logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG F4WV5N9S1E pralka wybija różnicówkę po podłączeniu – grzałka sprawna, co sprawdzić dalej?

Adamwitek1 15 Lis 2025 21:47 294 3
REKLAMA
  • #1 21752538
    Adamwitek1
    Poziom 6  
    Witam.
    Problem dotyczy pralki LG F4WV5N9S1E. Pralka, po podłączeniu do gniazdka, wywala różnicówkę lub korki. Rozebrałem ją. Po odłączeniu wyświetlacza okazało się, że problem znika. Ktoś zasugerował mi, aby odłączyć grzałkę. Odłączyłem grzałkę. Podłączyłem ponownie wyświetlacz i nie wywala korków. Zmierzyłem grzałkę multimetrem i jej pór 27 Ω. Jest ciągłość przepływu i nie ma przebicia na obudowę. Po włączeniu pralki przyciskiem na przewodzie zasilającym grzałkę napięcie 240 V. Gdzie może być przyczyna wywalania różnicówki? Dodam, że różnicówka nie zawsze wywala od razu po włączeniu wtyczki do gniazdka; czasami zajmuje to 20–30 sekund, czasem dłużej, a czasem od razu. Dodam jeszcze, żeby odłączonej grzałce pralka normalnie działa. Proszę o pomoc.
    AI: Jaki dokładnie model pralki LG posiadasz?
    LG F4WV5N9S1E
    AI: Czy sprawdzałeś inne elementy pralki (np. silnik, pompę, przewody, kondensatory) pod kątem przebicia lub zwarcia do obudowy?
    Tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21752587
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    Adamwitek1 napisał:
    Nie ma przebicia na obudowę.

Przy 3 woltach z multimetru. A przy 220VAC ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21753096
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Adamwitek1 napisał:
    Zmierzyłem grzałkę multimetrem i jej pór 27 Ω.

Super, wiemy tylko tyle i aż tyle, że spirala oporowa jest cała, a co z upływnością grzałki?
    Tutaj przydałby się miernik rezystancji izolacji lub multimetr z zakresem pomiarowym co najmniej 40-50MΩ.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #4 21755907
    Adamwitek1
    Poziom 6  
    Problem sam zniknął.
    Podłączyłem pralkę do prądu po 20 godzinach i wszystko było OK. Na wszelki wypadek wymieniłem grzałkę na nową. Pralka działa kolejny dzień bez zastrzeżeń. Stara grzałka podłączona na krótko też pracuje bez zastrzeżeń.
REKLAMA