalnej oraz kontakt z zarządcą budynku, ponieważ pion kanalizacyjny jest częścią wspólną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA