logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka LG F4J8VS2WD wyrzuca różnicówkę po zakończeniu prania?

erobwaw 30 Lis 2024 13:38 339 4
REKLAMA
  • #1 21326388
    erobwaw
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Nie ma mnie w domu i nie mogę sprawdzić osobiście. Pralka LG (5 lat) po włożeniu wtyczki do kontaktu wyrzuca różnicówkę. Po podniesieniu jest ok i nawet jest w stanie przeprowadzić cały długi program powyżej 2 godzin i prawidłowo go zakończyć. Po zakończeniu prania i odblokowaniu drzwi po 1 minucie i 40 sekundach ponownie wyrzucana jest różnicówka.

Z uwagi na to, że dopiero za dwa tygodnie będę mógł sprawdzić coś samemu, czy ktoś ma może pomysł, co może być przyczyną? Na uszkodzoną grzałkę trochę mi to nie pasuje. Podłączona do sieci też po dłuższym czasie (tego nikt nie był w stanie mi powiedzieć, jakim) też wyrzuca różnicówkę.

Pralka LG model: F4J8VS2WD
    AI: Czy możesz podać, jaki typ i wartość różnicówki jest zainstalowana w Twoim domu?
    EFI-4
    40A
    0,03 A
    AI: Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany w instalacji elektrycznej lub pojawiły się nowe urządzenia, które mogłyby wpływać na działanie pralki?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21327341
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Rozpocznij od pomiarów upływności prądowej grzałki.
  • REKLAMA
  • #3 21329306
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Nie musi nikomu pasować uszkodzona grzałka. Nie musi też ładnie wyglądać. Ale i tak grzałka musi być sprawna, tzn mieć ciągłość obwodu i nie mieć przebicia! Kolejnym miejscem zwarcia różnicowo prądowego może być pompa lub przewody koło drzwi. Jeśli pralka nie wzbudza wątpliwości to zaproś elektryka - pomiarowca. Ale takiego prawdziwego. Co posiada miernik ipz, ΔI ma oraz oprócz uprawnień elektrycznych związanych z pomiarami posiada wiedzę.
    Wtedy można sprawdzić rzeczywiste wartości parametrów owego wyłącznika r-p
  • REKLAMA
  • #4 21329536
    erobwaw
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    >>21329306 Hej. Dotarłem do domu i samemu rozkręciłem pralkę. Nie wiedziałem, że ten model ma dwie grzałki, ale to wszyło dopiero po jej rozkręceniu i podpięciu multimetra . Uszkodzeniu uległa druga, która jest w generatorze pary uruchamiana w niektórych programach.
    Teraz mam inny problem bo nigdzie takiej nie widzę na internecie takiej na wymianę (1100W 120mm) "5301ER1001M".

Może ktoś podpowie gdzie w Warszawie mogę dostać części zamienne do LG. Dzwoniłem na Popularną ale nie mają nic takiego do LG.
  • #5 21330774
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Spróbuj odłączyć parownicę i sprawdź czy pralka działa bez tego. Jeśli będzie zgłaszać błąd to pozostanie Ci kupienie grzałki na eBay.
REKLAMA