logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć rączkę baterii Grohe po odkręceniu śrubki? Woda cieknie z rączki.

tomex1213 01 Gru 2024 13:51 6795 12
  • #1 21327671
    tomex1213
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witajcie, mam problem bo zaczęła mi lecieć woda z rączki baterii Grohe. Pewnie do wymiany jest głowica. Niestety nie mogę ściągnąć rączki po odkręceniu tej małej śrubki. Jakieś pomysły ?
  • #2 21327690
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    A może tak jakieś zdjęcie tej baterii?
  • #3 21327715
    tomex1213
    Poziom 9  
    Fakt Krany nad umywalką oraz widoczny napis Duravit. Zdjęcie kranu z uchwytem naprawczym, kluczem imbusowym i śrubką na białym tle.
  • Pomocny post
    #4 21327743
    ta_tar
    Poziom 41  
    Włóż coś z drewna (listewkę) w miejsce wskazane czerwoną strzałką i poruszaj tam i z powrotem w kierunku zielonej strzałki.
    Rączka jest osadzona na kwadratowym trzpieniu.
    Metalowy uchwyt z czerwoną i zieloną strzałką sugerującą ruch.
  • Pomocny post
    #5 21327744
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    tomex1213 napisał:
    Witajcie, mam problem, bo zaczęła mi lecieć woda z rączki baterii Grohe. Pewnie do wymiany jest głowica. Niestety nie mogę ściągnąć rączki po odkręceniu tej małej śrubki. Jakieś pomysły?

Podaj model i rodzaj tej baterii: kuchenna, wannowa, czy tylko shower (prysznic).
    Każda z nich jest inna i inny proces wymiany cartridges.
    Jest bardzo dużo Y/T video w internecie:
    Szukaj pod hasłem 'grohe replace cartridge'.
    Do wymiany niektórych wymagane są specjalistyczne narzędzia (!)?

e marcus

Tu jest twoja bateria:
    https://www.youtube.com/watch?v=NG_fOQY4cUA
  • #6 21327750
    ta_tar
    Poziom 41  
    emarcus napisał:
    Podaj model i rodzaj tej baterii: kuchenna, wannowa , czy tylko shower (prysznic).

@emarkus widać po obróceniu zdjęcia że to umywalkowa bateria.
    Chromowana bateria umywalkowa zamontowana na umywalce Duravit.
  • #7 21327795
    tomex1213
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za porady. Dalej mam śrubę czyli różni się w stosunku do filmu … rozkręcam ją pewnie…
  • #8 21328047
    emarcus
    Poziom 21  
    tomex1213 napisał:
    Dzięki wszystkim za porady. Dalej mam śrubę czyli różni się w stosunku do filmu … rozkręcam ją pewnie…

Może ten film będzie w jakimś stopniu pomocny ???
    https://youtu.be/A9SqjSBJek4
    Mimo że to dotyczy baterii kuchennej ale cartrridge i podstawa kolumny może być ta sama....
    Firma ta produkuje bardzo szeroką gamę modeli baterii, zaworów, dla których wiele części są dokładnie te same.

e marcus
  • #9 21328100
    tomex1213
    Poziom 9  
    >>21328047
    Moja bateria to grohe allure/ jakimś cudem znalazłem w necie bo kupiłem mieszkanie na wtórnym więc nie maiłem pojęcia co tam siedzi.
    Widzę że głowica to koszt 200zl. Cóż mam nadzieję że wymiana pomoże. Warto bawić się w jakieś zamienniki albo uszczelki ?
  • #10 21328126
    ta_tar
    Poziom 41  
    Warto pamiętać aby przed przystąpieniem do naprawy, zakręcić dobrze zawory bo może być kłopot.
  • #11 21328238
    emarcus
    Poziom 21  
    tomex1213 napisał:
    >>21328047
    Moja bateria to grohe allure/ jakimś cudem znalazłem w necie bo kupiłem mieszkanie na wtórnym więc nie maiłem pojęcia co tam siedzi.
    Widzę że głowica to koszt 200zl. Cóż mam nadzieję że wymiana pomoże. Warto bawić się w jakieś zamienniki albo uszczelki ?

Grohe to bezsprzecznie jedna z najlepszych (!) firm;
    Skontaktuj sie z przedstawicielem firmy na obszar Polski i możesz otrzymać cartridge bezpłatnie. Jest na to nie ograniczona gwarancja!
    Warto skorzystać!

Dwa lata temu dostałem od nich nowy cartridge i głowicę z sitkiem (ta na końcu węża) do baterii kuchennej zainstalowanej 15 lat temu.

e marcus
  • #12 21330222
    tomex1213
    Poziom 9  
    >>21328238
    Mi powiedzieli, żeby sobie kupić i tyle…
  • #13 21330232
    emarcus
    Poziom 21  
    tomex1213 napisał:
    >>21328238
    Mi powiedzieli, żeby sobie kupił i tyle…

Bo pewnie powiedziałeś pełną prawdę (!?), że to nie ty kupiłeś, a także ktoś inny, a nie ty instalowałeś....

Mnie też pytano o szczegóły i czy mam rachunek/dowód zakupu...;
    "Był, ale podczas powodzi został zniszczony razem z innymi dokumentami i stał się nieczytelny, a sklep, w którym kupiłem, już nie istnieje, aby wystawił ewentualny duplikat dowodu zakupu".
    (Faktem jest, że to ja osobiście kupiłem i instalowałem....)
    Jedynie co mogłem potwierdzić, to wysłałem im kilka fotos, które wystarczyły.

A oto co mówi oficjalne źródło:
    Zrzut ekranu z wynikami wyszukiwania dotyczącego gwarancji na wkładkę baterii GROHE

e marcus

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cieknącą wodą z rączki baterii Grohe, sugerując, że może być konieczna wymiana głowicy. Po odkręceniu śrubki nie może zdjąć rączki. Użytkownicy sugerują użycie drewnianego narzędzia do poruszania rączką, ponieważ jest osadzona na kwadratowym trzpieniu. Wskazują również na różnice w modelach baterii, co może wpływać na proces wymiany. Użytkownik zidentyfikował model jako Grohe Allure i rozważa wymianę głowicy, której koszt wynosi 200 zł. W dyskusji podano również informacje o możliwości uzyskania części od producenta oraz o konieczności posiadania dowodu zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA